Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Τα αλλοδαπά μέλη της "κρατικής" Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Αποτέλεσμα εικόνας για επιτροπή εορτασμού 1821

Δημήτρης Μπελαντής


Πέρα από τα άλλα μεγάλα προβλήματα που έχει η "κρατική" Επιτροπή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πέρα από το ότι έχει στεγάσει υπό την σκέπη της κ. Αγγελοπούλου όλους σχεδόν τους κλασσικούς κεντροαριστερούς- εκσυγχρονιστές διανοουμένους της εποχής και του κλίματος Σημίτη ( Μουζέλης, Τσουκαλάς, Αλιβιζάτος κ.α.) συν ορισμένους φιλελεύθερους αντικομμουνιστές όπως ο κ. Καλύβας συν διάφορους "δημιουργικούς" και διεθνοποιημένους επιχειρηματίες, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό ότι όσον αφορά τα αλλοδαπά μέλη της , έχουν επιλεγεί καθηγητές αποκλειστικά από τον αγγλοσαξωνικό επιστημονικό κόσμο: βασικά ο ελληνιστής καθηγητής Roderick Beaton και οι καθηγητές Ιστορίας Richard Clogg και Mark Mazower. Με την εξαίρεση της Γλυκάντζη-Αρβελέρ,που,όμως, είναι εν μέρει μόνο αλλοδαπή και καλύπτει άλλη ιστορική περίοδο. 

Δεν αμφισβητώ διόλου την μεγάλη επιστημονική αξία των συγκεκριμένων καθηγητών, διαπιστώνω όμως με έκπληξη ότι απουσιάζουν εκκωφαντικά Γάλλοι ή Ρώσοι ιστορικοί ή πολιτικοί επιστήμονες, παρά το ότι οι δύο αυτές μεγάλες χώρες έπαιξαν, επίσης, πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση και στο Ανατολικό Ζήτημα γενικότερα. Επίσης, είναι βέβαιο και προφανές ότι υπάρχει σημαντικό ιστορικό έργο και έρευνα στις χώρες αυτές και για την Ελληνική επανάσταση και για τον φιλελληνισμό του 19ου αιώνα, όπως, βέβαια, και στην επίσης παραδόξως απούσα Γερμανία. Για να μην μιλήσουμε καν για την Λατινική Αμερική,όπου η πρώτη μπολιβαριανή επανάσταση είχε αρκετές κοινότητες και χρονικές συγχρονίες με το 1821 και με τον καρμποναρισμό στην Ιταλία,που αποκλείεται να μην έχουν μελετηθεί και επισημανθεί στις χώρες της ΛΑ . 

Για άλλη μια φορά η ταξική και κοινωνική ελίτ της χώρας δείχνει ότι όχι μόνο ανήκει στην Δύση αλλά ταυτίζει το ιστορικό στίγμα της εντός της Δύσης με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο βασικά και με τα δύο αγγλοσαξωνικά εξαδέλφια, την παλαιότερη "προστάτιδα" της χώρας μας Βρετανία και την νεότερη "προστάτιδα" , τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, όλως τυχαίως, είναι και οι δύο χώρες, εντός της Δύσης, που έχουν σημαντική εμπλοκή με τον ελληνικό εφοπλισμό και το ελληνικό ναυτιλιακό κεφάλαιο. Σε μια συζήτηση όπου το στοιχείο του δημοκρατικού ρεπουμπλικανισμού με την μια ή την άλλη ανάγνωση είναι ή πρέπει να είναι κεντρικό, η χώρα του δημοκρατικού ρεπουμπλικανισμού και του αγωνιζόμενου έθνους , η Γαλλία είναι επιστημονικά απούσα. Όσον δε αφορά την επιστημονική απουσία και μη πρόσκληση της Ρωσίας, δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς το γιατί. Γεωπολιτικές σκοπιμότητες της άρχουσας τάξης μας.

Επίσης, οι αγγλοσάξωνες ιστορικοί που προσκαλούνται έχουν, επίσης όχι τυχαία, μια σχετικά συνεκτική αντίληψη και για το τι είναι και πώς δημιουργείται το "έθνος" αλλά και για το νεοελληνικό και ελληνικό έθνος γενικότερα. Άποψη συνεκτική μεν αλλά καθόλου αδιαμφισβήτητη στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Όμως, σε αυτό θα επανέλθω στην συνέχεια, με άλλη ανάρτησή μου.


ΠΗΓΗ:
Δημήτρης Μπελαντής

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.