Ιουνίου 17, 2013 από seisaxthiablog
Έκκληση του Αμπντελκρίμ Ελ Χάτταμπι, μαροκινού ήρωα του αντιαποικιακού αγώνα
Βρισκόμαστε στο μήνα Μάιο του 1947, ο εμίρης Αμπντελκρίμ Ελ Χάτταμπι βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής από την εξορία του στη νήσο Ρεϋνιόν, όπου πέρασε πάνω από είκοσι χρόνια, περνώντας και από τη νότια Γαλλία, είχε λάβει την άδεια από τις γαλλικές αρχές να γυρίσει στο Μαρόκο, για να θάψει στην Ατζίρ, στη γενέθλια γη του Ριφ, τη σωρό της μητέρας του. Φεύγοντας μαζί με το γιο της για την εξορία, όπως και πενήντα δύο άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, πέθανε λίγο μετά την άφιξή τους δέκα έξι χρόνια νωρίτερα.
Στις 31 Μαΐου 1947 το γαλλικό πλοίο «Le Katoomba» της Νουβέλ Μεσαζερί, προερχόμενο από τη νότια Αφρική και στο οποίο επιβιβάστηκε αυτός και η στρατιωτική του ακολουθία στο Σεν Ντενί της Ρεϋνιόν με προορισμό το Μαρόκο, έπιασε σκάλα στο Πορτ Σάιντ. Ο βασιλιάς Φαρούκ αφού οργάνωσε μια μεγαλοπρεπή υποδοχή προς τιμή του, του πρόσφερε άσυλο στην Αίγυπτο για όσο καιρό επιθυμούσε. Τότε ο εμίρης αποφάσισε να πάψει να είναι ευγενικός με τους Γάλλους. Από το Κάιρο, το οποίο με τις ευλογίες του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε γίνει γρήγορα το κέντρο της αμφισβήτησης της Γαλλικής Αυτοκρατορίας, και όπου ιδρύθηκε ο Αραβικός Σύνδεσμός, ο Αμπντελκρίμ επιδόθηκε σε ένα είδος ηθικής διδαχής προς τους ηγέτες των απελευθερωτικών κινημάτων των άλλων τριών χωρών, που βρήκαν καταφύγιο στην αιγυπτιακή μητρόπολη. Είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Επιτροπής για την Απελευθέρωση του Αραβικού Μάγρεμπ, της οποίας υπήρξε και ο εμπνευστής και η οποία λειτούργησε σαν μέσο για την εκπλήρωση του ιστορικού του σχεδίου, της αποαποικιοποίησης ολόκληρης της βόρειας Αφρικής. Σ’ αυτό αφιέρωσε τη ζωή του.
Μετά από μία διαμαρτυρία προς τον πρόσφατα ιδρυθέντα Αραβικό Σύνδεσμο εκ μέρους της παράνομης «ελεύθερης κυβέρνησης του Βιετνάμ», που αφορούσε τα συντάγματα μαγρεμπίνων τυφεκιοφόρων που υπηρετούσαν στο γαλλικό στρατό σ’ αυτό που έμελλε να ονομαστεί «πόλεμος της Ινδοκίνας», ο Αμπντελκρίμ απευθύνθηκε στους βορειοαφρικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον αποικιακό στρατό. Η αραβική εθνικιστική εφημερίδα «Σάουτ Αλ Ούμμα» (Η Φωνή της Κοινότητας των Πιστών ΣτΜ) στο φύλλο της της 21ης Μαρτίου 1948, δημοσιεύει την έκκλησή του. Σ’ αυτήν τους καλεί να αρνηθούν να πολεμήσουν «ενάντια στους λαούς που παλεύουν για την ελευθερία.»
Η έκκληση διαδόθηκε ευρέως από τους Βιετναμέζους και προκάλεσε πολλές εκατοντάδες λιποταξίες ανάμεσα στους μαροκινούς φαντάρους και δημιούργησε απέναντί τους μια τέτοια καχυποψία ως προς τη νομιμοφροσύνη τους, η οποία τελικά δε θα μπορούσε παρά να ωφελήσει το αντιαποικιακό αντάρτικο. Ακολουθεί η μετάφρασή της από έναν προξενικό υπάλληλο του Καΐρου, που στάλθηκε στο Κε Ντ’ Ορσέ, ήδη έδρα του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών:
Αλληλεγγύη των αποικιοκρατούμενων λαών
Μαροκινοί! Δε φτάνει που οι γάλλοι ιμπεριαλιστές κατέχουν τις πατρίδες σας*, που εποικίζουν τη γη σας και που στέλνουν στρατεύματα για να σας πολεμήσουν στην ίδια σας τη χώρα, σας έφεραν επίσης σε τόσο αξιοθρήνητη κατάσταση, που μερικοί ανάμεσά σας έφτασαν να πιστεύουν πως για να απαλλαγούν απ’ τα δεινά τους και να γλιτώσουν από την τυραννία, δεν έχουν άλλο μέσο, παρά να στρατολογηθούν στις τάξεις του γαλλικού στρατού. Στην πραγματικότητα, παιδιά του Μάγρεμπ, πρόκειται για μια πράξη που απαγορεύεται από τη δίκαιη θρησκεία μας και είναι αντίθετη προς τις διδαχές του προφήτη (ειρήνη και σωτηρία σ’ αυτόν). Κι είναι στ’ αλήθεια αντίθετο στις εντολές του Θεού και του προφήτη του, οι οποίες σας απαγορεύουν να είστε βοηθοί των γάλλων καταπιεστών ενάντια στο λαό του Βιετνάμ, αυτόν τον ηρωικό λαό που υπερασπίζεται την ελευθερία του. Μαροκινοί στρατιώτες! Μάθετε πως η βοήθεια που προσφέρετε στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού στην Ινδοκίνα, πέρα από τον αντίθετο χαρακτήρα της προς τη θρησκεία και την ηθική, διευρύνει τα χρονικά όρια της γαλλικής παρουσίας στις πατρίδες σας.Οι Γάλλοι θα σας πουν ότι οι Βιετναμέζοι είναι ένας λαός ειδωλολατρών, μα μήπως οι Γάλλοι έχουν θρησκεία; …Πρέπει να επιδιώξετε να περάσετε στις τάξεις των Βιετναμέζων για να τους βοηθήσετε να νικήσουν τους γάλλους ιμπεριαλιστές, καθώς η ήττα τους θα είναι μια νίκη στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Μάγρεμπ!Εμίρης Αμπντελκρίμ Ελ Χάτταμπι21 Μαρτίου 1948
______________________________________________________________________________________________
*Στα αραβικά η λέξη τόσο για τον Μαροκινό όσο και για τον καταγόμενο από την ευρύτερη περιοχή του Μάγρεμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία) είναι η ίδια, γι’ αυτό και ο πληθυντικός (ΣτΜ)
Μεταφράζει το Καπυμπάρα από το Parti des Indigènes de la République
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.