Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ - Του Γιώργου Ρακκά από τη Ρήξη φ. 106

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αναμένεται να εξελιχθεί στη «μητέρα των μαχών» ενάντια στην αποικία χρέους
Με την κατάθεση του νομοσχεδίου, για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της βουλής, εγκαινιάζεται η «μεγάλη μάχη για την ενέργεια» στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία μιας «μικρής» εταιρείας στην οποία θα μεταβιβαστεί το 30% κάθε κλάδου δραστηριοτήτων της ΔΕΗ (παραγωγή, πελατολόγιο, χρηματοοικονομικά).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε στα μέσα του Μαΐου, και λίγο πριν τις εκλογές, για την τοπική αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο (γεγονός που αποδεικνύει ότι η απόφαση για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας λειτουργεί ανεξαρτήτως λαϊκής βούλησης), οι ιδιωτικοποιήσεις στην ΔΕΗ θα διέλθουν τρείς φάσεις, και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2016.
Πρώτον, το δίκτυο μεταφοράς θα περάσει στην ΑΔΜΗΕ, με το δημόσιο να διατηρεί μια καταστατική μειοψηφία, και η πώλησή του θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2014. Δεύτερον, θα δημιουργηθεί η «μικρή ΔΕΗ» που προαναφέρθηκε και θα αποκρατικοποιηθεί μέχρι το 2015. Τρίτον, θα αποκρατικοποιηθεί μέρος της εναπομείνασας ΔΕΗ μέχρι το 2016, με το δημόσιο εν τέλει να διατηρεί ένα 34% της αρχικής ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά στη «μικρή ΔΕΗ», που είναι και το επίδικο του παρόντος νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη (24/06): «Οι νέοι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν τις μονάδες λιγνιτικής παραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι&ΙΙ ισχύος 600MW, ΑΗΣ Μελίτης Ι ισχύος 330 MW και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτης ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης, τα ορυχεία Αμυνταίου και Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι&ΙΙ, Βεύης, τις υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής Πλατανόβρυσης ισχύος 116 MW, Θησαυρού ισχύος 384 MW, Άγρα ισχύος 50 MW, Εδεσσαίου ισχύος 19 MW, Πουρναρίου Ι και ΙΙ συνολικής ισχύος 334 MW και τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου Κομοτηνής, ισχύος 485 MW. Ταυτόχρονα, θα μεταβιβαστεί και μέρος του πελατολογίου, άγνωστο ποιο, αν και έχει ανακοινωθεί ότι θα βρίσκεται σε αναλογία (μεγάλοι και μικροί πελάτες, χρεωμένοι και μη) με αυτό που θα κρατήσει η «μεγάλη ΔΕΗ».

Ενδιαφέρον από ξένες πολυεθνικές

Προς το παρόν, από ξένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γερμανικές και γαλλικές. Κυρίως η RwE, η Ε.ΟΝ, και η σύμπραξη EDISON-EDF. Σε αυτό που στοχεύουν κυρίως, είναι τα πολύ σημαντικά αποθέματα λιγνίτη της χώρας μας, καθώς, παρά την διακηρυγμένη στροφή στην πράσινη ενέργεια και στις ΑΠΕ, η καύση του λιγνίτη (και του γαιάνθρακα) δεν παύει να είναι η πιο φτηνή μέθοδος παραγωγής ενέργειας, προσφέρει το 25,3% της ολικής ενεργειακής παραγωγής της Ε.Ε. και αποτελεί αναγκαίο κακό, καθώς μειώνει το ούτως ή άλλως μεγάλο ενεργειακό κόστος της παραγωγής της ευρωζώνης (το ενεργειακό βιομηχανικό κόστος στην Ε.Ε. αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ στις ΗΠΑ στο 1,5%).
Έτσι, η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο ανοίγματος του 40% της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας στους ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με δηλώσεις του Παντελή Καραλευθέρη, μέλους του ΔΣ της ΔΕΗ, η ολική αξία των κοιτασμάτων προς εκποίηση κοστολογείται περί τα 300 δισ. €, όσο και το χρέος της χώρας. Ωστόσο, με βάση τη γνωστή πρακτική των υποεκτιμήσεων που ασκούν οι διεθνείς οίκοι σε κρατικές υπό πώληση επιχειρήσεις, η Γκόλντμαν Σακς εκτίμησε την παρούσα αξία όλης της ΔΕΗ στα… 2,3 δισ. € (7,71 δισ. € συνολική αξία μείον 4,91€ δισ. το χρέος και 498 εκ. οφειλές στα ταμεία).

Η συνέχεια στη Ρήξη που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.