Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Σεργκέι Λαβρόφ_10.03.22

11 Μαρτίου, 2022 από seisaxthiablog

Ομιλία και απαντήσεις σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά από συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρυ Κουλέμπα (Dmitry Kuleba).

10.03.2022

Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, ο κ. Λαβρόφ είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μαβούντ Τσαβούσογλου. Ακολούθησε τριμερής συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρυ Κουλέμπα , η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της τουρκικής πλευράς. Η πρωτοβουλία αυτή εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρεντζέπ Ταγίμπ Ερντογάν, σε συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συμφωνήσαμε με την πρόταση αυτή των Τούρκων συναδέλφων μας με δεδομένο ότι είμαστε κατ’ αρχήν υπέρ οποιασδήποτε επαφής για τα προβλήματα που διέπουν την τρέχουσα Ουκρανική κρίση και για θέματα που σχετίζονται με την εξεύρεση διεξόδου από αυτήν.

Το μόνο πράγμα που έχουμε δηλώσει εξαρχής είναι ότι οι επαφές αυτές πρέπει να έχουν προστιθέμενη αξία. Υποθέτουμε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν, πρωτίστως από τους Ουκρανούς συναδέλφους μας, οι οποίοι προβαίνουν τακτικά σε τέτοιου είδους ενέργειες, με σκοπό να αντικαταστήσουν ή να υποτιμήσουν την ουσιαστική κύρια διαπραγματευτική πορεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο έδαφος της Λευκορωσίας στο επίπεδο των δύο αντιπροσωπειών που έχουν εγκριθεί από τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η σημερινή συζήτηση επιβεβαίωσε ότι το εν λόγω εγχείρημα δεν έχει εναλλακτική λύση. Με πρωτοβουλία των Τούρκων φίλων μας ασχοληθήκαμε κυρίως με ανθρωπιστικά θέματα. Εξηγήσαμε τι είδους μέτρα λαμβάνει ο στρατός μας επί του πεδίου προκειμένου να συμβάλει στην ανακούφιση των αμάχων, οι οποίοι κρατούνται σε μεγάλο βαθμό όμηροι από τα λεγόμενα Ουκρανικά εθελοντικά τάγματα και τις δυνάμεις «εδαφικής άμυνας» ως ανθρώπινες ασπίδες.

Αυτά τα γεγονότα είναι γνωστά σε εσάς. Οι αξιωματούχοι μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Υπουργείου Άμυνας, προβαίνουν τακτικά, αρκετές φορές την ημέρα, σε σχετικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης. Επιβεβαιώθηκε ότι η πρωτοβουλία που είχε προταθεί στο προηγούμενο διάστημα από τη Ρωσική πλευρά, για το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων σε καθημερινή βάση εξακολουθεί να ισχύει. Οι πορείες αυτών των διαδρόμων και ο χρόνος ανοίγματός τους καθορίζονται από εκείνους που ελέγχουν την κατάσταση επί τόπου, με βάση την ανάλυση της κατάστασης και την ανάγκη επιλογής των ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων οδών διαφυγής των αμάχων.

Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους μας ότι κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στη Λευκορωσία, η Ρωσική Ομοσπονδία παρουσίασε πολύ συγκεκριμένες σκέψεις (ήδη με τη μορφή σχεδίου νομικού εγγράφου) και η Ουκρανική πλευρά, αφού έθεσε υπόψη τις προτάσεις αυτές στο Κίεβο, τους διαβεβαίωσε ότι θα δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο εγγύς μέλλον.

Θέλουμε να διεξάγουμε μια σοβαρή συζήτηση στην πλατφόρμα της Λευκορωσίας, όχι για να καταλήξουμε σε κάποια ανεπίσημα έγγραφα, αλλά για να συμφωνήσουμε σε θέματα που έχουν ήδη αναγνωριστεί και πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης της Ουκρανικής κρίσης και της εγγύησης της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την άνευ όρων συνεκτίμηση των συμφερόντων όλων των χωρών ανεξαιρέτως.

Αυτό είναι, εν ολίγοις, το θέμα για το οποίο συνομιλήσαμε σήμερα. Είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Ερώτηση: Έχετε ήδη υπολογίσει την επιβάρυνση της Ρωσίας από τον πόλεμο; Είναι λιγότερο ή περισσότερο από ό,τι περιμένατε; Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο μιας επέμβασης εκτός του Ουκρανικού εδάφους λόγω του γεγονότος ότι τα όπλα (όπως ανακαλύψατε) περιήλθαν στον Ουκρανικό στρατό από τη Δύση; Θα θεωρούσατε την εγκατάσταση των συγκροτημάτων Patriot στην Πολωνία ως άμεση απειλή; Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικών αντιποίνων;

Σεργκέι Λαβρόφ: Δεν κατάλαβα καλά την ερώτησή σας από τη μετάφραση. Αν μιλάμε για την εξέλιξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται από εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας και, κυρίως, από τον Ρώσο πρόεδρο υπό την ιδιότητα του ανώτατου αρχιστράτηγου. Έχει τονίσει περισσότερες από μία φορές ότι σε γενικές γραμμές η όλη επιχείρηση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.

Όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από το εξωτερικό – πράγματι, μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο επικίνδυνα ενεργούν σήμερα οι δυτικοί συνάδελφοί μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβιάζοντας όλες τις αρχές και τις λεγόμενες «αξίες» τους, ενθαρρύνοντας στην πραγματικότητα την παράδοση «φονικών» όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων φορητών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, τα οποία μπορούν να μεταφέρονται ‘’επ’ ώμου’’ οπουδήποτε. Πολύ συχνά, οι τρομοκράτες τα χρησιμοποιούν για να απειλήσουν την πολιτική αεροπορία. Πού θα καταλήξουν στη συνέχεια αυτά τα χιλιάδες φορητά συστήματα αεράμυνας; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουμε στους συναδέλφους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν δείχνουν ενδιαφέρον να τερματιστεί η πολιτική που επί πολλά χρόνια δημιουργούσε απειλή από την Ουκρανία προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν υπάρχει απάντηση. Πώς θα ελέγχονται τότε αυτά τα MANPADS; Συνεπώς, θα υπάρξουν κίνδυνοι για την πολιτική αεροπορία στα επόμενα χρόνια, και όχι μόνο στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσον αφορά το ερώτημα σχετικά με το εάν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες. Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες. Ούτε εμείς επιτεθήκαμε στην Ουκρανία. Στην Ουκρανία, όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα, είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση που αποτελούσε άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παρά τις πολυετείς υπενθυμίσεις, προτροπές, εκκλήσεις και προτάσεις μας, κανείς δεν μας άκουσε. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναφερθεί λεπτομερώς στο θέμα αυτό σε περισσότερες από μία περιστάσεις. Τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτονται σήμερα στα απελευθερωμένα εδάφη, ιδίως στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, δείχνουν ότι η επίθεση στις λαϊκές αυτές δημοκρατίες σχεδιάστηκε προσεκτικά για να πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα.

Τα γεγονότα σχετικά με το τι είδους εργασίες επιτελεί το Πεντάγωνο στα βιολογικά εργαστήρια που δημιουργήθηκαν εκεί με δικά του χρήματα, χρησιμοποιώντας το έδαφος της Ουκρανίας για να πειραματιστεί με παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορούν αργότερα να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βιολογικών όπλων, είναι απολύτως εξωφρενικά. Είναι σαφές ότι οι εκπρόσωποι της Ουάσινγκτον έχουν διαψεύσει δημοσίως τις φήμες ότι εμπλέκονται σε απαγορευμένες δραστηριότητες στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν αμέσως να λένε με μια φωνή ότι δεν έχουν καμία απόδειξη ότι οι Αμερικανοί στην Ουκρανία εμπλέκονται σε στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες δεν αποτελεί επίσης έκπληξη. Αυτό που δήλωσαν οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, ότι ούτε αυτοί έχουν τέτοιες πληροφορίες, δεν προκαλεί έκπληξη. Φυσικά, οι Αμερικανοί διεξάγουν αυτές τις δραστηριότητες με μεγάλη μυστικότητα. Ομοίως, εργάζονται και σε άλλα μετασοβιετικά κράτη, εγκαθιστώντας τα στρατιωτικά-βιολογικά εργαστήριά τους ακριβώς στην περίμετρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ως εκ τούτου, σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουμε από αυτό. Υπάρχει η Σύμβαση για την απαγόρευση των βιολογικών και τοξινικών όπλων. Απαιτεί από τα κράτη να υποβάλλουν εκθέσεις για κάθε δραστηριότητα που ασκούν τόσο εντός όσο και εκτός της επικράτειάς τους.

Όσοι στέλνουν όπλα στην Ουκρανία πρέπει να καταλάβουν ότι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Εξίσου, εκείνοι που ενθαρρύνουν την αποστολή μισθοφόρων στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πνεύμα των παραδόσεων που τα εξτρεμιστικά τάγματα έχουν καθιερώσει στην καθημερινή ζωή της Ουκρανίας.

Ερώτηση: Η Ρωσία χρησιμοποίησε διάφορες διατυπώσεις προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, εσείς όμως είπατε ότι έγινε για το καλό του Ουκρανικού λαού. Πώς μπορείτε να δικαιολογήσετε τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου και ενός νοσοκομείου όπου νοσηλεύονταν παιδιά; Συμφωνείτε με τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είναι θηριωδία να πυροβολούνται μητέρες και παιδιά; Όσο για τον Ρωσικό λαό, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χρεοκοπία – σαράντα δισεκατομμύρια δολάρια – που θα μπορούσε να στείλει τη Ρωσία πίσω στο 1917, την εποχή της επανάστασης των Μπολσεβίκων. Τι λέτε όταν προσπαθείτε να απολογηθείτε στους Ρώσους πολίτες γιατί καταστρέψατε την οικονομία τους εξαιτίας μιας εισβολής που ο υπόλοιπος κόσμος πιστεύει ότι δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί;

Σεργκέι Λαβρόφ: Σχετικά με το μαιευτήριο – δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε αξιολύπητες διαμαρτυρίες για τις λεγόμενες «θηριωδίες» που διαπράττουν δήθεν οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Πριν από τρεις ημέρες, στις 7 Μαρτίου, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αντιπροσωπεία μας παρουσίασε τα γεγονότα ότι το εν λόγω μαιευτήριο είχε προ πολλού καταληφθεί από το ακραία εξτρεμιστικό τάγμα Azov, από το οποίο εκδιώχθηκαν όλες οι γυναίκες που γεννούσαν, οι νοσοκόμες και όλοι οι συνοδοί. Βγάλτε λοιπόν τα δικά σας συμπεράσματα για το πώς χειραγωγείται η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο.

Παρακολούθησα τα ρεπορτάζ στο κανάλι σας και σε άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης σήμερα. Πολύ συγκινητικό. Δυστυχώς, η άλλη πλευρά κάθε περίστασης δεν τυγχάνει ποτέ ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να επιτρέπει τη διαμόρφωση μιας αντικειμενικής άποψης.

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ξέρετε ότι το ζήτημα αυτό θα το φροντίσουμε μόνοι μας. Τόσο ο Πρόεδρος της Ρωσίας όσο και η κυβέρνησή μας φροντίζουν γι’ αυτό. Λέτε ότι έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές διατυπώσεις για να δικαιολογήσουμε αυτό που κάνουμε στην Ουκρανία. Έχουμε επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μια «αντι-Ρωσική» χώρα, εδώ και χρόνια. Η Δύση απαιτεί δημοσίως από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι Ουκρανοί να αποφασίσουν με ποιον είναι, εάν είναι με τη Δύση ή με τη Ρωσία. Δηλαδή, είτε είστε μαζί μας είτε είστε εναντίον μας. Τι είδους δυτικές αξίες έχουν σφυρηλατηθεί στα κεφάλια των Ουκρανών; Επιπλέον, γινόμαστε μάρτυρες αυτών: μόλις ο φιλοδυτικός «υποψήφιος» κατέληξε στην τελευταία θέση, όπως συνέβη το 2009, η Δύση, κατά παράβαση του Ουκρανικού Συντάγματος, ανάγκασε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας να αποφασίσει τη διεξαγωγή ενός τρίτου γύρου ψηφοφορίας. Υπήρξαν πολλοί χειρισμοί αυτού του είδους σε εκείνα τα «καλύτερα χρόνια». Η Ουκρανία μετατρέπονταν συνεχώς σε ένα φιλοδυτικό πειραματικό εργαλείο. Τελικά, το ΝΑΤΟ άρχισε να απαιτεί από την Ουκρανία να έχει την πλήρη ελευθερία να ενταχθεί στο μπλοκ, ναυτικές βάσεις είχαν ήδη δημιουργηθεί στην Ουκρανία και υπήρχε συζήτηση για την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στο έδαφός της, τα οποία αποτελούσαν άμεση απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σήμερα ανακαλύπτουμε ότι, κρυφά από τον Ουκρανικό λαό και την παγκόσμια κοινότητα, λειτουργούσαν εκεί, ακόμη και στρατιωτικά-βιολογικά εργαστήρια. Όταν άρχισαν να μιλούν για την ανάγκη να εγκαταλείψει η Ουκρανία το καθεστώς της αποπυρηνικοποιημένης χώρας, αρχίσαμε να απευθυνόμαστε στη συνείδηση των δυτικών εταίρων μας και προσφερθήκαμε να συμφωνήσουμε στις αρχές της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μας είπαν ότι μπορείτε να μιλάτε για ό,τι θέλετε, αλλά μην ανακατεύεστε καν στα θέματα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Θα το λύσουμε μόνοι μας χωρίς εσάς. Μην ανησυχείτε, η ασφάλειά σας δεν απειλείται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Γιατί τα ζητήματα και τα συμφέροντά μας σε θέματα ασφάλειας θα πρέπει να καθορίζονται από το ΝΑΤΟ; Αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτός δεν είναι τρόπος να συνομιλεί κανείς με τη Ρωσία. Δεν πρόκειται να δικαιολογήσουμε τις ενέργειές μας στην Ουκρανία. Οι στόχοι τους είναι πολύ συγκεκριμένοι: δεν θέλουμε να στρατιωτικοποιήσουμε την Ουκρανία με ή χωρίς το ΝΑΤΟ, διότι μπορούμε να ανεχθούμε να τοποθετηθούν στο εδαφός της αμερικανικά οπλικά συστήματα ακόμη και χωρίς το ΝΑΤΟ, τα οποία θα διατηρούν τη χώρα μας υπό την απειλή όπλων. Δεν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα νεοναζιστικό κράτος στην Ουκρανία με παραδόσεις ταγμάτων με σημαίες SS να παρελαύνουν μπροστά από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Όταν αυτοί οι ένοπλοι εκπαιδεύονται για να εκτελούν τρομοκρατικές ενέργειες. Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ουδέτερη. Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει πει πολλές φορές ότι επιμένοντας στη μη επέκταση του ΝΑΤΟ, δεν θέλουμε να καθόλου στερήσουμε από τον Ουκρανικό λαό και το Ουκρανικό κράτος την ασφάλειά του. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις εγγυήσεις ασφάλειας για το Ουκρανικό κράτος μαζί με τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ευρωπαϊκών χωρών και την ασφάλεια της Ρωσίας. Το γεγονός ότι σήμερα, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Προέδρου Ζελένσκι, η κατανόηση αυτής της προσέγγισης αρχίζει να παίρνει το δρόμο της, εμπνέει μια κάποια αισιοδοξία.

Όσο για τα οικονομικά μας προβλήματα – θα τα αντιμετωπίσουμε. Έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες σε κάθε στάδιο της ιστορίας μας. Αυτή τη φορά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση με μια πλήρως αποκατεστημένη νοοτροπία και συνείδηση. Δεν θα έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η Δύση μπορεί να είναι αξιόπιστος εταίρος. Δεν θα έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η Δύση δεν θα προδώσει ανά πάσα στιγμή τον οποιονδήποτε, ακόμη και τις δικές της αξίες.

Πού έχει διαπιστωθεί ότι το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία έχει καταπατηθεί με το κτύπημα δύο δακτύλων; Πού έχει διαπιστωθεί ότι το τεκμήριο αθωότητας, ως πυλώνας του νομικού συστήματος της Δύσης, απλώς αγνοήθηκε και παραβιάστηκε κατάφωρα; Σας διαβεβαιώνω ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό. Αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εξαρτόμαστε πλέον από τη Δύση στους τομείς της ζωής μας που είναι καθοριστικής σημασίας για τον λαό μας.

Ερώτηση: Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου δηλώνει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για διπλωματική διευθέτηση, αλλά οι μόνες πιθανές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους θα μπορούσαν να γίνουν μόνο σε προεδρικό επίπεδο. Πιστεύετε ότι θα ήταν σκόπιμο αυτή τη στιγμή ή στο μέλλον να οργανωθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων;

Σεργκέι Λαβρόφ: Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν καλά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απορρίπτει ποτέ επαφές. Απλώς θέλουμε αυτές οι επαφές να είναι οργανωμένες όχι για τις ίδιες τους τις ανάγκες, αλλά για την καταγραφή συγκεκριμένων συμφωνιών. Το θέμα αυτό έχει θιγεί σήμερα. Υπενθύμισα στον κ Κουλέμπα ότι είμαστε πάντα υπέρ της διεξαγωγής συναντήσεων, αν αυτό συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος. Η ουκρανική ηγεσία τα τελευταία χρόνια, μετά το αντισυνταγματικό πραξικόπημα, επέλεξε τις συναντήσεις για χάρη των συναντήσεων, τις απομιμήσεις, τις συγκεκριμένες πρακτικές μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Όταν οι συμφωνίες του Μινσκ μπλοκαρίστηκαν από το καθεστώς του Κιέβου, ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητούσε συνεχώς: «ας συναντηθούμε», «ας συναντηθούμε επιτέλους ξανά». Στη συνέχεια, υπενθυμίσαμε στους Ουκρανούς συναδέλφους μας ότι η σύνοδος κορυφής με τη μορφή του σχήματος της Νορμανδίας πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2019, όλες οι αποφάσεις αφορούσαν το Κίεβο και καμία από αυτές δεν έχει εφαρμοστεί.

Γιατί να συναντηθούμε στο Παρίσι, αν έπρεπε να πραγματοποιηθεί άλλη μια σύνοδος κορυφής για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Παρισιού; Αυτός ήταν ένας τρόπος υποκατάστασης της ουσίας κάθε προβλήματος με διάφορες εξωτερικές επιρροές: πρότειναν επίσης να διευρυνθεί το σχήμα της Νορμανδίας, προσκαλώντας Βρετανούς, Αμερικανούς και Πολωνούς. Πρότειναν να προσκληθεί και η Τουρκία. Στη συνέχεια αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι παράλληλο με την Ομάδα Επαφής και στη συνέχεια να καλέσουν τους Γάλλους και τους Γερμανούς στην Ομάδα Επαφής. Η ηγεσία στο Κίεβο «έσφυζε» από πρωτοβουλίες. Κατά τη σημερινή συνάντηση, επιβεβαιώσαμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Κάποια στιγμή, ελπίζουμε ότι θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να ολοκληρώσουμε τις προπαρασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται στη Λευκορωσία. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις γύροι. Οι πολύ συγκεκριμένες προτάσεις μας έχουν υποβληθεί στην ουκρανική πλευρά. Μας υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. Περιμένουμε.

Ερώτηση: Όπου η Ρωσία πηγαίνει «ειρηνικά» και αποεθνικοποιεί, σημειώνονται απαγωγές, βασανιστήρια. Αυτό συνέβη στην Κριμαία. Γνωρίζουμε σχετικά με τους 200 Τατάρους της Κριμαίας και τον αναπληρωτή πρόεδρο του «Μετζλίς, του λαού των Τατάρων της Κριμαίας» N.Dzhelyalov. Γυναίκες απήχθησαν σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη στα νότια της περιοχής της Αζοφικής Θάλασσας. Μία από αυτές είναι η Τατάρια της Κριμαίας L.Ibragimova, βουλευτής του περιφερειακού συμβουλίου της Zaporizhzhya. Έχετε ήδη περάσει σε ένα νέο επίπεδο. Δεν είχατε απαγάγει καμία γυναίκα σε αυτά τα οκτώ χρόνια. Είναι σημαντικό για τους συναδέλφους μου από την Τουρκία να γνωρίζουν τι κάνει η Ρωσία στους Τατάρους της Κριμαίας όχι μόνο για οκτώ χρόνια στην Κριμαία. Τι απαντάτε σε αυτό; Αυτά είναι γεγονότα. Αυτή είναι η περιοχή της πατρίδας μου: Genichesk, Melitopol (όπου πέρασα τα παιδικά μου χρόνια).

Σεργκέι Λαβρόφ: Είπατε ότι αυτά είναι γεγονότα. Νομίζω ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια άλλη λέξη, που επίσης αρχίζει με το γράμμα «f» – fake. Τα ραδιοκύματα, το Διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης γενικότερα είναι γεμάτα από ψεύτικες πληροφορίες. Δεν γνώριζα για αυτή την ιστορία, για την υποτιθέμενη απαγωγή ενός βουλευτή, αλλά γνωρίζω για τις ιστορίες για τις οποίες φημίζεται το καθεστώς του Κιέβου. Χθες άκουσα ότι ο βουλευτής Σεβτσένκο εξαφανίστηκε κάπου.

Δεν τον βρήκαν; Ένα μέλος της αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις της Λευκορωσίας που συμμετείχε στον πρώτο γύρο, ο Kireyev, δολοφονήθηκε. Στην αρχή είπαν ότι η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας τον εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες με την κατηγορία της προδοσίας, στη συνέχεια είπαν ότι επρόκειτο για κάποιου είδους ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αν ασχοληθείτε με τέτοιου είδους μεμονωμένες ιστορίες, μπορείτε να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα και εξωφρενικά πράγματα. Υποθέτω ότι το να προσπαθείς να πάρεις ένα επεισόδιο, πιθανότατα φανταστικό, και να επιδιώκεις να ξεσηκώσεις την κοινή γνώμη, μεταξύ άλλων και εδώ στην Τουρκία, για να διαμορφώσεις μια αντιρωσική πολιτική, υποκαθιστάς και πάλι τη σοβαρή συζήτηση, τις διαπραγματεύσεις και αυτού του είδους τις ενέργειες, με εξωτερικές επιδράσεις.

Δεν έχω ακούσει για τη συγκεκριμένη περίπτωση της βουλευτού. Θα κάνω κάποιες έρευνες. Άκουσα όμως για τον Σεβτσένκο που εξαφανίστηκε όχι στη Ζαπορίζια αλλά στο Κίεβο.

Νομίζω ότι έχετε ήδη βιντεοσκοπηθεί και ότι θα προβληθείτε σε βίντεο στην πατρίδα σας. Έχετε επιτύχει τον στόχο σας.

Ερώτηση: Σήμερα γίνεται λόγος για χρήση βιολογικών όπλων σε ενδεχόμενη επίθεση. Τι μπορείτε να πείτε γι’ αυτό;

Σεργκέι Λαβρόφ: Είμαστε θορυβημένοι από την πληροφορία ότι το Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει δεκάδες στρατιωτικής φύσης βιολογικά εργαστήρια στο ουκρανικό έδαφος, στο πλαίσιο του προγράμματός του για τη δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο, κατά παράβαση της σχετικής Σύμβασης για την απαγόρευση των βιολογικών και τοξινικών όπλων. Έχουμε υποβάλει επίσημο αίτημα. Θα απαιτήσουμε εξηγήσεις.

Δεν έχω καμία πληροφορία ότι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν επρόκειτο για ειρηνικά πειράματα, αλλά για πειράματα που αποσκοπούσαν στη δημιουργία βιολογικών όπλων, με προσανατολισμό σε βάρος συγκεκριμένων εθνοτήτων.

Ερώτηση: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ανοιχτά ότι έχουν δώσει εντολή στους πρεσβευτές τους να πείσουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Έχετε δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στους πρεσβευτές μας για να τους πείσουν να μην προσχωρήσουν σε αυτές;

Σεργκέι Λαβρόφ: Σε κάθε περίπτωση δίνουμε στους πρεσβευτές μας όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τη θέση μας, για τα γεγονότα που περιβάλλουν τη μία ή την άλλη κατάσταση με την οποία ασχολείται το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι πρεσβευτές μας μεταφέρουν πιστά αυτές τις πληροφορίες στις αρχές της χώρας υποδοχής, ώστε να μπορούν αυτές να σχηματίσουν μια αντικειμενική εικόνα.

Το να τριγυρνάμε σε όλο τον κόσμο και να εξαναγκάζουμε κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να εκτελούν τις εντολές του «μεγάλου αδελφού» δεν είναι μέσα στις παραδόσεις μας. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, είμαστε ευγενικοί άνθρωποι. Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν ότι απαιτούν από την Τουρκία, την Ινδία, την Αίγυπτο, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ακόμη και την Κίνα, να συμμορφωθούν προς τις αμερικανικές μονομερείς παράνομες κυρώσεις. Τέτοια ασέβεια προς τις μεγάλες χώρες, προς τους πολιτισμούς δεν μπορούσα να τη φανταστώ. Αλλά για τους Αμερικανούς, οποιαδήποτε «γραμμή στην άμμο» είναι αρκετή για να απογειώσει τη Ρωσοφοβία τους. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα.

Ερώτηση: Είπατε σήμερα ότι η Ρωσία δεν εισβάλλει στην Ουκρανία, αλλά ουσιαστικά στην πραγματικότητα εισβάλλει. Είπατε επίσης ότι δεν θα πειράξετε αμάχους, αλλά χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, νοσοκομεία δέχθηκαν επιθέσεις. Γιατί να πιστέψουν οι Ουκρανοί και όλος ο κόσμος, σε αυτά που εσείς τους λέτε ;

Σεργκέι Λαβρόφ: Σας έχω ήδη απαντήσει σχετικά με τα νοσοκομεία και το μαιευτήριο, αλλά δεν ακούτε. Δεν πρόκειται ποτέ να προβληθεί, και κανείς δεν θα ανακοινώσει από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι εμείς εξηγήσαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από τρεις ημέρες τι συνέβη σε εκείνο το μαιευτήριο.

Όσον αφορά τις δηλώσεις σχετικά με το ποιος θα κάνει τι ή ποιος δεν θα κάνει τι, θέλαμε να επιλύσουμε το ζήτημα διπλωματικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Παρουσιάσαμε ένα λεπτομερές έγγραφο σχετικά με τη διμερή μας συνθήκη με τις ΗΠΑ και ένα σχέδιο συμφωνίας Ρωσίας-ΝΑΤΟ για όλα τα βασικά ευρωπαϊκά θέματα ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας όλων ανεξαιρέτως των χωρών της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας. Μας είπαν ότι η Ουκρανία ήταν «δική τους» και ότι αυτοί οι ίδιοι και η Ουκρανία θα αποφάσιζαν για την τύχη της όπως εκείνοι επιθυμούσαν. Πολλά άλλα πράγματα που προτείναμε, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής φυσικών στρατιωτικών απειλών προς τη Ρωσική Ομοσπονδία «επί του πεδίου», επίσης απορρίφθηκαν. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξήγησε με σαφήνεια γιατί αποφάσισε αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ελπίζω ότι μπορείτε (ακόμη και αν δεν σας επιτρέπεται να το πείτε στους ακροατές, θεατές σας) να διαβάσετε μόνοι σας το έγγραφό μας και να καταλάβετε τη λογική μας. Εξηγείται μέσα εκεί. Θέλουμε μια Ουκρανία που θα είναι φιλική, αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς την απειλή της δημιουργίας ενός άλλου ναζιστικού κράτους, χωρίς την απαγόρευση της Ρωσικής γλώσσας, του πολιτισμού μας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δυστυχώς, όλα αυτά έχουν ήδη διαμορφωθεί και αντικατοπτρίζονται στη νομοθεσία.

Όλες οι προτροπές μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών μετά το πραξικόπημα, οι εκκλήσεις μας προς τους δυτικούς συναδέλφους μας να λογικέψουν τις Ουκρανικές αρχές, αντιμετωπίστηκαν με ένα «εκκωφαντικό τείχος σιωπής». Η Ρωσική γλώσσα υπέστη τις πλέον προφανείς επιπτώσεις. Ψηφίστηκε νόμος «Για τη διασφάλιση της χρήσης της ουκρανικής γλώσσας ως κρατικής γλώσσας», με τον οποίο μόνο η Ουκρανική γλώσσα ανακηρύχθηκε κατάλληλη για χρήση, ενώ όλες οι άλλες γλώσσες παρεκτοπίστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διδασκαλία στα δημοτικά σχολεία και στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν ήμασταν μόνο εμείς, αλλά και η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία που άρχισαν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Τότε η Ουκρανική κυβέρνηση έκανε κάτι απλό. Έκαναν μια εξαίρεση σε αυτόν τον νόμο που εισάγει διακρίσεις για τις γλώσσες της ΕΕ. Πολύ κομψά. Είχε απομείνει μόνο η Ρωσική, η οποία στερούνταν εντελώς τα δικαιώματά της, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Ουκρανίας εγγυάται αυτά τα δικαιώματα, που αφορούν τη Ρωσική γλώσσα. Η Δύση βούλωσε το στόμα της και ηρέμησε. Αυτό έδειξε για άλλη μια φορά τι ακριβώς χρειάζεται η Δύση από την Ουκρανία – να εργάζεται συνεχώς εναντίον της Ρωσίας, εναντίον κάθε τι που είναι Ρωσικό.

Η στάση της Δύσης απέναντι στο δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι επίσης μια πολιτική διπλών μέτρων και σταθμών. Δεν υπήρξε δημοψήφισμα στο Κοσσυφοπέδιο. Το ΝΑΤΟ δημιούργησε σκόπιμα την κατάσταση βομβαρδίζοντας τη Γιουγκοσλαβία με σκοπό να την καταστρέψει. Όταν το νομοθετικό σώμα του Κοσσυφοπεδίου ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, ολόκληρη η Δύση (σχεδόν όλη) το χειροκρότησε και το υποστήριξε ως εκδήλωση δημοκρατίας και ελευθερίας επιλογής.

Γιατί επιτρέπεται στους Αλβανούς και όχι στους Ρώσους στην Κριμαία; Στους Αλβανούς της Γιουγκοσλαβίας όχι απλώς επιτράπηκε, αλλά ενθαρρύνθηκαν με κάθε δυνατό τρόπο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, διότι ο μακροχρόνιος στόχος μιας χώρας με πλούσια ιστορία όπως η Βρετανία ήταν πάντα να μην υπάρχουν πολύ μεγάλα κράτη στα Βαλκάνια, και μάλιστα στην Ευρώπη συνολικά. Το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Πιθανώς ο ίδιος στόχος επιδιώχθηκε και όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν πρόκειται καθόλου για την Ουκρανία, αλλά για επίθεση εναντίον κάθε τι Ρωσικού: συμφέροντος, θρησκεία, πολιτισμός, γλώσσα, ασφάλεια κ.λπ. Η υστερική αντίδραση της Δύσης στις ενέργειές μας δείχνει ότι πράγματι διεξάγεται ένας αγώνας ζωής και θανάτου για το δικαίωμα της Ρωσίας να βρίσκεται στον πολιτικό χάρτη του κόσμου με πλήρη σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων της.

Ερώτηση: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός. Επιτεύχθηκαν κάποια αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σεργκέι Λαβρόφ: Δεν ήρθαμε εδώ για να αντικαταστήσουμε τη διαπραγματευτική πίστα στο έδαφος της Λευκορωσίας, η οποία δημιουργήθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο και τον Ουκρανό πρόεδρο. Εκεί συζητούνται όλα τα πρακτικά ζητήματα. Έχει εξηγηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια τι πρέπει να γίνει για να τερματιστεί αυτή η κρίση. Αυτό περιλαμβάνει την αποστρατιωτικοποίηση, την αποναζιστικοποίηση, τη διασφάλιση του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας και μια σειρά άλλων πραγμάτων. Εκεί γίνεται μια συζήτηση σε επιχειρησιακό επίπεδο. Έχουμε προειδοποιήσει τους συναδέλφους μας από την αρχή της σημερινής συνάντησης ότι δεν θα δημιουργήσουμε σήμερα εδώ μια παράλληλη γραμμή, όπως επιθυμεί η Ουκρανική πλευρά. Προτιμούν πάντα να υποκαθιστούν τις συγκεκριμένες εργασίες για την εφαρμογή των συμφωνιών με τη δημιουργία νέων μορφών, οι οποίες πρέπει αναγκαστικά να βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδήσεων, προσομοιάζοντας με το πραγματικό έργο.

Δεν εκπλήσσομαι που ο κ. Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός. Κανείς εδώ δεν επρόκειτο να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός. Όλες αυτές οι προτάσεις και η αλληλουχία των βημάτων που περιγράφονται σε αυτές τις προτάσεις είναι πολύ καλά γνωστές στην Ουκρανική πλευρά.

Αν ο σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθούν ζητήματα όπως : «ας σταματήσουμε τη φωτιά», «ας φτιάξουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους όχι με τον τρόπο που προτείνει η ρωσική πλευρά, αλλά με τον τρόπο που θέλει η ουκρανική πλευρά», τότε όλα αυτά έγιναν μόνο και μόνο για να πούμε στους δημοσιογράφους ότι όλες οι καλοπροαίρετες φιλοδοξίες μας απέτυχαν. Αυτό εντάσσεται στη λογική της ουκρανικής διπλωματίας που έχω ήδη αναφέρει. Εξωτερικά εφέ, κατάλληλα σχεδιασμένα για τη στιγμιαία αντίληψη του κοινού, που υποκαθιστούν το πραγματικό έργο.

Ερώτηση: Η ερώτησή μου αφορά την απόφαση των ΗΠΑ, σχετικά με την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ποια είναι η πετρελαϊκή πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης; Πώς αντιδρά η Ρωσία στις κυρώσεις από διάφορες εταιρείες και χώρες;

Σεργκέι Λαβρόφ: Έχω ήδη δηλώσει ότι θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξαρτηθούμε ποτέ ξανά με κανένα τρόπο από δυτικούς εταίρους, είτε πρόκειται για κυβερνήσεις είτε για εταιρείες που δεν καθοδηγούνται από τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, αλλά λειτουργούν ως όργανο πολιτικής επιθετικότητας, την οποία η Ρωσία βιώνει σήμερα από τη Δύση. Θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε ξανά σε αυτή την κατάσταση, έτσι ώστε να μην μπορεί ο «θείος Σαμ» ή οποιοσδήποτε άλλος να λαμβάνει αποφάσεις με στόχο την καταστροφή της οικονομίας μας. Θα βρούμε έναν τρόπο να μην εξαρτόμαστε πια από αυτό. Έπρεπε να το είχαμε κάνει αυτό εδώ και πολύ καιρό.

Σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τα αφήνουμε όλα στη συνείδηση των δυτικών ομολόγων μας. Ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως όπλα, σε αντίθεση με ό,τι μας καταλογίζουν σε μόνιμη βάση. Η πρώτη κρίση προέκυψε το 2010, όταν η Ουκρανική κυβέρνηση άρχισε να κλέβει αέριο που διαμετακομίζονταν μέσω της χώρας της προς την Ευρώπη, επειδή είχε σταματήσει να πληρώνει για το δικό της. Εμείς παραδίδαμε κανονικά αέριο διαμετακόμισης στην Ευρώπη σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας (το θέμα ήταν ο όγκος και η τιμή), και αυτοί έκλεβαν. Πιστεύετε ότι η Ευρώπη προσπάθησε με κάποιο τρόπο να τους συνετήσει; Κάθε άλλο. Η Ευρώπη άρχισε να διαδίδει ότι η Ρωσία ήταν εκείνη που χρησιμοποιούσε το φυσικό αέριο ως όπλο. Ήξεραν όμως πολύ καλά τι πραγματικά συνέβαινε. Όσον αφορά την Ουκρανία, τα πάντα μετριούνται με ένα κριτήριο: πώς είναι δυνατόν να πληγεί η Ρωσική Ομοσπονδία μέσω της χώρας αυτής. Αυτή η πολιτική «περιορισμού» της χώρας μας ξεκίνησε πριν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σημείο που χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές αξίες. Μας επέπληξαν με τα πρόσφατα λόγια τους, μας επιβάλλουν κυρώσεις, απαγορεύουν στις εταιρείες τους να παραμείνουν στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, διατείνονται ότι θα αγοράσουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, γιατί διαφορετικά θα κρυώσουν. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Α. Νόβακ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε με μεγάλη λεπτομέρεια ότι δεν θα καταφέρουμε να τους πείσουμε να αγοράσουν το πετρέλαιο και το φυσικό μας αέριο. Αν θέλουν να το αντικαταστήσουν με κάτι άλλο, ας το κάνουν. Εμείς θα βρούμε αγορές γι’ αυτό. Τις έχουμε ήδη βρει.

Ερώτηση: υπάρχουν για τη Ρωσία «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά τις χώρες που στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία;

Σεργκέι Λαβρόφ: Έχω ήδη απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με το αν θα αντιδράσουμε με οποιονδήποτε τρόπο σε όσα κάνουν οι χώρες που εξοπλίζουν την Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι οι χώρες αυτές δημιουργούν τεράστια απειλή για τον εαυτό τους, μεταξύ άλλων όταν μεταφέρουν τα πιο επικίνδυνα όπλα, όπως φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, και όταν παρακολουθούν με πλήρη αδιαφορία τις Ουκρανικές αρχές να διανέμουν εκατοντάδες χιλιάδες φορητά όπλα σε απροσδιόριστα άτομα χωρίς καμία εγγύηση.

Δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για επιθετικά σχέδια ενάντια σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η καινούργια συνάδελφός μου, η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, μίλησε γι’ αυτό. Έχει πει ότι αν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Πούτιν, δεν χάσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρξει όριο στις φιλοδοξίες του και ότι οι επόμενοι στόχοι του θα είναι οι χώρες της Βαλτικής και η Μολδαβία.

Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η Λιζ Τρας, η οποία είναι διάσημη για τους αφορισμούς της. Όταν κάνει προφητείες περί επιθέσεων στη Βαλτική και στη Μολδαβία, νομίζω ότι τότε αποδεικνύεται αρκετά αντάξια της αγγλικής κουλτούρας, πολιτικής, διπλωματίας, διότι με τον ίδιο τρόπο, οι Άγγλοι έγραψαν την ψεύτικη διαθήκη του Πέτρου Α’. Αρκετά αναφερθήκαμε στο πνεύμα τους.

Ερώτηση: Αυτό που ήταν αδιανόητο χθες, γίνεται δυνατό σήμερα. Πείτε μου, πιστεύετε ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος;

Σεργκέι Λαβρόφ: Δεν θέλω να το πιστέψω και δεν το πιστεύω. Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι στο πλαίσιο των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, τα οποία κυριολεκτικά κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες, το πυρηνικό ζήτημα έχει τεθεί σε αυτή τη συζήτηση αποκλειστικά από εκπροσώπους της Δύσης, κυρίως του ΝΑΤΟ.

Να σας θυμίσω ότι η Λιζ Τρας (πολύ ασχοληθήκαμε μ’ αυτήν σήμερα) δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Πώς θα μπορούσε να σας έρθει κάτι τέτοιο στο μυαλό σας; Ο Γενικός Γραμματέας κ. Σόλτενμπεργκ (ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, ενεργεί ήδη πολύ ανεξάρτητα, χωρίς να συντονίζει τις δηλώσεις του με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως θα έπρεπε) δήλωσε ότι αν το ΝΑΤΟ το θελήσει, τα πυρηνικά όπλα θα εγκατασταθούν στο έδαφος των ανατολικοευρωπαϊκών μελών της συμμαχίας. Ο Γάλλος συνάδελφός μου Ζαν Υβ Λε – Ντριάν υπενθύμισε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η Γαλλία διαθέτει επίσης πυρηνικά όπλα. Παρεμπιπτόντως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Λε Μαιρ, δήλωσε αλλαζονικά ότι η Δύση κηρύσσει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας («totaler krieg», όπως έλεγαν οι «μη Γάλλοι») (Σημ. Μετ. όπως χαρακτήριζε ο ίδιος ο Χίτλερ τον πόλεμο). Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτές τις «κυρώσεις της κολάσεως», απάντησε ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Αυτή η προοπτική εμφανίζεται συνεχώς στο υποσυνείδητό τους. Εμείς δεν έχουμε μιλήσει ποτέ γι’ αυτό. Φυσικά, σύμφωνα με τον «Φρόιντ», είναι πολύ ανησυχητικό όταν η Δύση επανέρχεται συνεχώς σε αυτό το θέμα.

Ερώτηση: Ο πρόεδρος του Καζακστάν κ. Τοκάγιεφ πρότεινε νωρίτερα το Καζακστάν ως χώρο για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Εξετάζει η Ρωσία αυτή την πρόταση και πότε είναι πιθανές οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών;

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι ευγνώμων προς όλους εκείνους που προσφέρουν καλόπιστα υπηρεσίες για να βοηθήσουν στην επίλυση της τρέχουσας σύνθετης κρίσης του εσωτερικού ζητήματος της Ουκρανίας και οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες όλων των μερών και με βάση την ισορροπία των συμφερόντων.

Το κυριότερο είναι ότι αυτές οι προσφορές (τις οποίες, όπως είπα, είμαστε βέβαιοι ότι οι Τούρκοι φίλοι μας και οι φίλοι από το Καζακστάν, το κάνουν με καλή πίστη), δεν αξιοποιούνται από την Ουκρανική πλευρά, η οποία έχει συνηθίσει να υποκαθιστά την ουσιαστική δράση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της με εξωτερικές εντυπώσεις. Θυμάμαι ότι ήθελαν να μεταφέρουμε την Ομάδα Επαφής στο Καζακστάν όταν οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν ακόμα ζωντανές, είχαν επίσης προτείνει και την τουρκική πλατφόρμα. Πίσω από όλα αυτά υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει, είμαι βέβαιος, μια απροθυμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι οποίες σε γενικές γραμμές είχαν συμφωνηθεί. Ωστόσο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει προστιθέμενη αξία, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Πούτιν και όπως τους έχουμε επανειλημμένα υπενθυμίσει, η Ρωσία είναι έτοιμη για μια ποικιλία μορφών, οι οποίες δεν πρέπει να γίνονται για χάρη της «συζήτησης».

Ερώτηση: Πείτε μου, η Ρωσία δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση; Εάν ναι, ποιες προτάσεις έχετε κάνει, ποια πρόοδο έχετε καταφέρει να επιτύχετε;

Πώς μπορείτε να μιλάτε για διπλωματία, κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις όταν τόσοι πολλοί άμαχοι γίνονται θύματα επιθέσεων σε μαιευτήρια και υφίστανται ταλαιπωρίες;

Σεργκέι Λαβρόφ: Αυτή είναι η τρίτη φορά που με ρωτούν για το μαιευτήριο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχετε ακούσει τι είπα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία τόσο το πρακτορείο σας όσο και όλα τα άλλα μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν πρωτοσέλιδο σήμερα. Αυτό το μαιευτήριο (το είπαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 7 Μαρτίου του τρέχοντος έτους) παρέμενε επί μακρόν χωρίς γυναίκες, παιδιά ή συνοδούς. Οι ένοπλοι του τάγματος Αζόφ, μαζί με άλλους εξτρεμιστές, το κατέλαβαν και εγκατέστησαν εκεί το προπύργιό τους, όπως κάνουν σε όλη την Ουκρανία, μετατρέποντας ανθρώπους σε ανθρώπινες ασπίδες, τοποθετώντας επιθετικό εξοπλισμό σε κατοικημένες περιοχές και βομβαρδίζοντας από εκεί τις θέσεις των Ρωσικών στρατευμάτων και της πολιτοφυλακής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Όσον αφορά τις προτάσεις μας της 15ης Δεκεμβρίου 2021, αυτές ήταν εξαιρετικά σοβαρές. Ήταν προτάσεις για την καθιέρωση ενός συστήματος ασφαλείας, όχι κάποιου νέου συστήματος, αλλά για την εφαρμογή των όσων έχουν επανειλημμένα συμφωνηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των συνόδων κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999 και στην Αστάνα το 2010, όπου αναγραφόταν κατά γράμμα ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις δικές της συμμαχίες, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων. Η φόρμουλα αυτή συμφωνήθηκε ως δέσμη μέτρων. Ήταν το αποκορύφωμα της διπλωματίας. Ήταν μια απόφαση που υπογράφηκε από τους ηγέτες της Ρωσίας και των γειτόνων μας και (συγγνώμη για την μετριοφροσύνη μου) του ελεύθερου κόσμου. Κανένα κράτος, ομάδα χωρών, οργανισμός στον ευρωπαϊκό χώρο δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί κυρίαρχο ρόλο, όπως κάνει τώρα το ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας κατάφωρα όλες τις υποχρεώσεις των κρατών μελών του. Στη πρότασή μας για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, η οποία θα κωδικοποιούσε και θα καθιστούσε νομικά δεσμευτικές τις αρχές που περιέγραψα στα έγγραφα που υπογράφηκαν στο ανώτατο επίπεδο, λάβαμε τέτοια μισοσέλιδα «πιστοποιητικά» από τον Σόλτενμπεργκ και τον Μπορέλ, τα οποία έλεγαν: μην ανησυχείτε, είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε. Το γεγονός ότι οι απαντήσεις που πήραμε, δεν προέρχονταν από τις ηγεσίες των μεμονωμένων χωρών, αλλά από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η Βρετανία και άλλοι δυτικοί ηγέτες απλώς τους εκχώρησαν όλες τις εξουσίες τους και τους έθεσαν προ των ευθυνών τους για την εφαρμογή ή μη των υποσχέσεων που είχαν δοθεί στα έγγραφα των συνόδων κορυφής του ΟΑΣΕ. Αυτό έκαναν οι εκπρόσωποί σας, οι εκπρόσωποι της Δύσης, στον τομέα της διπλωματίας.

Εξακολουθούμε να θέλουμε να αποφασίζει η διπλωματία για όλα τα ζητήματα. Αλλά αυτή τη φορά εξηγήσαμε ξεκάθαρα ότι η αποστρατιωτικοποίηση, η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας είναι απαραίτητη. Δεν πρέπει να καθυστερήσει. Η άμεση στρατιωτική, πολιτιστική, πληροφοριακή, γλωσσική και πολιτιστική απειλή που αντιμετωπίζει η Ρωσική Ομοσπονδία σε αυτό το έδαφος έχει καταστεί απολύτως σαφής και επείγουσα. Αν είχαμε να κάνουμε με αξιόπιστα άτομα, ειλικρινά, πιθανότατα όλα θα είχαν ήδη επιλυθεί και θα είχαν συναφθεί συμφωνίες που θα εγγυούνται την ασφάλεια. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε κανέναν εταίρο που να είναι πρόθυμος να μας αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια. Παρόλο που έχουν γίνει σχετικές προσπάθειες. Ελπίζω ότι οι δυτικοί ηγέτες, οι οποίοι τώρα αναστατώνονται από τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, έχουν επίγνωση της υπαρκτής απειλής για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης που προκαλείται από την πλήρη αδράνεια και την απροθυμία τους να εφαρμόσουν προηγούμενες συμφωνίες. Ποτέ δεν θέλαμε πόλεμο και εξακολουθούμε να μην θέλουμε πόλεμο. Θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, μεταξύ άλλων και προς το συμφέρον των δύο δημοκρατιών που αρνήθηκαν το 2014 να δεχτούν το αντισυνταγματικό αιματηρό πραξικόπημα, του καθεστώτος που με έπαρση, με σαρκασμό στα χείλη, παρακολουθούσε τους εκπροσώπους του να καίνε ζωντανούς ανθρώπους στην Οδησσό, που έστειλε πολεμικά αεροπλάνα να βομβαρδίσουν το κέντρο της πόλης στο Λουγκάνσκ και που βομβαρδίζει, επιτίθεται, πλήττει κατοικημένες περιοχές, χωριά, σχολεία, νηπιαγωγεία όλα αυτά τα οκτώ χρόνια. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Κι αυτό επειδή εμείς, οι δημοσιογράφοι μας (τιμή και έπαινος σε αυτούς, σκύβω το κεφάλι σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον τόπο αυτό) δείχναμε όλα όσα συνέβαιναν εκεί 24 ώρες το 24ωρο. Οι δυτικοί δημοσιογράφοι δεν έχουν επισκεφθεί σχεδόν καθόλου τη γραμμή επαφής τα τελευταία οκτώ χρόνια. Έδειχναν πόσο καλά πήγαινε η ζωή στην άλλη πλευρά. Η καταστροφή που ήταν 70%, το 80%, επικεντρώθηκε στην πλευρά της πολιτοφυλακής, γεγονός που δείχνει ποιος είναι εκείνος, ο οποίος συνήθως ξεκινά τους βομβαρδισμούς. Η εταιρεία σας, το BBC, πήγε κάποτε εκεί για μερικές ημέρες και, πρέπει να πω, έκανε ένα αρκετά αντικειμενικό ρεπορτάζ. Αλλά δεν θυμάμαι κανέναν στη Δύση να καλύπτει την επιθετικότητα του Ουκρανικού καθεστώτος εναντίον του ίδιου του λαού του, το σαμποτάζ των συμφωνιών του Μινσκ που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις σαφείς καθημερινές δηλώσεις σχετικά με την άρνηση εφαρμογής αυτού του σημαντικότατου εγγράφου. Αν πάρετε όλα όσα γράφετε σήμερα σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία και τα συγκρίνετε με αυτά που μας λέγατε όλα αυτά τα οκτώ χρόνια, νομίζω ότι θα έχετε μια πολύ διαφωτιστική εικόνα, όσον αφορά την ελευθερία του λόγου, την πρόσβαση στην πληροφόρηση και πολλά άλλα, τα οποία ναι μεν κατοχυρώνονται σε αποφάσεις που λαμβάνονται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο εντός του ΟΑΣΕ και τα οποία βλέπουμε ότι στην πράξη, δεν γίνονται διόλου σεβαστά από τους δυτικούς ομολόγους μας.

ΠΗΓΗ: https://seisaxthia.wordpress.com/2022/03/11/%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ba%ce%ad%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%ce%b2%cf%81%cf%8c%cf%86_10-03-22/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.