Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Η Ημικρανία…

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στην πολύπλευρη δραστηριότητα της Αντιπροεδρίας του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας, που ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα αυτής της λατινοαμερικανικής χώρας. Με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, αυτός ο οργανισμός λίγο θυμίζει έναν κλασικό κρατικό θεσμό. Μάλλον είναι ένα σπάνιο εργαστήρι σκέψης, από αυτά που λείπουν στον σύγχρονο κόσμο, αφού δεν περιορίζεται σε θεωρητικές αναζητήσεις για τους δρόμους μετάβασης σε μια διαφορετική κοινωνία. Αντίθετα, χρωματίζει άμεσα και την κρατική πολιτική στη Βολιβία, ενώ ταυτόχρονα βαθαίνει τη συζήτηση για την Αριστερά του 21ου αιώνα στη Λατινική Αμερική και ακόμη πιο πέρα.

Ένα από τα εργαλεία της Αντιπροεδρίας είναι το πολιτικό περιοδικό που εκδίδει με την κάθε άλλο παρά συμβατική ονομασία Η Ημικρανία, συνοδευόμενη από τον προσδιορισμό «επιθεώρηση πολιτικής ανάλυσης», το οποίο διαβάζεται σε όλη τη Λατινική Αμερική. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το 15ο τεύχος, στο εξώφυλλο του οποίου δεσπόζει το σύμβολο της λατινοαμερικανικής Θεολογίας της Απελευθέρωσης: ένα γλυπτό σύμπλεγμα που συνδυάζει το χριστιανικό σταυρό με το σφυροδρέπανο. Αντίγραφο του γλυπτού δώρισε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες στον Πάπα, όταν αυτός επισκέφθηκε πριν από λίγους μήνες τη Βολιβία.

la migrana 1

Στο νέο τεύχος έχει κεντρική θέση η μακρινή, για τη Βολιβία, Ελλάδα. Ένα ακόμη δείγμα του ενδιαφέροντος των Βολιβιάνων για τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, της ευρύτερης ματιάς τους. Το τεύχος ξεκινά με την ομιλία του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα στο σεμινάριο που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Resistance Festival, υπό τον τίτλο Η ελληνική κρίση: Η πρόκληση μιας νέας Αριστεράς.

la migrana 2

Ακολουθεί άρθρο του Ρούντι Ρινάλντι με τίτλο ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγοντας και ακυρώνοντας δρόμους, το οποίο γράφτηκε στις αρχές Ιουλίου αποκλειστικά για την Ημικρανία.

la migrana 3

Στις επόμενες ενότητες μπορεί να βρει κανείς κείμενα (γραμμένα τόσο από πολιτικούς και διανοούμενους όσο και από «απλούς αγωνιστές») για τις εκλογές στην Αργεντινή, για την οικονομία και την αυτονομία, θεωρητικές συνεισφορές στη συζήτηση για την Αριστερά του 21ου αιώνα, άρθρα για τη διαπολιτισμική δημοκρατία και την αποαποικιοποίηση, όπως και κείμενα για τη λογοτεχνία. Πόσο φτωχή φαίνεται μπροστά σε τέτοια παραδείγματα η κάποτε πρωτοπόρα στην επαναστατική σκέψη και πράξη Ευρώπη…

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το περιοδικό σε εκτυπώσιμη μορφή, στα Ισπανικά.


ΠΗΓΗ:https://edromos.gr/gyrizei-283/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.