Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΝΑΝΟ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ

ΣύνταξηΔιδώ Γεωργούλα


Πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Νάνου Βαλαωρίτη. 

Ποιητής, πεζογράφος, θεωρητικός της λογοτεχνίας, ο Νάνος Βαλαωρίτης υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της πνευματικής ζωής της χώρας. Γεννήθηκε στη Λωζάννη της Ελβετίας το 1921, έζησε στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, τις ΗΠΑ. Πρωτοδημοσίευσε ποίηση στα «Νέα Γράμματα» το 1939, έφυγε το 1944 για το Λονδίνο, σπούδασε και μετέφρασε πρώτος στα αγγλικά Έλληνες ποιητές και στη συνέχεια έζησε στο Παρίσι, όπου ήλθε σε επαφή με τον Αντρέ Μπρετόν και τον κύκλο των υπερρεαλιστών. Έγραψε ποιήματα, πεζογραφήματα και δοκίμια, εξέδωσε το περιοδικό-ορόσημο «Πάλι» (1963-1967), και αργότερα-κατά την οριστική του επιστροφή από την Αμερική-μαζί με τον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο το περιοδικό «Συντέλεια». Τιμήθηκε με πολλά βραβεία για το ποιητικό του έργο, μεταξύ των οποίων και το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2009) για το σύνολο του έργου του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τον θάνατο του Νάνου Βαλαωρίτη, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει μια εκπομπή της πρωτοποριακής σειράς για το βιβλίο «Βιβλιόραμα».

ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΝΑΝΟ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ή στο βίντεο για να παρακολουθήστε τη συνέντευξη:




Συνέντευξη του Νάνου Βαλαωρίτη στον Μιχάλη Μήτρα, στο πλαίσιο του δεκαπενθήμερου τηλεοπτικού περιοδικού αφιερωμένου στο βιβλίο «Βιβλιόραμα».


Η συζήτηση επικεντρώνεται στην «περιπέτεια» του κινήματος του λογοτεχνικού μοντερνισμού στην Ελλάδα- από τις απαρχές του κινήματος, και την δική του παρουσία στα γράμματα, από το 1939 και εξής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Ανδρέα Εμπειρίκο, τη γνωριμία και μακρόχρονη φιλία μαζί του και τον Νικόλαο Κάλα. Παρεμβάλλεται απόσπασμα από το Μανιφέστο Υπερρεαλισμού του Αντρέ Μπρετόν και στη συνέχεια λόγος γίνεται για τη δεκαετία του 1950 και τη γνωριμία του με τον γαλλικό υπερρεαλισμό και τον Μπρετόν. Σχολιάζεται η παρουσία του κινήματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζονται οι «αναλαμπές» του κινήματος και όχι το ρίζωμά του στην Ελλάδα, με αναφορά στην προσπάθεια «εισαγωγής» νεωτεριστικών στοιχείων στην λογοτεχνία με το περιοδικό «Πάλι», για το οποίο γίνεται ιδιαίτερος λόγος.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αντιμετώπιση του μοντερνισμού τη δεκαετία του ‘60 στην Ελλάδα με δυσπιστία, την τρέχουσα κριτική που ασκείται, και στη συνέχεια λόγος γίνεται για την δεκαετία του 1970 και το νέο ποιητικό ρεύμα που δημιουργήθηκε με τις επιρροές του υπερρεαλισμού. Λόγος γίνεται ακόμη και για το προσωπικό έργο του ποιητή-ο Νάνος Βαλαωρίτης υπογραμμίζει πως είναι ταυτόχρονα ποιητής και πεζογράφος, αναφέρεται στην κριτική του εργασία και το έργο του «Για μια θεωρία της γραφής», και σχολιάζει την κριτική στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται ακόμη στο περιοδικό «Συντέλεια». Η συνέντευξη κλείνει με τον ποιητή να απαγγέλει το «Ποίημα του Κανενός», (ποιητική συλλογή «Ποιήματα ΙΙ»).

Έτος παραγωγής: 1990

Επιμέλεια εκπομπής: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ
Tags
ΑΡΧΕΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΗΓΗ:https://www.ert.gr/ert-arxeio/nanos-valaoritis-12-septemvrioy-2019/?fbclid=IwY2xjawFPXmNleHRuA2FlbQIxMQABHb8EbI2814u27bItFzooFU9UpFkBwBpJ9Tb_D6QYc4qMqx27sFyjklZ0XQ_aem_FuL193odliMJPYsd_q7vBw
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.