Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ιερά Μονή της Χώρας: Βανδαλισμός χειρότερος από της



Μαύρη μέρα για τον παγκόσμιο πολιτισμό αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας του Καθολικού της Ιεράς Μονής της Χώρας στην Πόλη ως τζαμί. Με την Άλωση της Πόλης το 1453, οι Οθωμανοί είχαν μετατρέψει την εκκλησία για πρώτη φορά σε τέμενος, καλύπτοντας περάλληλα με ασβάστη τα απαράμιλλου κάλλους ψηφιδωτά. Το 1948, η τότε κεμαλική κυβέρνηση την ενέταξε σε πρόγραμμα αναστήλωσης μνημείων και από το 1958 λειτούργησε ως μουσείο. Για το λόγο αυτό αποκαλύφθηκαν με την επιμέλεια ειδικών από τις ΗΠΑ, τοιχογραφίες περιλαμβανομένων και ψηφιδωτών, λαμπρό δείγμα της αγιογραφικής τέχνης που μέχρι τα τελευταία χρόνια ανθούσε στην πρωτεύουσα του μεσαιωνικού ελληνισμού. Η Μονή λειτουργούσε από τον 6ο μ.Χ.αιώνα σύμφωνα με την παράδοση. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο ιερός ναός χτίστηκε από την Μαρία Δούκαινα, πεθερά του Αλεξίου Α’ Κομνηνού το 1077 μ.Χ., συντηρήθηκε από τον Ιωάννη Β’ Κομνηνό και ανακαινίστηκε τον 14ο αιώνα από τον Θεόδωρο Μετοχίτη, λόγιο και αξιωματούχο της εποχής των Παλαιολόγων.


Δυστυχώς, από την 2η Άλωση και μετά, καμμία σχεδόν βυζαντινή εκκλησία δεν έχει διασωθεί. Οι εκκλησίες είτε καταστράφηκαν, είτε σταδιακά μετατράπηκαν σε τζαμιά. Η συγκεκριμένη έγινε τζαμί με διάταγμα του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄. Αυτές που σήμερα λειτουργούν, είναι μεταγενέστερα δημιουργήματα επί Τουρκοκρατίας. Το Καθολικό της Μονής της Χώρας ήταν ένα από τα σπάνια δείγματα αποκαταστημένης εκκλησίας των βυζαντινών χρόνων. Αντίστοιχα και στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, οι βυζαντινές εκκλησίες, με πιο γνωστές τον άγιο Δημήτριο και την Αγία Σοφία, σταδιακά μετατράπηκαν σε τζαμιά, για να αποδοθούν στην ορθόδοξη λατρεία μετά την απελευθέρωση.

Χώροι λατρείας υπάρχουν άφθονοι για τους Μωαμεθανούς της Κωνσταντινούπολης, είτε μεταξύ των αρπαγέντων από τους Χριστιανούς, είτε μεταγενέστερα δημιουργήματα. Καμμία ανάγκη δεν υπήρχε να κάνουν ξανά τζαμί την εκκλησία της Μονής της Χώρας. Έχει επισήμως διαβεβαιωθεί ότι τα ψηφιδωτά δεν θα θιγούν και ότι θα καλυφθούν με σεντόνια όσα βρίσκονται στο χώρο προσευχής. Και ότι θα συνεχίσει η λειτουργία του μνημείου ως μουσείου προσβάσιμου στους επισκέπτες με εισιτήριο. Ὀμως, έντονη είναι η ανησυχία για τις μετατροπές που επήλθαν κατά την τελευταία ανακαίνιση ενόψει της λειτουργίας του χώρου ως τζαμί.

Ήδη, έχουν αναφερθεί κατά καιρούς μεγάλες φθορές στην Αγία Σοφία. Το ενδεχόμενο αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο στη Μονή της Χώρας, όπου ο χώρος είναι πολύ μικρότερος και τα ψηφιδωτά που είχαν αποκαλυφθεί πολύ περισσότερα.

Η ΧΔ και η “Χ” καταδικάζουν τη νέα αυτή στροφή της γειτονικής Τουρκίας προς τη βαρβαρότητα. Γιατί τόσο τους φοβίζουν τα λαμπρά απομεινάρια του πολιτισμού εκείνων που δημιούργησαν την Κωνσταντινούπολη;


ΠΗΓΗ: https://xristianiki.gr/%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%ac-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%8c/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.