Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Τελειώνει και Ο «μήνας του μέλιτος»


Χρήστος Καπούτσης

 Όπως ήταν αναμενόμενο, ο μήνας του μέλιτος, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οδεύει προς τη λήξη του.
Η Τουρκία, μέσω του αρμοδίου Υπουργού Εξωτερικών,  θύμισε,  ότι η Τουρκία, έχει και επισήμως εγείρει θέμα εθνικής κυριαρχίας, κάποιων από τα νησιά και τις βραχονησίδες του Αιγαίου, που σήμερα κυματίζει η γαλανόλευκος, στα επιτηρητικά στρατιωτικά φυλάκια.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, επανέφερε τα γνωστά περί «Γαλάζιας Πατρίδας»  φληναφήματα και άλλα παρεμφερή, που αποτελούν ωστόσο, την επιτομή, της τουρκικής αναθεωρητικής και επεκτατικής πολιτικής. 

Το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές  σχέσεις, στην μετά των σεισμών στην Τουρκία εποχή, ως απότοκος της λεγόμενης προσφυώς «διπλωματίας των σεισμών»,  οφειλόταν στη  γενναία ανθρωπιστική βοήθεια που πρόσφερε αυτοβούλως η Ελλάδα.
 Μια ελληνική πρωτοβουλία, που δεν μας τη ζήτησε η Τουρκία!
Το πρόσκαιρο έστω θετικό κλίμα,  που δημιούργησε η διπλωματία των σεισμών, αποτέλεσε, μια ισχυρή αφορμή, προκειμένου να ασκηθούν διεθνείς πιέσεις, σε Αθήνα και Άγκυρα, με στόχο, να ξεκινήσει ένα διάλογος εφ όλης της ύλης, ώστε να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις . Και κυρίως, για να μην υπάρξουν προβλήματα συνοχής στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που λόγω  δυσμενών εξελίξεων στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, το ΝΑΤΟ υποχρεούται να ξεδιπλώσει τα επιχειρησιακά – πολεμικά σχέδιά του, στα οποία Ελλάδα και Τουρκία έχουν κομβικό ρόλο.

Σε διμερές επίπεδο, όμως, τα πράγματα, δεν είναι ακριβώς ειδυλλιακά. 
Η Τουρκία, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της συμμάχου στο ΝΑΤΟ χώρας, ουδέποτε μετακινήθηκε από τις πάγιες θέσεις της,  που αποτελούν τη Στρατηγική  έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ανεξάρτητα από ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες ή χειρονομίες καλής  θέλησης της Ελλάδας, τις οποίες η Τουρκία, κατά κανόνα, εκλαμβάνει ως αδυναμία της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαίωμα.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα πιεζόμενη καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, θα έχει να αντιμετωπίσει, τις τουρκικές αξιώσεις.  

Η Άγκυρα διεκδικεί συνολική διχοτόμηση του Αιγαίου και στη θάλασσα και στον αέρα
Η Τουρκία υιοθετεί, την αυθαίρετη θεωρία περί “γκρίζων ζωνών” και διεκδικεί   152 ελληνικές νησίδες και βραχονησίδες.
Η Τουρκία έχει,  επισήμως χαρακτηρίσει αιτία πολέμου, την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, παρότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι είναι μονομερές δικαίωμα κάθε παράκτιας χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. 
Η Ελλάδα είναι σχεδόν η μόνη χώρα παγκοσμίως, που δεν έχει ασκήσει αυτό το δικαίωμα, λόγω του τούρκικου “casus belli”.
Η Τουρκία απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Και ακόμη, οι μονομερείς τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις συνοδεύονται, με εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και  από ευθείες απειλές για στρατιωτική επίθεση, όπως «θα έρθουμε ένα βράδυ σε κάποιο νησί»  ή το ακόμη  καλύτερο, "με τον τουρκικό πύραυλο Typhoon, μπορούμε να πλήξουμε και την Αθήνα και όλη την Ελλάδα".

Κοντολογίς, από ένα συμβιβασμό η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει, ενώ η Τουρκία μόνο να κερδίσει ...

 (απο την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ)

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/100002571145187/posts/pfbid021xwYCAmzUfbDMkBQ8cN5n48YQwGdX2BhcNmW4yc4gL297ccbLNjVmvLNcqmr7cHBl/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.