Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Κατεβάστε Δωρεάν 1840 βιβλία και άνω ...ενημερώνεται (Βίντεο και Βιβλιοθήκες)

Επιμέλεια - έρευνα Σοφία Ντρέκου    Δωρεάν και εντελώς νόμιμα.   Κατεβάστε χιλιάδες βιβλία...

Επιμέλεια - έρευνα Σοφία Ντρέκου

Δωρεάν και εντελώς νόμιμα
Κατεβάστε χιλιάδες βιβλία... 
(ανανεώνεται...) ✍

 Τελευταία ενημέρωση και έλεγχος συνδέσμων
στις 17 Μαΐου 2018 www.sophia-ntrekou.gr

«τούς θησαυρούς τῶν πάλαι σοφῶν ἀνδρῶν͵ 
οὓς ἐκεῖνοι κατέλιπον ἐν βιβλίοις γράψαντες͵ 
ἀνελίττων κοινῇ σύν τοῖς φίλοις διέρχομαι͵ 
καί ἄν τι ὁρῶμεν ἀγαθόν ἐκλεγόμεθα· 
καί μέγα νομίζομεν κέρδος 
ἐάν ἀλλήλοις φίλοι γιγνώμεθα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ. Ξενοφῶντος, 
Ἀπομνημονεύματα, 1.6.14, 5-9

Περιεχόμενα:
• Εισαγωγή - Πληροφορίες
• Βιβλία - Κατηγορίες Free-Ebooks.gr (1840 βιβλία και άνω)
• 42.000+ βιβλία από το Project Gutenberg
• 25 βιβλία για την επανάσταση του 1821 σε pdf
• 6.000 βιβλία (και σχολικά) από το 1828 έως το 1980 από (Ι.Ε.Π.)
• Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 23 Απριλίου
• Βιβλιοθήκες
• Δείτε και την Βιβλιοθήκη μας: www.sophia-ntrekou.gr
• Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ.
• Οπτικό υλικό (Βίντεο) Βιβλιοθήκες

Εισαγωγή - Πληροφορίες

Στη σελίδα μας θα βρείτε σημειώσεις και συγγράμματα για μαθήματα τα οποία σχετίζονται με τα μαθηματικά, αλλά και όχι μόνο. Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη αυτή περιέχει όπως θα δείτε υλικό το οποίο σχετίζεται με τα υπολογιστικά μαθήματα, τις γλώσσες προγραμματισμού αλλά και την μαθηματική φυσική ενώ προστίθενται συνεχώς βιβλία και από άλλους επιστημονικούς κλάδους.

Τα βιβλία που θα βρείτε σε αυτή την ιστοσελίδα βρίσκονται ως επί το πλείστον σε μορφή pdf ή σε on-line μορφή (σελίδες html). Παρόλο που αρκετά βιβλία κυκλοφορούν σε μορφή postcript, έχουν μετατραπεί όλα σε pdf, για λόγους συμβατότητας.

Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια στο να κατηγοριοποιηθούν αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ίσως βέβαια να έχετε κάποιες ενστάσεις όσον αφορά την κατηγοριοποίηση και ο λόγος είναι ότι κάποια από τα βιβλία ανήκουν σε παραπάνω από μία κατηγορίες.

Για να ανοίξετε pdf αρχεία πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το λογισμικό Adobe Acrobat Reader το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα του προγράμματος. Τα περισσότερα βιβλία είναι ανεβασμένα στον server. Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η επιλογή, είναι για να μην υπάρχει δέσμευση από άλλα sites, τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να τροποποιήσουν το περιεχόμενό τους, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στο υλικό το οποίο αυτά προσφέρουν.

Εξαιρέσεις αποτελούν βιβλία των οποίων τα δικαιώματα επιτρέπουν το «κατέβασμα» μόνο από τη σελίδα του συγγραφέα. Όλα τα βιβλία που θα βρείτε στην Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη είναι νόμιμα. Για να μεταβείτε στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη πιέστε εδώ.


Καλή ανάγνωση...


• Κατεβάστε δωρεάν 42.000 βιβλία 
από το Project Gutenberg

    To Project Gutenberg (www.gutenberg.org) προσφέρει εντελώς δωρεάν 42.000 ebooks, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε online αλλά και να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Δεν χρειάζεται καμία συνδρομή για να τα αποκτήσετε, όμως, αν βρείτε το project ενδιαφέρον και χρήσιμο, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό ποσό μέσω του donate που υπάρχει στα αριστερά της σελίδας, για να στηρίξετε την προσπάθεια αγοράς και ψηφιοποίησης περισσότερων βιβλίων. Μπείτε και δείτε ολόκληρη τη συλλογή (Browse By Language: Greekεδώ.


    Browse By Language: Greek

    Authors: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z other 
    Titles: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z other 

    Languages with more than 50 books: Chinese Danish Dutch English Esperanto FinnishFrench German Greek Hungarian Italian Latin Portuguese Spanish Swedish Tagalog 


    Languages with up to 50 books: Afrikaans Aleut Arabic Arapaho Breton Bulgarian CalóCatalan Cebuano Czech Estonian Farsi Frisian Friulian Gaelic, Scottish GalicianGamilaraay Greek, Ancient Hebrew Icelandic Iloko Interlingua Inuktitut Irish JapaneseKashubian Khasi Korean Lithuanian Maori Mayan Languages Middle English NahuatlNapoletano-Calabrese Navajo North American Indian Norwegian Occitan Ojibwa Old English Polish Romanian Russian Sanskrit Serbian Slovenian Tagabawa Telugu WelshYiddish


    Special Categories: Audio Book, computer-generated Audio Book, human-readCompilations Data Music, recorded Music, Sheet Other recordings Pictures, movingPictures, still


    Aeschylus, 525 BC-456 BC

    Αγαμέμνων (Greek) (as Author)
    Επτά επί Θήβας (Greek) (as Author)
    Ευμενίδες (Greek) (as Author)
    Πέρσαι (Greek) (as Author)
    Προμηθεύς Δεσμώτης (Greek) (as Author)
    Χοηφόροι (Greek) (as Author)
    Περισσότερα συνεχίστε » εδώ.

    • 
    Κατεβάστε δωρεάν 25 βιβλία
    για την επανάσταση του 1821 σε pdf


    • Κατεβάστε δωρεάν 6.000 βιβλία 
    (και σχολικά) από το 1828 έως το 1980


    Η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), e-library.iep.edu.grΒιβλιοθήκη του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.), προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλη την εκπαιδευτική / ερευνητική κοινότητα. Χιλιάδες τίτλοι εκπαιδευτικών / επιστημονικών συγγραμμάτων και εκπαιδευτικών περιοδικών, έρευνες, μελέτες, διπλωματικές εργασίες και διδακτορικά καθώς και μια αξιόλογη Ιστορική Συλλογή σχολικών βιβλίων από τις αρχές ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη μας. Στόχος μας η ανατροφοδότηση, η επιμόρφωση και η διά βίου μάθηση των Λειτουργών της Εκπαίδευσης, αλλά και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού. Πλοηγηθείτε στην Ιστορική Συλλογή ΕΔΩ

    • Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 23 Απριλίου


    Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

    Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

    Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.  


    • Βιβλιοθήκες 

    Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας

    http://www.myriobiblos.gr/library%20home.htm

    Ελληνικά και ξένα βιβλία από τον 16ο αιώνα ως σήμερα
    http://anemi.lib.uoc.gr/

    Ελληνομνήμων - Ελληνικά σχολικά βιβλία του 18ου-19ου αιώνα 
    με τα οποία εκπαιδεύτηκαν οι μεγάλοι Έλληνες ναυτικοί και έμποροι 
    http://195.134.75.14/

    Φιλολογικά βιβλία των προηγούμενων αιώνων 
    http://www.kenef.phil.uoi.gr/

    Τεχνικά βιβλία στην Καθαρεύουσα
    http://www.eugenfound.edu.gr

    • ΔΩΡΕΑΝ download 394 βιβλίων τέχνης 
    από το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης


    Υπέροχη συλλογή! Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης προσφέρει δωρεάν σε όλους τα καλύτερα βιβλία τέχνης που έχει εκδώσει τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μπορείτε να τα διαβάσετε online και να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας σε pdf πατώντας εδώ.

    Πηγή: www.sophia-ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

    8. Δείτε και την Βιβλιοθήκη της Ιστοσελίδας μας:

    • Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. 
    της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού 

    Η e-σπουδή είναι η νέα Ορθόδοξη Ψηφιακή Θεολογική Βιβλιοθήκη, με ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, επιστημονικά θεολογικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και επετηρίδες, μονογραφίες και θεολογικά δοκίμια. Είναι εύκολα και εντελώς δωρεάς προσβάσιμη από το γραφείο και το σπίτι σας. Η e-σπουδή προσφέρει γνώση, βιβλία τελευταίας κυκλοφορίας, κείμενα θεολογικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο. 

    Τα βιβλία της, είναι εκλεκτής ποιότητος ανάγνωσης. Τα βλέπετε εδώ:http://www.imdlibrary.gr/index.php/el/2013-01-14-09-09-13/books


    • Βιβλιοθήκες (Βίντεο)


    • ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | ΕΡΤ WebTV: Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές. Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

    Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της και τη σπουδαιότητά της γενικότερα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

    Οι Βιβλιοθήκες που βλέπουμε στα Βίντεο είναι:

    «Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ε.Λ.Ι.Α»: Eπεισόδιο 1ο Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς […] Περισσότερα

    «Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων»: Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει μια πληθώρα χώρων αφιερωμένων στον πολιτισμό. Μουσεία, πινακοθήκες, πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα, καθώς και Βιβλιοθήκες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, στους ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που αναζητούν τη γνώση και την πληροφορία, αλλά και τη χαρά της ανάγνωσης. Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων είναι τέσσερις: […] Περισσότερα

    «Βιβλιοθήκη του Ιταλικού Ινστιτούτου»: Στο κέντρο της Αθήνας, στην αρχή της οδού Πατησίων και απέναντι από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, δεσπόζει το επιβλητικό κτίριο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Στο ίδιο κτίριο φιλοξενείται και η Βιβλιοθήκη του Ιταλικού Ινστιτούτου. Η πλούσια συλλογή της, μας γνωρίζει την Ιταλική Γλώσσα και τη μεγάλη παράδοση της ιταλικής κουλτούρας. […] Περισσότερα 

    «Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη»: Το 1995 ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», απαντώντας στις απαιτήσεις για περισσότερη μουσική παιδεία ίδρυσε τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ειδικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και μοναδική στο είδος της, αποτελώντας μέρος του ολοκληρωμένου πολιτιστικού κέντρου που είναι το Μέγαρο Μουσικής. Η Μουσική […] Περισσότερα

    «Βιβλιοθήκη της Αικατερίνης Λασκαρίδη»: Eπεισόδιο 7 Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι […] Περισσότερα

    «Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών»: Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές […] Περισσότερα 

    «Γεννάδειος Βιβλιοθήκη»: Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι […] Περισσότερα 

    «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος»: Την αθηναϊκή τριλογία του νεοκλασικισμού στο κέντρο της πόλης, αποτελούν τα κτήρια της Ακαδημίας Αθηνών, το Πανεπιστήμιο και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Η Εθνική Βιβλιοθήκη -που κτίστηκε το 1887 και άρχισε να λειτουργεί το 1903- με τον δημόσιο χαρακτήρα της, καθιστά τον πλούτο των συλλογών της προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο κατά τρόπο […] Περισσότερα 

    «Ωνάσειος Βιβλιοθήκη»: Στη σκιά του Παρθενώνα, δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και πάνω στον πολυσύχναστο πεζόδρομο του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη είναι ένας χώρος ζωντανός, σύγχρονος, λειτουργικός και, παράλληλα, ένας χώρος μνήμης του ιδρυτή της. Πρόκειται για μία ακόμη πολύτιμη προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση στην πόλη των […] Περισσότερα 

    «Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης»: Στο κέντρο της Αθήνας, η καρδιά της πόλης χτυπάει με δυνατούς παλμούς, που φέρνουν ήχους από το παρελθόν, αναδεικνύουν το παρόν και προσδιορίζουν το μέλλον. Η ξενόγλωσση Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, απέχοντας μία ανάσα από το πολιτισμικό κτηριακό τρίπτυχο της Ελλάδας, Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, συνεισφέρει με τη δική της σειρά, […] Περισσότερα 


    Σημ.: Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video. 

    • Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι γενική βιβλιοθήκη με κύριο σκοπό την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου. Στηρίζει ειδικά τους βουλευτές και τους επιστημονικούς συνεργάτες τους, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων, παρέχοντας πληροφόρηση σε θέματα κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, είναι ανοικτή και στο κοινό, το οποίο μπορεί να πληροφορηθεί για τη λειτουργία της Βουλής και τη νομοθετική διαδικασία, να λάβει γνώση των νομοσχεδίων και των συζητήσεων της Ολομέλειας και να μελετήσει τις συλλογές της στα αναγνωστήριά της.

    Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων (27/ 10/ 16)








    • Σπάνιο χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων: Όταν ανοίγουν οι πόρτες της ανακαινισμένης βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αισθάνεσαι δέος για τους θησαυρούς του Χριστιανισμού που φυλάσσονται εκεί.

    Πολύτιμα χειρόγραφα εμποτισμένα με τις προσευχές των πατέρων της Εκκλησίας και την αγωνία τους για να διασώσουν και να διαδώσουν την ιστορία της Ορθοδοξίας.
    Στη βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μπήκαμε με τον αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Αρίσταρχο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της.

    Το χειρόγραφο είναι ανεκτίμητης πολιτιστικής, θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας. Ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης μας μιλά για τον Ιώβ, δείχνει τις μινιατούρες που έχουν φιλοτεχνηθεί σε αυτό και εξηγεί γιατί ο πατέρας που το συνέγραψε ζωγράφισε μακριά το διάβολο από τις άλλες φιγούρες.

    2.500 σπάνια χειρόγραφα

    Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη της Πατριαρχικής βιβλιοθήκης ανάγονται στον 4ο αιώνα μ.Χ. Η βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχει από τις πιο σημαντικές συλλογές με χειρόγραφα στον κόσμο. Συγκεκριμένα, στα ράφια της βρίσκονται περίπου 2.500 χειρόγραφα. Η πιο πλούσια συλλογή είναι τα χειρόγραφα του Παναγίου Τάφου τα οποία είναι στην ελληνική γλώσσα.

    Ανεκτίμητης αξίας είναι και τα χειρόγραφα από τη βιβλιοθήκη του μοναστηριού του Αγίου Σάββα, τα οποία μεταφέρθηκαν στα Ιεροσόλυμα για λόγους ασφαλείας. Το CNN Greece στο οδοιπορικό που έκανε πρόσφατα στους Αγίους Τόπους αναφέρθηκε στη μοναδικότητα και στο αυστηρό τυπικό που ακολουθεί το μοναστήρι του Αγίου Σάββα που βρίσκεται στην έρημο της Ιουδαίας.






    • Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας την εικονική ξενάγηση στο πείραμα του Συμπαγούς Μιονικού Σωληνοειδούς (Compact Muon Solenoid - CMS) του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN Η δράση αυτή θα προσφέρει στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τον πειραματικό χώρο του CMS. Μέσω μιας διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης, οι επιστήμονες του CMS αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες στη μητρική τους γλώσσα, εξηγούν τη φυσική και την τεχνολογία πίσω από το πείραμα και απαντούν στις ερωτήσεις τους. Μαζί μας παρακολουθούν μέσω Live Streaming οι: Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Αμερικάνικη Γωνιά Ξάνθης (Youth Lab), Εργαστήριο Τεχνολογιών UTech Lab Ιδρύματος Ευγενίδου







    Βιβλιοθήκη ΕΑΠ (Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο): Η Βιβλιοθήκη μας παρουσιάζει τις νέες υπηρεσίες και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή ολοκλήρωση και διασύνδεση της βιβλιοθήκης ΕΑΠ». Στόχος των νέων υπηρεσιών είναι να υποστηρίξουν εξ @ποστάσεως τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο κι επιπλέον να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις ήδη προσφερόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.








    • ΣΠΑΝΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο πρώτος καλλιγράφος του Άθωνα. To περιβόλι της Παναγίας άρχισε αποτελεί μοναστικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας προς τα τέλη του 10ου μ.Χ. αιώνα, όταν κατέφθασε εκεί κρυφά ο μοναχός Αθανάσιος, ο οποίος ίδρυσε στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου τη μονή Μεγίστης Λαύρας (963μ.Χ.). Ο Αθανάσιος, ο ιδρυτής του αγιορείτικου κοινοβιακού μοναχισμού, ήταν προσωπικός φίλος του Ιωάννη Τσιμισκή καθώς και διακεκριμένος καλλιγράφος και ταχυγράφος.

    Ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης ήταν ένας άνθρωπος ασκητικός, που όμως αγαπούσε υπερβολικά τα βιβλία. Όταν από την Κωνσταντινούπολη κατέφθασε στο Άγιο Όρος, εκτός από το καλογερικό του κουκούλι κουβάλησε μαζί του και δύο βιβλία. Αυτή η αγάπη του για τα βιβλία τον οδήγησε να ιδρύσει στην νεοσύστατη ακόμη Μεγίστη Λαύρα ένα εργαστήριο αντιγραφής χειρογράφων και μια οργανωμένη βιβλιοθήκη

    Το παράδειγμα του μιμήθηκαν και οι κτήτορες των άλλων μοναστηριών (Βατοπαιδίου 985μ.Χ. και Ιβήρων 980μ.χ.), που φρόντισαν προσωπικά για την παραγωγή, την αντιγραφή και τη διαφύλαξη βιβλίων, με περιεχόμενο όχι μόνον θεολογικό και λειτουργικό αλλά και «κοσμικών γνώσεων», δηλαδή φιλοσοφικό, ιατρικό, νομικό, μουσικό κι εκπαιδευτικό.

    Μοναστηριακές Βιβλιοθήκες: Το σίγουρο είναι πως οι μοναχοί του Αγίου Όρους δεν περιφρονούσαν τα βιβλία. Μόλις ιδρύονταν ένα μοναστήρι μια από τις πρώτες ενέργειες των κτητόρων του ήταν η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης, ενώ ο ηγούμενος όριζε πάντα έναν βιβλιοθηκάριο, υπεύθυνο για τη διαφύλαξη και συντήρηση των χειρογράφων.








    • Η αντι-βιβλιοθήκη του Ουμπέρτο Έκο: Τα σαράντα χιλιάδες βιβλία του Ουμπέρτο Έκοδικαιολογούν την ύπαρξη της λέξης, κι ας λείπει από τις περισσότερες γλώσσες. Και στο βιβλίο «Πώς να διαψεύσετε μια διάψευση και άλλες οδηγίες χρήσεως», ο Έκο δικαιολογεί την ύπαρξη μιας ιδιωτικής βιβλιοθήκης.

    Όταν κάποιος επισκέπτης στο σπίτι του, βλέποντας το πλήθος των βιβλίων στα ράφια που κάλυπταν σχεδόν κάθε δωμάτιο του σπιτιού του, αναφωνούσε «Τι πολλά βιβλία! Τα έχεις διαβάσει όλα;», ο Έκο δυσφορούσε, θεωρώντας πως η βιβλιοθήκη του έδινε την εντύπωση στον επισκέπτη πως ήθελε να κάνει επίδειξη. Λόγω των επαναληπτικών επεισοδίων σαν το παραπάνω, ο Έκο βάλθηκε να βρει την κατάλληλη απάντηση στο ερώτημα. Η απάντηση, όμως, «Δεν έχω διαβάσει κανένα, αλλιώς γιατί να τα κρατάω εδώ;» προκαλεί την επόμενη ενοχλητική ερώτηση «Και πού τα βάζεις όταν τα διαβάσεις;»· ενώ η απάντηση «Και πολλά ακόμα, αγαπητέ, πολλά ακόμα», αν και κάνει τον επισκέπτη να το βουλώσει με μια αίσθηση δέους και θαυμασμού, είναι μάλλον πολύ ανελέητη και αγχωτική. Ο Έκο κατέληξε στην απόκριση «Όχι, αυτά είναι όσα πρέπει να διαβάσω μέχρι το τέλος του μήνα. Τα υπόλοιπα τα έχω στο γραφείο», η οποία κάνει τον περίεργο επισκέπτη να βιαστεί να αποχωρήσει.


    Για τον Έκο, η βιβλιοθήκη ήταν ένα εργαλείο δουλειάς, όχι μια αποθήκη ή ένα μέρος για να επιδείξει κανείς «πέντε αστυνομικά και μια παιδική εγκυκλοπαίδεια σε τόμους». Ο συγγραφέας Nassim Taleb αποκαλεί μια τέτοια βιβλιοθήκη ως «αντι-βιβλιοθήκη», η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο τις γνώσεις του κατόχου της αλλά και όσα δεν γνωρίζει ακόμα. Το ποσοστό όμως των αδιάβαστων βιβλίων σε σχέση με τα διαβασμένα δεν πρόκειται να πέσει για όσους διατηρούν αντι-βιβλιοθήκες· όσο διαβάζουν, τόσο διευρύνουν τα πεδία γνώσης τους και ανακαλύπτουν πόσα πράγματα ακόμα δεν γνωρίζουν.

    Μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Έκο, που περισσότερο μοιάζει με βιβλιοπωλείο, στο παρακάτω βίντεο:








    Σε ένα άλλο βιβλίο του, «Περί Λογοτεχνίας», περιγράφει με το σύνηθες ειρωνικό του ύφος πώς είναι να έχει τέτοια ποσότητα βιβλίων σε άμεση πρόσβαση: «Έχω πολλές εμπειρίες που είναι, νομίζω, κοινές σε όλους όσοι κατέχουν πάρα πολλά βιβλία (έχω τώρα περίπου σαράντα χιλιάδες τίτλους, μεταξύ του Μιλάνου και των άλλων σπιτιών μου) και σε όλους όσοι θεωρούν μια βιβλιοθήκη όχι μόνο ένα μέρος όπου αποθηκεύουμε βιβλία που έχουμε διαβάσει αλλά κυρίως ένα απόθεμα βιβλίων που πρόκειται να διαβαστούν σε κάποια μελλοντική ημερομηνία, όταν δημιουργηθεί η ανάγκη να διαβαστούν. Συμβαίνει συχνά το μάτι μας να πέσει πάνω σε κάποιο βιβλίο που δεν έχουμε ακόμα διαβάσει, και μας κυριεύουν οι τύψεις.

    Αλλά τότε φτάνει η μέρα που, για να μάθεις κάτι για κάποιο θέμα, αποφασίζεις επιτέλους να ανοίξεις ένα από τα πολλά αδιάβαστα βιβλία, μόνο για να συνειδητοποιήσεις πως το γνωρίζεις ήδη. Τι έχει συμβεί; Υπάρχει η μυστικιστική-βιολογική εξήγηση, όπου με το πέρασμα του χρόνου, και με το να μετακινούμε τα βιβλία, να τα ξεσκονίζουμε, και μετά να τα ξαναφήνουμε στο ράφι, μέσω της επαφής με τα ακροδάχτυλά μας η ουσία του βιβλίου έχει σταδιακά διεισδύσει στο μυαλό μας. Υπάρχει επίσης η εξήγηση του περιστασιακού αλλά αδιάκοπου ξεφυλλίσματος: όσο περνάει ο καιρός, και βγάζεις και ξαναταξινομείς διάφορους τίτλους, δεν συμβαίνει να μην ρίξεις ποτέ καμιά ματιά· ακόμα και μόνο μετακινώντας το κρυφοκοίταξες μερικές σελίδες, μία σήμερα, μια άλλη τον επόμενο μήνα, και ούτω καθεξής μέχρι να καταλήξεις να το έχεις διαβάσει σχεδόν ολόκληρο, έστω όχι με τον συνήθη γραμμικό τρόπο. Αλλά η πραγματική εξήγηση είναι ότι μεταξύ της στιγμής που το βιβλίο ήρθε σε μας και της στιγμής που το ανοίξαμε, έχουμε διαβάσει άλλα βιβλία όπου υπήρχε κάτι που ειπώθηκε σε κείνο το πρώτο βιβλίο, και έτσι, στο τέλος αυτού του μακριού διακειμενικού ταξιδιού, συνειδητοποιείς πως ακόμα κι εκείνο το βιβλίο που δεν είχες διαβάσει ήταν κομμάτι της πνευματικής σου κληρονομιάς και ίσως σε είχε επηρεάσει έντονα.»

    Οπότε, αν συνηθίζετε να αγοράζετε περισσότερα βιβλία από όσα διαβάζετε, μάλλον έχετε καλή παρέα. eranistis.net [Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο «Περί λογοτεχνίας», μεταφρασμένο εδώ από μένα. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (2002), σε μετάφραση της Έφη Καλλιφατίδη.]






    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τον θεματοφύλακα της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και την κιβωτό ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. Κύριος στόχος της όμως είναι ο απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία. Η ενεργητική προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διάδοσή της στο παρόν και το μέλλον, η διαφύλαξη της «εθνικής μνήμης» και η προστασία του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφορία, αποτελούν τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του θεσμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

    Πρώτιστο μέλημα της νέας διοίκησης είναι η διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό και η ευρεία προσβασιμότητα στο υλικό των συλλογών. Σταθερή επιδίωξη αποτελεί η αύξηση και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσα από στέρεες γέφυρες επικοινωνίας. Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει σήμερα η χώρα μας, η Εθνική Βιβλιοθήκη, ως πυλώνας διατήρησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, καλείται να παίξει ένα νέο, ουσιαστικά παρεμβατικό ρόλο μέσα στην κοινωνία, να κάνει τους Έλληνες να νιώθουν τη Βιβλιοθήκη ως μια υποστηρικτική κοινωνική δύναμη, ως ένα δυναμικό φορέα αξιών, επιστήμης και γνώσης.

    Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου
    της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
    Σταύρος Ζουμπουλάκης

    Ο Γενικός Διευθυντής
    της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
    Δρ. Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου

    1. Καλώς ήλθατε στο επίσημο κανάλι
      της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος






    Η Μετάβαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος: Το 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ετοιμάζεται να μετακομίσει στο νέο της σπίτι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Δεν πρόκειται για μια απλή μεταφορά βιβλίων αλλά για τη μετάβαση του θεσμού στη νέα εποχή.

    Με αφορμή την μετεγκατάσταση,
    • Προετοιμάζουμε και εμπλουτίζουμε τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Αναδεικνύουμε τους θησαυρούς της.
    • Αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες και τα πληροφοριακά συστήματα.
    • Ενσωματώνουμε και εκπαιδεύουμε νέο προσωπικό.
    • Δημιουργούμε νέο δανειστικό τμήμα με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και νέες ομάδες χρηστών.
    • Επαναπροσδιοριζουμε τη σχέση της Εθνικής Βιβλιοθήκης με την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή ερευνητική κοινότητα.
    • Διαμορφώνουμε ένα ζωντανό οικοσύστημα έρευνας, δημιουργίας και καινοτομίας για κάθε πολίτη που επιθυμεί να διαβάσει, να μάθει, να πειραματιστεί.
    • Για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το 2017 είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.













    8 σχόλια:

    Ανώνυμος είπε...
    Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας
    http://www.myriobiblos.gr/library%20home.htm

    Ελληνικά και ξένα βιβλία από τον 16ο αιώνα ως σήμερα
    http://anemi.lib.uoc.gr/

    Ελληνομνήμων - Ελληνικά σχολικά βιβλία του 18ου-19ου αιώνα με τα οποία εκπαιδεύτηκαν οι μεγάλοι Έλληνες ναυτικοί και έμποροι
    http://195.134.75.14/

    Φιλολογικά βιβλία των προηγούμενων αιώνων
    http://www.kenef.phil.uoi.gr/

    Τεχνικά βιβλία στην Καθαρεύουσα
    http://www.eugenfound.edu.gr
    ΠΗΓΗ: http://www.sophia-ntrekou.gr/2013/06/1840.html
     Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.