Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Όχι στην πώληση της “βίλλας Αλλατίνη” στον τουρκικό όμιλο “Κοτς”



Το μνημονιακό ξεπούλημα και ο νεοφιλελευθερισμός στην υπηρεσία του νεοοθωμανισμού


Η ιστορική και εμβληματική “βίλλα Αλλατίνη”, έδρα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξακολουθεί και ανήκει στην Περιφέρεια και στεγάζει υπηρεσίες της. Δυστυχώς όμως, στα πλαίσια της γενικευμένης “ρευστοποίησης” της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για την πώληση του ιστορικού αυτού κτηρίου στον τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο “Κοτς”. Ο οποίος ενδιαφέρεται όχι ως συνηθισμένος “επενδυτής” που αξιοποιεί προς το συμφέρον του την εκποίηση των υποδομών του Δημοσίου. Ως στόχος της “επένδυσης” φέρεται η ανάδειξη του μνημείου ως δήθεν στοιχείου της τουρκικής ιστορίας, με το πρόσχημα ότι διέμεινε εκεί για ένα διάστημα ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ. Κάτι, που με δεδομένες τις διακηρυγμένες νεοσουλτανικές βλέψεις της Άγκυρας, καθιστά άκρως απαράδεκτη και ντροπιαστική μια τέτοια πώληση κτηρίου, που από το 1979 στεγάζει την ελληνική διοίκηση. Με ανακοίνωσή της, η παράταξη “Συμμαχία αντίστασης και ανατροπής” της υποψήφιας Περιφερειάρχη Δέσποινας Χαραλαμπίδου, καταδικάζει μια τέτοια πώληση και καλεί την Περιφέρεια να διαψεύσει αμέσως τα σχετικά δημοσιεύματα.

Η επιστολή έχει ως εξής:


Επιστολή προς την κ. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

“Μια ανησυχητική είδηση που ζητά απαντήσεις”


Πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, αναφέρουν ότι ο τούρκικος επιχειρηματικός όμιλος Koc Holding εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά της Βίλλας Αλλατίνη, δηλαδή του παλιού Αρχοντικού, το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο οποίο, ακόμα και μετά την ανέγερση του νέου κτιρίου της, στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αναφέρουν δε, ότι ο Πρόεδρος της Koc Holding, σε πρόσφατο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε το κτίριο και το επιθεώρησε, καταλήγοντας ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αγορά του.

 Επί πλέον, η επιχειρηματική κίνηση διανθίζεται με προθέσεις ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και προώθησης της φιλίας Ελλάδας και Τουρκίας!

Σε άλλες περιόδους μάλλον θα διαβάζαμε το δημοσίευμα με δυσπιστία, επειδή όμως η χώρα τελεί υπό καθεστώς διαρκών μνημονιακών δεσμεύσεων και η εκποίηση των πάντων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, επειδή οι νεοσουλτανικές βλέψεις είναι γνωστές και η αγορά του κτιρίου μπορεί να εξυπηρετεί τα τουρκικά αφηγήματα για τη Θεσσαλονίκη, επειδή το κτίριο αποτελεί μνημείο-σύμβολο της πολυπολιτισμικής ιστορικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και όχι στοιχείο της τουρκικής ιστορίας, όπως ισχυρίζονται οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές λόγω του ότι “φιλοξενήθηκε” για μικρό χρονικό διάστημα ο έκπτωτος Σουλτάνος Αμπντουλχαμίντ Β’, επειδή με σαφήνεια τα δημοσιεύματα μιλούν για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου του επιχειρηματικού ομίλου και επιθεώρηση του κτιρίου, επειδή ακόμη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν εξέδωσε ούτε ένα Δελτίο Τύπου στο οποίο να διαψεύδει τη σχετική είδηση,
Ζητάμε να μάθουμε
:
· Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για την επίσκεψη και «επιθεώρηση» του κ. Omer Koc στο κτίριο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τη γνωστή σε όλους μας βίλλα Αλλατίνη;
· Αν ναι, εξέφρασε κατά την επίσκεψή του την πρόθεση του επιχειρηματικού ομίλου να αγοράσει το ιστορικό αυτό κτίριο;
· Είναι στις σκέψεις ή και στις προθέσεις της Διοίκησης της Π.Κ.Μ. η πώληση του εμβληματικού αυτού κτιρίου;

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και η επικεφαλής της Δέσποινα Χαραλαμπίδου, περιμένουμε δημόσια απάντηση από την Περιφερειάρχη, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε πρόθεση να πωληθεί το κτίριο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας σε οποιονδήποτε, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και θα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί ποτέ.

Το Γραφείο Τύπου

Η “βίλλα Αλλατίνη” είναι τριώροφη οικοδομή που χτίστηκε το 1898 επί της σημερινής οδού Βασιλίσσης Όλγας, για να χρησιμεύσει ως εξοχική κατοικία της ιταλοεβραϊκής οικογένειας Αλατίνι, με πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα. Το κτήριο πουλήθηκε το 1909 λόγω της αναχώρησης της οικογένειας που είχε ιταλική υπηκοότητα, με το ξέσπασμα του ιταλοτουρκικού πολέμου. Μετάξύ 1909 και 1912 έμεινε εκεί υπό περιορισμό ο ανατραπείς από τους Νεοτούρκους Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ με το χαρέμι και το υπηρετικό προσωπικό του. Μετά την απελευθέρωση, το οίκημα πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο και πριν στεγάσει τη Νομαρχία από το 1979, είχε στεγάσει στρατιωτικές μονάδες και τη Φιλοσοφική Σχολή.

Η κα Δέσποινα Χαραλαμπίδου, στέλεχος στη “Λαϊκή Ενότητα- Ανυπότακτη Αριστερά” δεν εκλέχτηκε στις τελευταίες εκλογές στο Περιφερειακό Συμβούλιο αν και ο συνδυασμός έπιανε το εκλογικό μέτρο, λόγω του ορίου του 3% που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση. Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος ήταν ως συνεργαζόμενος στο συνδυασμό της ο αδ. Παναγιώτης Ανανιάδης.

Είναι γεγονός ότι το κτήριο έχει ανάγκη να συντηρηθεί, όπως και άλλα της Θεσσαλονίκης. Είναι όμως αδιανόητο, ιστορικό κτήριο του Δημοσίου να εκχωρείται σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα για να χρησιμεύσει ως “τοπόσημο” του Νεοοθωμανισμού. Υπάρχουν περιθώρια να αξιοποιηθεί δημιουργικά για τη φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτισμού, προκειμένου ταυτόχρονα να αναδειχθεί και να καλύπτεται τουλάχιστον μέρος των εξόδων συντήρησής του. Τυχόν επαλήθευση των καταγγελιών από τα δημοσιεύματα, θα είναι μια από τις πιο τοξικές και επικύνδυνες παρενέργειες της πολιτικής λιτότητας.

ΠΗΓΗ:https://xristianiki.gr/%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%af%ce%bb%ce%bb%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%84/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.