Διαδηλώσεις στη Συρία για το κάψιμο χριστουγεννιάτικου δέντρου
Ο Γιάννης Πεγειώτης μας στέλνει τις τελευταίες ειδήσεις που μεταδίδονται από τις πλεόν υπεύθυνες πηγές για τους Χριστιανούς της Συρίας, οι οποίοι επαγρυπνούν λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει δώσει ο Πατριάρχης Αντιοχείας στο βαρυσήμαντο κήρυγμα που έχουμε αναρτήσει.. Απάντησαν άμεσα με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας (ΦΩΤΟ κορυφής) στο πρώτο κρούσμα βανδαλισμού εκ μέρους των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών, που έβαλαν φωτιά σε χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Χάμα.
Ο ισλαμιστής άτυπος ηγέτης της Συρίας αλ Σάραα (ΦΩΤΟ αριστερά), επιχειρεί περιβαλλόμενος κοστούμι και γραβάτα. να προβάλει σύγχρονο και διαλλακτικό προσωπείο. Στην πράξη, πληθαίνουν ανησυχητικά δείγματα συμπεριφοράς της οργάνωσής του, που προκαλούν εγρήγορση στους Χριστιανούς.
Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στη Συρία για το κάψιμο ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου, προκαλώντας εκκλήσεις προς τις νέες ισλαμικές αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία των μειονοτήτων.
Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει το δέντρο να καίγεται στην κεντρική πλατεία της Σουκαϊλαμίγια, μιας πόλης με χριστιανική πλειοψηφία στην κεντρική Συρία.
Η Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η κύρια ισλαμιστική φατρία που ηγήθηκε της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι ξένοι μαχητές συνελήφθησαν για το περιστατικό.
Οι εκπρόσωποι του HTS υποσχέθηκαν να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στη Συρία.
Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει μασκοφόρους να λούζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με ένα άγνωστο υγρό το βράδυ πριν οι Χριστιανοί στη Συρία ετοιμαστούν να γιορτάσουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Δεν ήταν σαφές αν προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά ή να βοηθήσουν στην εξάπλωσή της.
Βίντεο από τα επακόλουθα έδειχναν μια θρησκευτική φιγούρα από την κυβερνώσα ομάδα ανταρτών HTS να διαβεβαιώνει τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στη Suqaylabiyah ότι το δέντρο θα επισκευαζόταν πριν από το πρωί.
Στη συνέχεια, ο άνδρας σήκωσε έναν σταυρό σε ένδειξη αλληλεγγύης, κάτι που κανονικά δεν θα έκαναν οι ισλαμιστές συντηρητικοί.
Οι διαδηλωτές φώναζαν καθώς περνούσαν στη Δαμασκό
Την Τρίτη περισσότεροι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για την εμπρηστική επίθεση, μεταξύ άλλων σε περιοχές της πρωτεύουσας Δαμασκού.
Κάποιοι στη γειτονιά Κάσα της Δαμασκού έψαλλαν κατά των ξένων μαχητών στη Συρία.
«Η Συρία είναι ελεύθερη, οι μη Σύροι πρέπει να φύγουν», είπαν, αναφερόμενοι στους ξένους μαχητές που το HTS είπε ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση.
Στη γειτονιά Μπαμπ Τούμα της Δαμασκού, οι διαδηλωτές έφεραν σταυρό και συριακές σημαίες, φωνάζοντας «θα θυσιάσουμε την ψυχή μας για τον σταυρό μας».
«Αν δεν μας επιτραπεί να ζήσουμε τη χριστιανική μας πίστη στη χώρα μας, όπως συνηθίζαμε, τότε δεν ανήκουμε πια εδώ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής ονόματι Τζορτζ.
Η Συρία φιλοξενεί πολλές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Χριστιανών, Δρούζων, Αλαουίτες Σιίτες και Άραβες Σουνίτες, οι τελευταίοι από τους οποίους αποτελούν την πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η προεδρία του Μπασάρ αλ Άσαντ έπεσε στις δυνάμεις των ανταρτών, τερματίζοντας την κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ που ξεπέρασε τα 50 χρόνια.
Το πώς η ομάδα HTS θα κυβερνήσει τη Συρία μένει να φανεί.
Η HTS ξεκίνησε ως μια τζιχαντιστική ομάδα – που ενστερνιζόταν τη βία για να πετύχει τον στόχο της να ιδρύσει ένα κράτος που θα διέπεται από τον ισλαμικό νόμο (Σαρία) – αλλά τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική, λιγότερο ασυμβίβαστη προσέγγιση.
Καθώς οι μαχητές βάδιζαν στη Δαμασκό νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ηγέτες της μίλησαν για την οικοδόμηση μιας Συρίας για όλους τους Σύρους.
Την Τρίτη οι νέες αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης Αχμέντ αλ-Σαράα κατέληξε σε συμφωνία με «επαναστατικές φατρίες… να διαλύσει όλες τις φατρίες και να τις συγχωνεύσει κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Άμυνας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Μπασίρ είπε ότι το υπουργείο θα αναδιαρθρωθεί ώστε να συμπεριλάβει αντάρτες.
Αν και η δήλωση ανέφερε «όλες τις παρατάξεις», δεν ήταν σαφές ποιες ακριβώς ομάδες περιλαμβάνονται στη συγχώνευση.
Υπάρχουν πολλές ένοπλες ομάδες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αντιτίθενται στο HTS και άλλων με διφορούμενες σχέσεις μαζί του στην καλύτερη περίπτωση.
Στο εσωτερικό μιας εκκλησίας, γεμάτη κόσμο. Στο πρώτο πλάνο στα δεξιά, μια γυναίκα κρατά μια εικόνα που απεικονίζει την Παναγία και τον Ιησού.
Άλλοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μέσα στην εκκλησία των Μαριαμιτών της Δαμασκού
Η HTS παραμένει χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική αλλαγή.
Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ απέσυραν μια επικηρυξη 10 εκατομμυρίων δολαρίων (7,9 εκατομμύρια λίρες) στο κεφάλι του ηγέτη του HTS Αχμέντ αλ-Σαράα, μετά από συναντήσεις μεταξύ ανώτερων διπλωματών και εκπροσώπων της ομάδας.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία. Ανέφερε την Παρασκευή ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια πόλη Ντέιρ Εζόρ – σκοτώνοντας δύο μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η παρουσία ξένων μαχητών, ισλαμιστών εξτρεμιστών ή ακόμα και υποστηρικτών του καθεστώτος που έχουν συμφέρον να προκαλέσουν ανασφάλεια και να επιτεθούν στις μειονότητες για να κλονίσουν τη σταθερότητα της χώρας είναι η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η νέα ισλαμική ηγεσία.
Οι ηγέτες των ανταρτών της Συρίας λένε ότι έσπασαν με το τζιχαντιστικό παρελθόν τους – μπορούν να τους εμπιστευτούν;
Η Συρία δεν αποτελεί απειλή για τον κόσμο, λέει στο BBC ο ηγέτης των ανταρτών Ahmed al-Sharaa
Οι Χριστιανοί της Συρίας μεταξύ ελπίδας και φόβου
«Είναι η αποκάλυψη», λέει ο 35χρονος Μισέλ Χάνα, αντανακλώντας τη βαθιά ανησυχία ορισμένων στη χριστιανική κοινότητα της Συρίας μετά την άνοδο του HTS στην εξουσία.
«Οι Σύροι θέλουν μια χώρα απαλλαγμένη από διαφθορά, αδικία και ευνοιοκρατία», λέει η Hanna στο The New Arab . «Αλλά θέλουμε επίσης ένα κοσμικό, πολιτικό κράτος όπου όλες οι εθνότητες και οι θρησκείες θα ενώνονται ως ένα».
Οι Χριστιανοί, που κάποτε αποτελούσαν περίπου το 10% του προπολεμικού πληθυσμού της Συρίας , είδαν τον αριθμό τους να μειώνεται δραματικά από 1,5 εκατομμύριο το 2011 σε μόλις 300.000 σήμερα .
Τώρα, με το HTS να έχει τον έλεγχο μετά από μια σεισμική κατάκτηση έντεκα ημερών, η κοινότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ της προσεκτικής ελπίδας και του βαθύ φόβου , ειδικά δεδομένων των προηγούμενων συσχετισμών του ηγέτη με εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Το HTS και ο ηγέτης του Ahmed Al-Sharaa (επίσης γνωστός ως Abu Mohamed Al-Jolani) έχουν αναδειχθεί ως απίθανοι μεσίτες εξουσίας στο περίπλοκο πολιτικό τοπίο της Συρίας.
Παρά τις προηγούμενες διασυνδέσεις της Αλ-Σαρά με την Αλ Κάιντα και την ιρακινή εξέγερση κατά την περίοδο της κατοχής των ΗΠΑ το 2003, η ομάδα κινήθηκε γρήγορα για να παρουσιαστεί ως μια μετριοπαθής δύναμη ικανή να κυβερνήσει ένα διαφορετικό έθνος.
Σε συνέντευξή του στο BBC , το οποίο τώρα περιγράφει τον Αλ-Σαράα ως τον de facto ηγέτη της Συρίας, απομάκρυνε εμφατικά την οργάνωσή του από τα εξτρεμιστικά μοντέλα διακυβέρνησης, υποσχόμενος ότι η Συρία δεν θα γίνει «άλλο Αφγανιστάν».
Αντίθετα, δεσμεύτηκε ότι μια επιτροπή Σύριων νομικών εμπειρογνωμόνων θα συντάξει ένα νέο σύνταγμα που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό ή εθνικό τους υπόβαθρο.
Η φαινομενική μετριοπάθεια της ομάδας έχει αρχίσει να αποφέρει διπλωματικά μερίσματα. Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Barbara Leaf ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν την αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη του Al-Sharaa μετά από απευθείας συνάντηση μαζί του. Ο Leaf χαρακτήρισε τον αρχηγό του HTS ως «πραγματιστή» και ανέφερε «θετικά μηνύματα» σχετικά με την πρόληψη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτό που ο Leaf περιέγραψε ως «μια πολιτική διαδικασία υπό τη Συρία που οδηγεί σε μια περιεκτική και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που σέβεται τα δικαιώματα όλων των Σύριων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, και των διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της Συρίας».
Αυτή η δραματική αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον ώθησε άλλα δυτικά έθνη να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης του χαρακτηρισμού τρομοκρατών του HTS, ο οποίος ισχύει από το 2018.
Ωστόσο, στο έδαφος, οι Χριστιανοί της Συρίας βιώνουν μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα. Στο Bab Touma, την ιστορικά χριστιανική γειτονιά της Δαμασκού, η ατμόσφαιρα παραμένει φορτισμένη με αβεβαιότητα.
Η Hanna, διοικητική βοηθός σε μια ιδιωτική εταιρεία, λέει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του HTS ότι τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, αυτοί οι κάποτε ζωντανοί χώροι συγκέντρωσης είναι τώρα τρομακτικά άδειοι.
«Ένταση και αγωνία είναι αισθητά στα σοκάκια της παλιάς γειτονιάς», λέει. «Τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή».
Η αβεβαιότητα έχει εισχωρήσει ακόμη και στις πιο θεμελιώδεις πτυχές της θρησκευτικής ζωής. Ο Um Joseph, 36 ετών, επίσης από το Bab Touma, πήρε την οδυνηρή απόφαση να εγκαταλείψει τον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο στολισμό φέτος.
«Φέτος, θα προσευχόμαστε μόνο στην εκκλησία ή με την οικογένεια», εξηγεί. «Το μόνο που επιθυμούμε είναι να επικρατήσει η ειρήνη και η καλοσύνη στη Συρία αυτή την κρίσιμη στιγμή».
Τα πρόσφατα γεγονότα απλώς ενίσχυσαν αυτές τις ανησυχίες. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν ένοπλο άνδρα να καταστρέφει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από την ελληνοκαθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Σουλεϊμανίγια του Χαλεπίου.
Ακολούθησε ένα σοβαρότερο επεισόδιο στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Χάμα , όπου σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μια ανώνυμη ένοπλη ομάδα επιχείρησε να σπάσει έναν από τους σταυρούς, άνοιξε πυρ στο κτίριο και τράπηκε σε φυγή.
Το HTS έχει κινηθεί γρήγορα για να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες, αποδίδοντάς τες σε “άγνωστα άτομα” και τονίζοντας ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν τις υποσχέσεις της ομάδας για ανοχή και συμμετοχή. Τα επεισόδια έχουν προκαλέσει αυξημένο διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών αρχών και της νέας κυβέρνησης.
Το Συριακό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής έχει υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση στη νέα πραγματικότητα, διατηρώντας συνεχείς συναντήσεις με την προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του HTS.
Ο δηλωμένος στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν «κοινωνική ειρήνη για όλα τα στοιχεία του συριακού λαού σε όλες τις περιοχές» και να προωθήσουν τη συνεργασία «με τους υπεύθυνους της διοίκησης της χώρας για το καλό της χώρας και του λαού της».
Μεταξύ ελπίδας και φόβου
«Αλλά σύντομα θα δείξουν τα αληθινά τους χρώματα και θα εκφράσουν την εξτρεμιστική τους ιδεολογία που απορρίπτει τον άλλον, ανεξάρτητα από το περιθώριο διαφοράς, είτε σεχταριστικό, δογματικό, είτε ακόμη και σε επίπεδο τρόπου ζωής και συμπεριφοράς».
Ο Al-Mousawi προβλέπει ότι ενώ οι Χριστιανοί ενδέχεται να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης για τη διεθνή οπτική, θα αντιμετωπίσουν έμμεση πίεση να μεταναστεύσουν μέσω περιορισμένων ευκαιριών στην εργασία και στα δημόσια αξιώματα.
“Το HTS θα επιδιώξει την εύνοια της Δύσης αντιμετωπίζοντας θετικά τους χριστιανούς εξωτερικά, ειδικά κατά την επερχόμενη εορταστική περίοδο, επειδή είναι μια ευκαιρία να γυαλίσει την εικόνα του και μια εποχή για δημόσιες σχέσεις”, υποστηρίζει.
Ωστόσο, ο Basil Qas Nasrallah, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος του Μουφτή της Συρίας Badr al-Din Hassoun για δεκαπέντε χρόνια – μια άνευ προηγουμένου θέση για έναν χριστιανό – προσφέρει μια πιο αισιόδοξη προοπτική.
Αν και αναγνωρίζει ότι «τα λόγια από μόνα τους δεν αρκούν για να σβήσουν χρόνια φόβου, ειδικά από τη στιγμή που το προηγούμενο καθεστώς αυτοσυστάθηκε και μας έπεισε ότι ήταν ο προστάτης των μειονοτήτων», βρίσκει αξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του HTS.
Ο Νασράλα, ο οποίος δέχθηκε πρόσφατα μια υποστηρικτική αντιπροσωπεία από το Συμβούλιο της Σαρία του Χαλεπίου που υπόσχεται προστασία των εορτασμών των Χριστουγέννων, απορρίπτει τον χαρακτηρισμό των Χριστιανών ως ευάλωτη μειονότητα.
“Η λέξη μειονότητες είναι προσβλητική για μένα. Δεν είμαστε μειονότητες. Μόνο το Χαλέπι φιλοξενεί 20.000 χριστιανούς”, ισχυρίζεται, τονίζοντας ότι δεν βλέπει κανένα στοιχείο συστηματικής συνωμοσίας εκτοπισμού χριστιανών ή άλλων θρησκευτικών ομάδων από τη Συρία.
Καθώς η Συρία εισέρχεται σε αυτό το νέο κεφάλαιο, η τύχη της χριστιανικής της κοινότητας παραμένει αβέβαιη. Ενώ οι υποσχέσεις του HTS για συμμετοχικότητα και θρησκευτική ελευθερία προσφέρουν ελπίδα, η σκιά των προηγούμενων συγκρούσεων και των συνεχιζόμενων περιστατικών βίας αφήνουν πολλούς να αμφισβητούν εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις θα μεταφραστούν σε διαρκή προστασία για τις θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία μετά τον Άσαντ.
Ο Νασράλα πιστεύει ότι οι επόμενοι μήνες πιθανότατα θα αποδειχθούν κρίσιμοι για να καθοριστεί εάν η ομάδα μπορεί να μετατραπεί από μαχητική οργάνωση σε κυβερνητικό σώμα ικανό να προστατεύει και να διαφυλάσσει την ποικιλόμορφη θρησκευτική κληρονομιά της Συρίας.
ΠΗΓΗ:Οι Χριστιανοί της Συρίας αντιδρούν δυναμικά στις επιθέσεις
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Το BBC News για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Χριστιανών
Lina Sinjab & Jacqueline Howard από Δαμασκό και ΛονδίνοΔιαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στη Συρία για το κάψιμο ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου, προκαλώντας εκκλήσεις προς τις νέες ισλαμικές αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία των μειονοτήτων.
Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει το δέντρο να καίγεται στην κεντρική πλατεία της Σουκαϊλαμίγια, μιας πόλης με χριστιανική πλειοψηφία στην κεντρική Συρία.
Η Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η κύρια ισλαμιστική φατρία που ηγήθηκε της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι ξένοι μαχητές συνελήφθησαν για το περιστατικό.
Οι εκπρόσωποι του HTS υποσχέθηκαν να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στη Συρία.
Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει μασκοφόρους να λούζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με ένα άγνωστο υγρό το βράδυ πριν οι Χριστιανοί στη Συρία ετοιμαστούν να γιορτάσουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Δεν ήταν σαφές αν προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά ή να βοηθήσουν στην εξάπλωσή της.
Βίντεο από τα επακόλουθα έδειχναν μια θρησκευτική φιγούρα από την κυβερνώσα ομάδα ανταρτών HTS να διαβεβαιώνει τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στη Suqaylabiyah ότι το δέντρο θα επισκευαζόταν πριν από το πρωί.
Στη συνέχεια, ο άνδρας σήκωσε έναν σταυρό σε ένδειξη αλληλεγγύης, κάτι που κανονικά δεν θα έκαναν οι ισλαμιστές συντηρητικοί.
Οι διαδηλωτές φώναζαν καθώς περνούσαν στη Δαμασκό
Την Τρίτη περισσότεροι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για την εμπρηστική επίθεση, μεταξύ άλλων σε περιοχές της πρωτεύουσας Δαμασκού.
Κάποιοι στη γειτονιά Κάσα της Δαμασκού έψαλλαν κατά των ξένων μαχητών στη Συρία.
«Η Συρία είναι ελεύθερη, οι μη Σύροι πρέπει να φύγουν», είπαν, αναφερόμενοι στους ξένους μαχητές που το HTS είπε ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση.
Στη γειτονιά Μπαμπ Τούμα της Δαμασκού, οι διαδηλωτές έφεραν σταυρό και συριακές σημαίες, φωνάζοντας «θα θυσιάσουμε την ψυχή μας για τον σταυρό μας».
«Αν δεν μας επιτραπεί να ζήσουμε τη χριστιανική μας πίστη στη χώρα μας, όπως συνηθίζαμε, τότε δεν ανήκουμε πια εδώ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής ονόματι Τζορτζ.
Η Συρία φιλοξενεί πολλές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Χριστιανών, Δρούζων, Αλαουίτες Σιίτες και Άραβες Σουνίτες, οι τελευταίοι από τους οποίους αποτελούν την πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η προεδρία του Μπασάρ αλ Άσαντ έπεσε στις δυνάμεις των ανταρτών, τερματίζοντας την κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ που ξεπέρασε τα 50 χρόνια.
Το πώς η ομάδα HTS θα κυβερνήσει τη Συρία μένει να φανεί.
Η HTS ξεκίνησε ως μια τζιχαντιστική ομάδα – που ενστερνιζόταν τη βία για να πετύχει τον στόχο της να ιδρύσει ένα κράτος που θα διέπεται από τον ισλαμικό νόμο (Σαρία) – αλλά τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική, λιγότερο ασυμβίβαστη προσέγγιση.
Καθώς οι μαχητές βάδιζαν στη Δαμασκό νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ηγέτες της μίλησαν για την οικοδόμηση μιας Συρίας για όλους τους Σύρους.
Την Τρίτη οι νέες αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης Αχμέντ αλ-Σαράα κατέληξε σε συμφωνία με «επαναστατικές φατρίες… να διαλύσει όλες τις φατρίες και να τις συγχωνεύσει κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Άμυνας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Μπασίρ είπε ότι το υπουργείο θα αναδιαρθρωθεί ώστε να συμπεριλάβει αντάρτες.
Αν και η δήλωση ανέφερε «όλες τις παρατάξεις», δεν ήταν σαφές ποιες ακριβώς ομάδες περιλαμβάνονται στη συγχώνευση.
Υπάρχουν πολλές ένοπλες ομάδες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αντιτίθενται στο HTS και άλλων με διφορούμενες σχέσεις μαζί του στην καλύτερη περίπτωση.
Στο εσωτερικό μιας εκκλησίας, γεμάτη κόσμο. Στο πρώτο πλάνο στα δεξιά, μια γυναίκα κρατά μια εικόνα που απεικονίζει την Παναγία και τον Ιησού.
Άλλοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μέσα στην εκκλησία των Μαριαμιτών της Δαμασκού
Η HTS παραμένει χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική αλλαγή.
Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ απέσυραν μια επικηρυξη 10 εκατομμυρίων δολαρίων (7,9 εκατομμύρια λίρες) στο κεφάλι του ηγέτη του HTS Αχμέντ αλ-Σαράα, μετά από συναντήσεις μεταξύ ανώτερων διπλωματών και εκπροσώπων της ομάδας.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία. Ανέφερε την Παρασκευή ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια πόλη Ντέιρ Εζόρ – σκοτώνοντας δύο μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η παρουσία ξένων μαχητών, ισλαμιστών εξτρεμιστών ή ακόμα και υποστηρικτών του καθεστώτος που έχουν συμφέρον να προκαλέσουν ανασφάλεια και να επιτεθούν στις μειονότητες για να κλονίσουν τη σταθερότητα της χώρας είναι η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η νέα ισλαμική ηγεσία.
Οι ηγέτες των ανταρτών της Συρίας λένε ότι έσπασαν με το τζιχαντιστικό παρελθόν τους – μπορούν να τους εμπιστευτούν;
Η Συρία δεν αποτελεί απειλή για τον κόσμο, λέει στο BBC ο ηγέτης των ανταρτών Ahmed al-Sharaa
Οι Χριστιανοί της Συρίας μεταξύ ελπίδας και φόβου
Ανάλυση από τον αγγλόφωνο ιστότοπο «Τhe New Arab»
Η ταχεία ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από τη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS) έχει αφήσει πολλούς Σύρους να αναρωτιούνται για το μέλλον των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας.«Είναι η αποκάλυψη», λέει ο 35χρονος Μισέλ Χάνα, αντανακλώντας τη βαθιά ανησυχία ορισμένων στη χριστιανική κοινότητα της Συρίας μετά την άνοδο του HTS στην εξουσία.
«Οι Σύροι θέλουν μια χώρα απαλλαγμένη από διαφθορά, αδικία και ευνοιοκρατία», λέει η Hanna στο The New Arab . «Αλλά θέλουμε επίσης ένα κοσμικό, πολιτικό κράτος όπου όλες οι εθνότητες και οι θρησκείες θα ενώνονται ως ένα».
Οι Χριστιανοί, που κάποτε αποτελούσαν περίπου το 10% του προπολεμικού πληθυσμού της Συρίας , είδαν τον αριθμό τους να μειώνεται δραματικά από 1,5 εκατομμύριο το 2011 σε μόλις 300.000 σήμερα .
Τώρα, με το HTS να έχει τον έλεγχο μετά από μια σεισμική κατάκτηση έντεκα ημερών, η κοινότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ της προσεκτικής ελπίδας και του βαθύ φόβου , ειδικά δεδομένων των προηγούμενων συσχετισμών του ηγέτη με εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Μια σύνθετη μετάβαση εξουσίας
Το HTS και ο ηγέτης του Ahmed Al-Sharaa (επίσης γνωστός ως Abu Mohamed Al-Jolani) έχουν αναδειχθεί ως απίθανοι μεσίτες εξουσίας στο περίπλοκο πολιτικό τοπίο της Συρίας.
Παρά τις προηγούμενες διασυνδέσεις της Αλ-Σαρά με την Αλ Κάιντα και την ιρακινή εξέγερση κατά την περίοδο της κατοχής των ΗΠΑ το 2003, η ομάδα κινήθηκε γρήγορα για να παρουσιαστεί ως μια μετριοπαθής δύναμη ικανή να κυβερνήσει ένα διαφορετικό έθνος.
Σε συνέντευξή του στο BBC , το οποίο τώρα περιγράφει τον Αλ-Σαράα ως τον de facto ηγέτη της Συρίας, απομάκρυνε εμφατικά την οργάνωσή του από τα εξτρεμιστικά μοντέλα διακυβέρνησης, υποσχόμενος ότι η Συρία δεν θα γίνει «άλλο Αφγανιστάν».
Αντίθετα, δεσμεύτηκε ότι μια επιτροπή Σύριων νομικών εμπειρογνωμόνων θα συντάξει ένα νέο σύνταγμα που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό ή εθνικό τους υπόβαθρο.
Η φαινομενική μετριοπάθεια της ομάδας έχει αρχίσει να αποφέρει διπλωματικά μερίσματα. Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Barbara Leaf ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν την αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη του Al-Sharaa μετά από απευθείας συνάντηση μαζί του. Ο Leaf χαρακτήρισε τον αρχηγό του HTS ως «πραγματιστή» και ανέφερε «θετικά μηνύματα» σχετικά με την πρόληψη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτό που ο Leaf περιέγραψε ως «μια πολιτική διαδικασία υπό τη Συρία που οδηγεί σε μια περιεκτική και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που σέβεται τα δικαιώματα όλων των Σύριων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, και των διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της Συρίας».
Αυτή η δραματική αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον ώθησε άλλα δυτικά έθνη να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης του χαρακτηρισμού τρομοκρατών του HTS, ο οποίος ισχύει από το 2018.
Η καθημερινή ζωή υπό νέο κανόνα
Ωστόσο, στο έδαφος, οι Χριστιανοί της Συρίας βιώνουν μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα. Στο Bab Touma, την ιστορικά χριστιανική γειτονιά της Δαμασκού, η ατμόσφαιρα παραμένει φορτισμένη με αβεβαιότητα.
Η Hanna, διοικητική βοηθός σε μια ιδιωτική εταιρεία, λέει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του HTS ότι τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, αυτοί οι κάποτε ζωντανοί χώροι συγκέντρωσης είναι τώρα τρομακτικά άδειοι.
«Ένταση και αγωνία είναι αισθητά στα σοκάκια της παλιάς γειτονιάς», λέει. «Τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή».
Η αβεβαιότητα έχει εισχωρήσει ακόμη και στις πιο θεμελιώδεις πτυχές της θρησκευτικής ζωής. Ο Um Joseph, 36 ετών, επίσης από το Bab Touma, πήρε την οδυνηρή απόφαση να εγκαταλείψει τον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο στολισμό φέτος.
«Φέτος, θα προσευχόμαστε μόνο στην εκκλησία ή με την οικογένεια», εξηγεί. «Το μόνο που επιθυμούμε είναι να επικρατήσει η ειρήνη και η καλοσύνη στη Συρία αυτή την κρίσιμη στιγμή».
Τα πρόσφατα γεγονότα απλώς ενίσχυσαν αυτές τις ανησυχίες. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν ένοπλο άνδρα να καταστρέφει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από την ελληνοκαθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Σουλεϊμανίγια του Χαλεπίου.
Ακολούθησε ένα σοβαρότερο επεισόδιο στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Χάμα , όπου σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μια ανώνυμη ένοπλη ομάδα επιχείρησε να σπάσει έναν από τους σταυρούς, άνοιξε πυρ στο κτίριο και τράπηκε σε φυγή.
Το HTS έχει κινηθεί γρήγορα για να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες, αποδίδοντάς τες σε “άγνωστα άτομα” και τονίζοντας ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν τις υποσχέσεις της ομάδας για ανοχή και συμμετοχή. Τα επεισόδια έχουν προκαλέσει αυξημένο διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών αρχών και της νέας κυβέρνησης.
Το Συριακό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής έχει υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση στη νέα πραγματικότητα, διατηρώντας συνεχείς συναντήσεις με την προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του HTS.
Ο δηλωμένος στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν «κοινωνική ειρήνη για όλα τα στοιχεία του συριακού λαού σε όλες τις περιοχές» και να προωθήσουν τη συνεργασία «με τους υπεύθυνους της διοίκησης της χώρας για το καλό της χώρας και του λαού της».
Μεταξύ ελπίδας και φόβου
Ο Σύρος πολιτικός αναλυτής Muhammad Al-Mousawi προειδοποιεί για το μέλλον.
“Οι ένοπλες φατρίες που ελέγχουν τη Συρία προσπαθούν να παρουσιάσουν μια ιδανική εικόνα του μοντέλου διακυβέρνησής τους”, λέει ο Σύρος πολιτικός αναλυτής Muhammad Al-Mousawi στο The New Arab , προσφέροντας μια προειδοποίηση για το μέλλον.«Αλλά σύντομα θα δείξουν τα αληθινά τους χρώματα και θα εκφράσουν την εξτρεμιστική τους ιδεολογία που απορρίπτει τον άλλον, ανεξάρτητα από το περιθώριο διαφοράς, είτε σεχταριστικό, δογματικό, είτε ακόμη και σε επίπεδο τρόπου ζωής και συμπεριφοράς».
Ο Al-Mousawi προβλέπει ότι ενώ οι Χριστιανοί ενδέχεται να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης για τη διεθνή οπτική, θα αντιμετωπίσουν έμμεση πίεση να μεταναστεύσουν μέσω περιορισμένων ευκαιριών στην εργασία και στα δημόσια αξιώματα.
“Το HTS θα επιδιώξει την εύνοια της Δύσης αντιμετωπίζοντας θετικά τους χριστιανούς εξωτερικά, ειδικά κατά την επερχόμενη εορταστική περίοδο, επειδή είναι μια ευκαιρία να γυαλίσει την εικόνα του και μια εποχή για δημόσιες σχέσεις”, υποστηρίζει.
Ωστόσο, ο Basil Qas Nasrallah, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος του Μουφτή της Συρίας Badr al-Din Hassoun για δεκαπέντε χρόνια – μια άνευ προηγουμένου θέση για έναν χριστιανό – προσφέρει μια πιο αισιόδοξη προοπτική.
Αν και αναγνωρίζει ότι «τα λόγια από μόνα τους δεν αρκούν για να σβήσουν χρόνια φόβου, ειδικά από τη στιγμή που το προηγούμενο καθεστώς αυτοσυστάθηκε και μας έπεισε ότι ήταν ο προστάτης των μειονοτήτων», βρίσκει αξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του HTS.
Ο Νασράλα, ο οποίος δέχθηκε πρόσφατα μια υποστηρικτική αντιπροσωπεία από το Συμβούλιο της Σαρία του Χαλεπίου που υπόσχεται προστασία των εορτασμών των Χριστουγέννων, απορρίπτει τον χαρακτηρισμό των Χριστιανών ως ευάλωτη μειονότητα.
“Η λέξη μειονότητες είναι προσβλητική για μένα. Δεν είμαστε μειονότητες. Μόνο το Χαλέπι φιλοξενεί 20.000 χριστιανούς”, ισχυρίζεται, τονίζοντας ότι δεν βλέπει κανένα στοιχείο συστηματικής συνωμοσίας εκτοπισμού χριστιανών ή άλλων θρησκευτικών ομάδων από τη Συρία.
Καθώς η Συρία εισέρχεται σε αυτό το νέο κεφάλαιο, η τύχη της χριστιανικής της κοινότητας παραμένει αβέβαιη. Ενώ οι υποσχέσεις του HTS για συμμετοχικότητα και θρησκευτική ελευθερία προσφέρουν ελπίδα, η σκιά των προηγούμενων συγκρούσεων και των συνεχιζόμενων περιστατικών βίας αφήνουν πολλούς να αμφισβητούν εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις θα μεταφραστούν σε διαρκή προστασία για τις θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία μετά τον Άσαντ.
Ο Νασράλα πιστεύει ότι οι επόμενοι μήνες πιθανότατα θα αποδειχθούν κρίσιμοι για να καθοριστεί εάν η ομάδα μπορεί να μετατραπεί από μαχητική οργάνωση σε κυβερνητικό σώμα ικανό να προστατεύει και να διαφυλάσσει την ποικιλόμορφη θρησκευτική κληρονομιά της Συρίας.
ΠΗΓΗ:Οι Χριστιανοί της Συρίας αντιδρούν δυναμικά στις επιθέσεις
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.