Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Ο Όμηρος και το Ομηρικό ζήτημα

Ο Όμηρος και το Ομηρικό ζήτημα

Ο Όμηρος και το ομηρικό ζήτημα (Μέρος ΣΤ') | in.gr
Το 800 π.Χ. ο Όμηρος είχε ήδη γράψει την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, τα δύο θαυμάσια αριστουργήματα. Η ελληνική γλώσσα και τα δυο αυτά επικά ποιήματα συγκαταλέγονται στους παράγοντες εκείνους που κρατούσαν ενωμένες τις πάμπολες πόλεις κράτη της Ελλάδας. (Ασίμωφ, το χρονικό του κόσμου)
Όλη η αρχαιοελληνική γραμματεία συνδέεται με τα δύο μεγάλα έπη, τα οποία σηματοδοτούν την απαρχή της (Ζακλίν ντε Ρομιγύ)
Ο Τρωϊκός πόλεμος διαδραματίστηκε το 1200 π.Χ. ενώ τα έπη γράφτηκαν 400 χρόνια μετά. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός στο διάστημα των 400 αυτών χρόνων κατέρρευσε και πολλά άλλαξαν. Ωστόσο, διάφοροι τροβαδούροι τραγουδούσαν την ιστορία του πολέμου στις αυλές των βασιλιάδων και στους δρόμους σε όλο αυτό το διάστημα. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα αρχαιολογικά δεδομένα που αναφέρονται στα έπη κάλυπταν πολλούς αιώνες.
Το 1795 ο γερμανός F. Α. Wolf δημοσιεύει την πραγματεία Prolegomena ad Homerum, στα λατινικά, στην οποία υποστηρίζει ότι καθένα από τα ποιήματα αποτελεί ένα περισσότερο ή λιγότερο επιτυχές αμάγαλμα ενοτήτων που προέρχονται από διαφορετικές χρονολογίες. Την εποχή του Πεισιστράτου στην Αθήνα, στα μέσα του 6ου αιώνα , τα άσματα κατά την άποψη αυτή, κατεγράφησαν για πρώτη φορά και συνενώθηκαν. Από αυτήν την εκ των υστέρων συνένωση προέκυψαν, κατά τον Wolf η Ιλιάς και η Οδύσσεια.
Επομένως, δεν υπάρχει μόνο ένας δημιουργός.
Εντούτοις, καθένα από τα δύο ποιήματα αποτελεί ένα σύνολο τόσο ως προς την σύνθεση όσο και ως προς την έμπνευση. (Ζακλίν ν. Ρομιγύ)
Πιο αναλυτικός και πιο κατηγορηματικός αρνητής της θεωρίας του F. A. Wolf είναι ο Στυλιανός Αλεξίου.
Γράφει λοιπόν ο Σ. Αλεξίου (Ελληνική Λογοτεχνία από τον Ομηρο στον 20ον αιώνα) :
Ο Πεισίστρατος συγκέντρωσε και ετακτοποίησε όχι τραγούδια, αλλά χειρόγραφα.
Την λύση του Ομηρικού προβλήματος συνόψισε σε μια περιεκτική φράση κορυφαίος Βρετανός κριτικός « Συνολικά αποκαλύπτεται ο δημιουργικός τρόπος ενός μεγάλου ποιητή και τα ποιήματα πρέπει να είναι έργο όχι μιας σχολής αλλά μόνο ενός ανθρώπου που βασιζόταν σε μια πλούσια παράδοση».
Η Θεωρία του Wolf στηρίχτηκε στην υπόθεση, ότι το 800 π.Χ. που έζησε ο Ομηρος δεν υπήρχε γραφή. Αυτό όμως το επιχείρημα δεν ισχύει. Η Ιλιάδα δίνει μια σαφή μνεία γραφής

ΠΗΓΗ:Angela TavianatouΚείμενα της ελληνικής αρχαιότητας - σύνθετες λέξεις
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.