Κυριακή 3 Απριλίου 2022

"Α Γ Ρ Ο Φ Ι Λ Ι Α -Αγροτική αναγέννηση-Νέα Αγροτικότητα"



Κάποιοι είχαν προειδοποιήσει αυτούς που τώρα πανικόβλητοι μας προειδοποιούν για αγροδιατροφική και επισιτιστική κρίση.
Είχαν προτείνει ένα νέο αναπτυξιακό τρόπο Γεωργίας και αγροτικού χώρου.
Ο Μ Ι Χ Α Λ Η Σ  Χ Α Ρ Α Λ Α Μ Π Ι Δ Η Σ  στο βιβλίο του,  "Α Γ Ρ Ο Φ Ι Λ Ι Α
-Αγροτική αναγέννηση-Νέα Αγροτικότητα", έγραφε στο οπισθόφυλλο:
"... Η τάση αυτή της αντιαστικοποίησης ουσιαστικά διεκδικεί μιαν άλλη μορφή οργάνωσης του χώρου, χρήσης του εδάφους.
... Η οικονομία μιας χώρας είναι ο πολιτισμός της, το στιλ ζωής των κατοίκων της. Αυτό δημιουργεί μία αισθητική πολιτισμική αλλά και παραγωγική σφαίρα, μία σφαίρα δημιουργίαςσε εθνικό επίπεδο. Αυτό το στυλ πρώτα σε προστατεύει και δεύτερον αυτό εξάγεις. Δεν είναι ή δεν είναι μόνο ζήτημα δασμών.
... Επόμενα ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο Γεωργίας και αγροτικού χώρου σημαίνει ανάκτηση δύο ιστορικών ποιοτικών λειτουργιών του.
Πρώτον, την παραγωγή υλικών αγαθών τροφής για την υγεία, την αναπαραγωγή και την ευχαρίστηση μας. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το ένα πεδίο ανάπτυξης του νέου αγροτικού προτύπου. Αυτό της ανακάλυψης και ανάδειξης των τυπικών παραδοσιακών προϊόντων των ελληνικών περιφερειών, των βιολογικών προϊόντων, των διαδικασιών ελέγχου και πιστοποίησης της παραγωγής...
... Η δεύτερη λειτουργία που θα καθορίσει τη νέα εξέλιξη του αγροτικού χώρου είναι αυτής της παραγωγής τοπίου..."

Ο Βασίλης Λαγός , κοινωνός και πρωτεργάτης της κίνησης για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του τόπου στην Ήπειρο γράφει:

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, γίνεται πολύς λόγος τελευταία για την επάρκεια τροφίμων και τον πρωτογενή τομέα . Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος "πρωτογενής τομέας" είναι πια ανεπαρκής και η χρήση του υποδηλώνει διανοητική οκνηρία,
εδώ και δεκαετίες ο σωστός όρος είναι "αγρο-διατροφικός τομέας", δεν χρειάζεται νομίζω να εξηγήσω τον λόγο.
Προϋπόθεση σε μια σοβαρή ανάλυση είναι πάντοτε οι σωστοί ορισμοί ,η σωστή χρήση των λέξεων. Αλλιώς φλυαρούμε άνευ λόγου και αιτίας και ξεκινάμε μια συζήτηση σε λανθασμένη βάση.
Και ας αναρωτηθούμε βέβαια για τον χρόνο που γίνεται αυτή η συζήτηση , μήπως είναι αργά πια;

Στο παρελθόν, εδώ και δεκαετίες, φωτεινά μυαλά είχαν επισημάνει τον σημασία του αγροδιατροφικού τομέα, εισέπρατταν όμως την αδιαφορία και την λοιδορία των περισσοτέρων. Ήταν τότε η εποχή της ψευδεπίγραφης ευδαιμονίας, η εποχή της αστακομακαρονάδας και σχεδόν κανένας δεν ήθελε να συζητήσει τέτοια θέματα. Να όμως που κάποιοι δικαιώθηκαν ( και σε αυτόν τον τομέα ).
Θυμάμαι, αίφνης, το βιβλίο του
Μ Ι Χ Α Λ Η  Χ Α Ρ Α Λ Α Μ Π Ι Δ Η  που πρωτοεκδόθηκε το 2002 :
"Αγροφιλία-Αγροτική αναγέννηση-Νέα Αγροτικότητα " 
και παρουσιάσαμε εδώ στα Γιάννενα εκείνη την εποχή . Θυμάμαι ,δυστυχώς, έναν Υπουργό Γεωργίας που την δεκαετία του 80 ήθελε να κόψουμε τις ελιές ... Θυμάμαι, πολύ αργότερα βέβαια, ένα κείμενό μου τον Μάρτιο του 2019 που μιλούσε για αυτά τα θέματα και κατέληγε :
"...Η Ήπειρος μπορεί να έχει καλύτερη τύχη …

• Αν ο αγροδιατροφικός τομέας - το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής - συνδυάζεται με έναν «έξυπνο» και ήπιο τουρισμό. Η μεγάλη βιοποικιλότητα της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό προϋποθέτει μια άλλου είδους καλλιέργεια και όχι ημιμάθεια.
• Αν οι μεταμορφώσεις του γάλακτος οδηγούσαν σε παραγωγή 100 ηπειρωτικών τυριών, αν δημιουργούνταν 100 διαφορετικές ετικέτες κρασιού και αν 100 αρχαιολόγοι έφερναν στην επιφάνεια τον πλούτο της διαχρονικής επικράτειας της Ηπείρου.
• Αν ένα Δίκτυο Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της περιοχής συνδυάζεται με την Γαστρονομία του Τόπου. Συνδυασμός που εκτός των άλλων είναι ιδιαίτερα επίκαιρος και αναγκαίος σήμερα, πέρα των οικονομικών παραμέτρων και για λόγους ανάδειξης της Ιστορίας της περιοχής.
•Αν η Ήπειρος έρθει σε επαφή, επικοινωνία, ανταλλαγή με τις Περιφέρειες που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική θάλασσα.
•Αν απαιτήσουμε από την «Αθήνα» να επιστρέψει μέρος της προσφοράς των Εθνικών Ευεργετών.
•Αν τα χρήματα αυτά οδεύσουν σε ένα ταμείο , ταμείο αλληλεγγύης, προς την νεολαία μας , για τις σπουδές και τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα για να παραμείνουν στην Ήπειρο.
•Αν ολοκληρωθούν στο σύνολό τους οι υποδομές - εκτός των οδικών αξόνων - το φυσικό αέριο, ο ηλεκτροσιδηρόδρομος, τα διεθνή αεροδρόμια, τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας με πρόσβαση σε όλους
•Αν ενισχύσουμε την ιδέα της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, άρα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ και της ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Για να ξεφύγουμε επιτέλους από την δυστοπία, και να περάσουμε στην ΕΥΤΟΠΙΑ και την ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, κάτι που δεν αποτελεί ουτοπία.
Με αυτές και άλλες προϋποθέσεις η Ήπειρος θα πετύχει την αναστροφή, την επιστροφή της ξενιτεμένης νεολαίας, την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, την αναγέννηση της Υπαίθρου στην κατεύθυνση της αυτάρκειας και τα αναγκαία βήματα προς το μέλλον.
Χρειάζεται μια Παν-Ηπειρωτική Απόφαση.
(Βασίλης Λαγός-Πολιτικός Μηχανικός-μέλος της Ομάδας Πολιτών Ευτοπία. ) " (αυτά έγραφα τότε ).
Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε ;
Δεν είμαι πια αισιόδοξος, χάσαμε πολύτιμο χρόνο, ο χρόνος που παίρνονται οι αποφάσεις δεν είναι ουδέτερος.
Φοβάμαι πως μετά την Ύβρη που διαπράξαμε θα έρθει η Νέμεσις!

Ολόκληρο το κείμενο: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1128280350685190&id=100005097066987

ΠΗΓΗ:Βασίλης Λαγός
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.