Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ.... ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ*, Συνεργάτης του Ημεροδρόμος

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ.... 

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με κάποιους Έλληνες εκπαιδευτικούς και με προίκα 1,2 εκατ ευρώ, θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία της Κατοχής με επιχείρηση λοβοτομής διδάσκοντάς τη στα ελληνικά σχολεία!

Ακούστε το καθηγητή Πανεπιστημίου Γιώργο Μαργαρίτη.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Το σφυροκόπημα εναντίον της προπάθειας διείσδυσης στα ελληνικά σχολεία της γερμανικής προπαγάνδας για την Κατοχή και την Αντίσταση συνεχίζεται! Ο Καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ
Γιώργος Μαργαρίτης
, ένας από τους δύο πιο σημαντικούς μελετητές της περιόδου της Κατοχής (ο άλλος είναι ο Καθηγητής Προκόπης Παπαστράτης), αποκαλύπτει στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη (
George Sachinis
) και στο πανελλήνιο τις ανιστόρητες και επικίνδυνες για τα παιδιά μας μεθοδεύσεις του προγράμματος που χρηματοδοτείται κυρίως από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών - με ό,τι αυτό συμβολίζει και συνεπάγεται!...
Τα όσα έχουν αποκαλυφθεί - και συνεχίζουν να αποκαλύπτονται - τις τελευταίες μέρες για το περιβόητο πρόγραμμα "MOG - Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα", τους εμπνευστές και υποστηρικτές του, υποχρεώνουν όσους καλοπροαίρετα και χωρίς γνώση των πραγματικών επιδιώξεων του προγράμματος συνεργάστηκαν με αυτό να διαχωρίσουν τη θέση τους. Κυρίως, όμως, υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα συνολικά, τους Έλληνες εκπαιδευτικούς και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να βάλουν φραγμό στην απόπειρα παραχάραξης της Ιστορίας και ενταφιασμού της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Είναι, πράγματι, συγκινητικό και παρήγορο πόσοι άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί μέσα σε λίγες μέρες για να διαφυλάξουν τη μνήμη της Αντίστασης του ελληνικού λαού εναντίον του φασισμού από προσπάθειες απαξίωσης και σπίλωσής της. Κρατάμε ως πολύτιμο φυλακτό τις σοφές παρατηρήσεις του σπουδαίου Γερμανού ιστορικού Karl Heinz Roth για τις ανίερες μεθοδεύσεις των γερμανικών κυβερνήσεων στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Διδάσκουμε στα παιδιά μας την πραγματική Ιστορία της Κατοχής όπως αποκαλύπτεται και από τα γερμανικά αρχεία, που έφερε στο φως ο κορυφαίος Γερμανός Ιστορικός Martin Seckendorf (έφυγε πριν ένα μήνα από κοντά μας). Αγωνιζόμαστε για την πραγματική ελληνογερμανική φιλία στα στέρεα θεμέλια της Αλήθειας, της Ισότητας και της Δικαιοσύνης και απορρίπτουμε νεοαποικιοκρατικού χαρακτήρα επιθέσεις ψευδεπίγραφης "συμφιλίωσης".
Οι ανίερες μεθοδεύσεις ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!




Γ. Μαργαρίτης: Ξαναγράφοντας την Ιστορία της Κατοχής για να την αλλάξουν


Γιώργος Σαχίνης:

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας


Ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ , Γιώργος Μαργαρίτης, μίλησε σήμερα στο ράδιο 98.4 , εξήγησε πως 75 χρόνια μετά το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου και της Ναζιστικής Κατοχής στην Ελλάδα, επιχειρείται μέσω του πρότζεκτ "Μνήμες από την Κατοχή", ιδέα του καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνδεση με το Γερμανικό ΥΠΕΞ και ελληνικά ιδρύματα στην Ελλάδα, επιχειρείται μια νέα προσέγγιση της Ιστορίας , στη βάση προσωπικών προφορικών μαρτυριών πολλών απόψεων επί του θέματος και στη ουσία η αναθεώρηση δυσάρεστων ιστορικών ντοκουμέντων με άμβλυνση των ευθυνών της Γερμανίας , εκείνης της περιόδου. Μάλιστα , παρέθεσε σημεία από την ψηφιακή πλατφόρμα που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη με τίτλο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», όπου όπως είπε επιχειρείται να γραφεί η Ιστορία ξανά με έναν εξόχως αποκαλυπτικό τρόπο όχι μνήμης, αλλά λήθης και αλλοίωσης ιστορικών γεγονότων, υπό το πρίσμα προσωπικών αμφίπλευρων μαρτυριών , θυμάτων και θυτών.

Ο Γ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι παρόλο που στην αρχή ισχυρίζονταν οι εμπλεκόμενοι και διατύπωναν στους σκοπούς τους προγράμματος πως επιχειρούν να διαφωτίσουν την γερμανική κοινή γνώμη για την κατοχή στην Ελλάδα, όπως βλέπουμε τώρα απευθύνονται κυρίως στους Έλληνες και όχι στους Γερμανούς μαθητές. «Το ελληνικό υλικό θα είναι πιο εμπλουτισμένο, διότι η ιστορία της Κατοχής στη χώρα μας ενδιαφέρει τους μαθητές περισσότερο – είναι πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα η συζήτηση για την πείνα, τις μαζικές εκτελέσεις και τα αντίποινα. Για τη Γερμανία, αντίθετα, η Ελλάδα δεν ήταν παρά μία μικρή χώρα μεταξύ άλλων χωρών που κατέκτησαν. Για εκείνη, μεγαλύτερη σημασία έχει το Ολοκαύτωμα». Αποκαλυπτικό είναι και το εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς , όπου επιχειρείται ακόμη και η απαξίωση του Έλληνα εκπαιδευτικού για να δικαιολογήσει την παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών μέσω του πρότζεκτ: "Ακόμη κι αν υπήρχε διαθέσιμος χρόνος, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σπουδάσει ελάχιστα ή καθόλου Ιστορία, είναι δηλαδή ουσιαστικά ανειδίκευτοι. Ακόμη και όσοι έχουν αποφοιτήσει από ιστορικά τμήματα, πιθανότατα δεν έχουν διδαχθεί την Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν γνώρισαν τα νέα θεματικά πεδία και τις οπτικές, δεν εξοικειώθηκαν με τις νέες μεθόδους και τα διεπιστημονικά ερευνητικά σχήματα."

Σε άλλο σημείο διαβάζουμε: "η σχολική ιστοριογραφία παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση. Όχι μόνο δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ελληνική και διεθνή ιστορική έρευνα και δεν αφουγκράζεται το δημόσιο ενδιαφέρον για την περίοδο αυτή, αλλά εμφανίζει ανησυχητικά σημεία συντηρητικής αναδίπλωσης: Υιοθετεί εκ νέου την εθνοκεντρική οπτική για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προβάλλοντας τον ως ελληνο-ιταλική/γερμανική/βουλγαρική σύρραξη και, παραβλέποντας τον καταλυτικό ρόλο της φασιστικής ιδεολογίας και της φυλετικής θεωρίας σε αυτόν, δίνει έμφαση στις πολεμικές επιχειρήσεις των αντιπάλων, αγνοεί νέες θεματικές και ερμηνευτικά σχήματα, ενώ υποβαθμίζει τις μορφές συνεργασίας με τους κατακτητές σε ασήμαντες παρεκκλίσεις από τον κανόνα της πανεθνικής Αντίστασης.

"ΠΗΓΗ-Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.