​Ευθύνες στην Ελλάδα για τις διαστάσεις που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα ρίχνει ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμαν, μιλώντας για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συσταθεί μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στην εφημερίδα "De Morgen".
«Δεν θεσπίζουμε μια μόνιμη ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, που θα υποκαθιστά τις εθνικές τελωνειακές αρχές. Αυτό που κάνουμε είναι να προτείνουμε έναν ευρωπαϊκό φορέα για την φύλαξη των συνόρων προς τον οποίο, τα κράτη μέλη θα μπορούν να απευθυνθούν εάν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά τους. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν ένα κράτος μέλος δεν…  θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση ή δεν είναι σε θέση να το πράξει, θα στέλνει ο φορέας αυτός προσωπικό σε άλλες χώρες για την φύλαξη των συνόρων. Η εμπειρία με την... Ελλάδα δείχνει ότι εάν κανείς περιμένει πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχο. Η μιζέρια που βλέπουμε σήμερα οφείλεται στο ότι αφήσαμε να εκδηλωθούν τα προβλήματα» εξηγεί ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι  «πολύ σπάνια» θα συμβεί ο ευρωπαϊκός αυτός φορέας, που θα απασχολεί περί τα 1500 άτομα, να κληθεί να παράσχει τις υπηρεσίες του σε ένα κράτος μέλος.
Όπως είπε ο κ. Τίμερμαν, «οι συνοριοφύλακες προέρχονται από μια δεξαμενή από εθνικούς τελωνειακούς, δεν είναι ευρωπαίοι υπάλληλοι. Αποστέλλονται από τον φορέα από κοινού με το εμπλεκόμενο κράτος. Αλλά το πάνω χέρι το έχει ο φορέας, αυτή είναι η συμφωνία».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι θα υπάρξει κριτική του σχεδίου, ωστόσο επεσήμανε πως όλοι οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι «τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να φυλαχτούν καλύτερα».
Ο κ.Τίμερμαν, αποκάλυψε ότι η Κομισιόν αν και ήταν ανοιχτή σε προτάσεις, δεν άκουσε ένα σχέδιο από κάποιον ηγέτη, τονίζοντας πάντως σε όλους τους τόνους πως «τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης και η φύλαξή τους αποτελεί συλλογική ευθύνη».
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έχουμε ένα κολοσσιαίο πρόβλημα με τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλιώς δεν θα είχαν φτάσει  σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα στα γερμανικά σύνορα τους τελευταίους έντεκα μήνες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Υπεραμύνθηκε του σχεδίου της Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας ότι με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπάρχει μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο ερώτημα «γιατί θα πετύχει μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή εκεί που απέτυχε η ελληνική;», ο κ.Τίμερμαν μας χαρακτηρίζει εμμέσως "ανίκανους" με αυτά που λέει.
«Σημείο πρώτο: Η Ελλάδα... δεν είναι σε θέση να ταυτοποιήσει τους πρόσφυγες και να κάνει δακτυλοσκοπήσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει, εκεί είναι που θα βοηθήσουμε. Αλλιώς κανείς δεν γνωρίζει ποιος έχει δικαίωμα για άσυλο. Σημείο δεύτερο: Όσοι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα πρέπει να επαναπροωθούνται και αυτό θα είναι ανάμεσα στα καθήκοντα του νέου φορέα. Σημείο τρίτο: Οι δουλέμποροι αλωνίζουν σχεδόν στην θάλασσα λόγω της έλλειψης λιμενοφυλάκων και ο φορέας θα καλύψει και αυτό το... κενό. Σημείο τέταρτο: Η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες. Διότι από την στιγμή που βρίσκονται όλοι τους σε σκάφη, δεν μπορείς εύκολα να τους στείλεις πίσω» είπε χαρακτηριστικά .
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, «η καλύτερη φύλαξη των συνόρων θα ελαφρύνει σημαντικά την πίεση προς την Ευρώπη. Σε ένα ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό, αυτοί που καταφθάνουν εδώ δεν είναι Σύριοι που θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο, αλλά άτομα από το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Άτομα που είναι σαφές ότι δεν έχουν δικαίωμα για προστασία».
Ο κ.Τίμερμαν υποστήριξε ότι η προσφυγική κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από την κρίση χρέους, καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ «να  εξηγήσουν στους πολίτες ότι υπάρχει μόνο μια ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση». Κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει συχνά.
«Η κρίση χρέους ήταν για τους περισσότερους κάτι αφηρημένο, αφορούσε μεν χρήματα, αλλά δεν ήταν κάτι χειροπιαστό που βρίσκεται έξω στους δρόμους. Δεν είναι μόνον οι αριθμοί, αλλά και η αίσθηση ότι χάνουμε την ταυτότητά μας, ότι οι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν μια άλλη κουλτούρα την οποία και φοβόμαστε. Όταν μάλιστα τα θέματα ταυτότητας και ασφάλειας αναμιγνύονται με την τρομοκρατία, αυτό δημιουργεί φόβο και υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που έχουν επενδύσει σε αυτόν ακριβώς τον φόβο. Υπό αυτό λοιπόν το πρίσμα, η σκέψη πολλών είναι ότι αυτά μπορούν να  αντιμετωπιστούν καλύτερα σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΟΜΟΡΙΑΣ