Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Η τέχνη της προδοσίας

Με τον Alexander Zapolskis - 17 Οκτωβρίου - Πηγή regnum.ru μέσω Orlov ClubΈκρηξη στην Ουκρανία

Αλεξάντερ Ζαπόλσκι

Μεταφράστηκε στα γαλλικά από τον Hervé για το https://lesakerfrancophone.fr
στα ελληνικά από τα γαλλικά, Γερομοριάς



Η πρόσφατη ιστορία των Κούρδων της Συρίας δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προδώσουν τον οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους σχέσεις ή τις επίσημες υποσχέσεις και εγγυήσεις τους. Τίποτα προσωπικό, ξέρετε, αυστηρά επαγγελματικό ...

Για παράδειγμα, τι  κοινό έχουν οι Ουκρανοί και οι Κούρδοι της Συρίας; Με την πρώτη ματιά, οι άνθρωποι, η γεωγραφία και η ιστορία τους είναι τελείως διαφορετική. Αλλά τι γίνεται με τα πανικοβλημένα tweets του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavlo Klimkin με τα οποία ανησυχεί βαθύτατα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να προδώσουν την Ουκρανία ακριβώς όπως πρόδωσε τον κύριο σύμμαχό της στη Συρία. Αλλά τι γίνεται με την αιώνια φιλία που τους υποσχέθηκε;

Είναι εύκολο να καταλάβουμε το δίλημμα του Klimkin. Το στοίχημα της Ουκρανίας για την υποστήριξη των ΗΠΑ είναι τώρα ο τελευταίος και μοναδικός ακρογωνιαίος λίθος της αποτυχημένης πολιτικής της Ουκρανίας. Πριν από λίγο καιρό, ο παλαιός, μονολιθικός, Δυτικός κόσμος κατέρρευσε με φρικτό, προφανή και παταγώδη τρόπο. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες εμπλέκονται σε έναν πόλεμο κυρώσεων και η ΕΕ θεωρεί τώρα, ότι η προοπτική συνέχισης της υποστήριξης του αμερικανικού έργου στην Ουκρανία είναι δαπανηρό. Η Ευρώπη έχει ήδη στρέψει την πλάτη στους άτυχους Ουκρανούς.

Χάρη στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών, αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ειδικότερα η Παγκόσμια Τράπεζα, οι Ουκρανοί έχουν καταδικαστεί σε μόνιμες συμφωνίες οικονομικής υποτέλειας. Με ονομαστικό ΑΕΠ ύψους μόλις 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 40 εκατομμύρια ανθρώπους και τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, το εξωτερικό χρέος της ουκρανικής κυβέρνησης έφτασε τα 74,32 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο του 2018, εκ των οποίων 13 δισεκατομμύρια δολάρια οφείλονται στους διεθνείς πιστωτές, 19 δισ. Ευρώ σε άλλους ιδιοκτήτες ουκρανικού χρέους και 7,29 δισ. Ευρώ σε γνωστές ιδιωτικές εταιρείες (όπως η ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων) αλλά με κρατικές εγγυήσεις.

Ο κατάλογος των πιστωτών της Ουκρανίας είναι μακρύς και ποικίλος. Περιλαμβάνει τόσο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και ξένες κυβερνήσεις. Η χώρα οφείλει 500 εκατομμύρια δολάρια στην Ιαπωνία, 300 εκατομμύρια δολάρια στον Καναδά, 260 εκατομμύρια δολάρια στη Γερμανία, 610 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, αλλά μόνο 10 εκατομμύρια δολάρια στον πρώην καλύτερό της φίλο, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν η Ουκρανία υποστεί μια ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή και εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστούν απώλειες που, σε σύγκριση με τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια που ρίχνονται κάθε μήνα από τα τυπογραφεία της Federal Reserve, δεν θα είναι αισθητή.

Αν η αμερικανική ερμηνεία της λέξης "φιλία" φαίνεται σαν κάτι εξωτικό, αυτή των Ουκρανών είναι κάτι περισσότερο. Αντιμέτωποι με την ευκολία με την οποία το Trump εγκατέλειψε τους Κούρδους στην εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων, οι αξιωματούχοι της Ουκρανίας άρχισαν ξαφνικά να τονίζουν το απαραβίαστο της παλιάς φιλίας, έχοντας ξεχάσει ότι μόλις πριν από τρία χρόνια προσπαθούσαν ενεργά να υπονομεύσουν τη θέση του Τράμπ κατηγορώντας τον για συνωμοσία με τους εχθρούς τους. Εν τω μεταξύ, η ιστορία της ουκρανικής πολιτικής παρέμβασης στη δημοκρατική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται όλο και πιο κωμική και γκροτέσκο καθημερινά. Ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να ανατραπεί ο Trump, κατηγορώντας τον ότι είναι σφετεριστής, εγκατεστημένος μυστικά από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, επιδιώκοντας την αναζήτηση στοιχείων ενάντια στο Trump,

Οι προσπάθειες να βρεθούν αποδείξεις για ρωσική παρέμβαση απέτυχαν όλες, αλλά αποδείχθηκε ότι πραγματικά συνέβη η παρέμβαση της Ουκρανίας. Αυτό είναι γνωστό από το 2017, αν και τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία είναι ανοιχτά και ανεπιφύλακτα προκατειλημμένα κατά του Trump, κατάφεραν να κρατήσουν αυτό το γεγονός έξω από το δημόσιο βλέμμα, υπογραμμίζοντας το αναπόδεικτο των καταγγελιών.

Ήθελαν πραγματικά να βρουν ένα ρόλο για τους Ρώσους σε όλα αυτά, και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αγνοήσουν όλα τα γεγονότα που δεν βοηθούσαν σε αυτόν τον στόχο. Και όλα θα μπορούσαν να κρατηθούν μυστικά, αν δεν ήταν η έμμονη στάση των Ουκρανών να επανέρχονται στις ίδιες κατηγορίες ξανά και ξανά. Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο ραδιόφωνο, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούρι Λουτσένκο επιβεβαίωσε  ότι η χώρα του όχι μόνο είχε παρεμβληθεί με τον πιο άμεσο τρόπο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 αλλά και ότι οι κύριοι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία ήταν ο σημερινός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας, Artëm Sytnik.

Ο Sytnik δεν παραβίασε την ουκρανική νομοθεσία, έτσι όπως τοποθετείται το πρόβλημα; Έχει ο ίδιος υποβάλει αντίγραφα των οικονομικών εγγράφων της συμμετοχής του Ουκρανικού Κόμματος Περιφερειών στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Δεν σκόπευε να παρέμβει. Απλά ήθελε να μειώσει την αμερικανική χρηματοδότηση για τους εγχώριους πολιτικούς εχθρούς του, το Κόμμα των Περιφερειών. Και οι Αμερικανοί πολιτικοί υποστηρικτές του αποδείχτηκαν κυρίως υποστηρικτές του Trump. Και ο εχθρός του εχθρού μου είναι ... Ω!

Ήταν λίγο έξυπνο. Αυτό το καθεστώς επέτρεψε στη Χίλαρι να κατηγορήσει το Τράμπ για συμπαιγνία με τη Μόσχα. Βλέπετε, το Κόμμα των Περιφερειών θεωρήθηκε υπέρ του Κρεμλίνου και, αν το υποστήριζαν οι οπαδοί του Τράμπ, τότε υποστήριζαν το Κρεμλίνο, παίρνοντας πίσω το Τράμπ; Μπορεί να είναι χρήματα, μυστικές πληροφορίες, πράξεις που επηρεάζουν την κοινή γνώμη - και τέτοιοι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κηρυχθούν άκυρα τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι Δημοκρατικοί θα έμπαιναν με όρεξη σε αυτή τη ρώσικη ρουλέτα με τα αποδεικτικά έγγραφα. Θα γινόταν έρευνες. Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για το Κόμμα των Περιφερειών θα έλειπε. Θα πετύχαιναν με ένα σπάρο δυο τρυγόνια: θα χτυπούσαν το Κόμμα των Περιφερειών (που δεν είχε αρκετά καθαρή γραμμή) και θα έκαναν τους Δημοκρατικούς (που είχαν προβλεφθεί να κερδίσουν) πολύ ευγνώμονες. Σε αντάλλαγμα, αυτή η ευγνωμοσύνη θα είχε ως αποτέλεσμα την εισροή κεφαλαίων των ΗΠΑ για τη στήριξη της "ουκρανικής δημοκρατίας" , δηλαδή στις τσέπες των διεφθαρμένων ουκρανών αξιωματούχων. Ο καθένας έπρεπε να κερδίσει!

Πέρα από την επιθυμία να τοποθετήσουν στις τραπεζικές θυρίδες τους αμερικανικά χρήματα, οι αξιωματούχοι της Ουκρανίας, διατήρησαν επίσης κάποιες μεγαλομανείς φιλοδοξίες. Ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας ήταν ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Σε αυτό, συνέπεσε τέλεια με τις γοητευτικές τάσεις των ουκρανικών εθνικιστών, προκαλώντας τους να ονειρευτούν ότι οι Αμερικανοί τους παρέχουν όπλα, χρήματα και ίσως μάλιστα εμφανίζονται αυτοπροσώπως για να πολεμήσουν τους Ρώσους. Και τότε οι Ουκρανοί θα πήγαιναν στην Κόκκινη Πλατεία σκαρφαλωμένοι σε δεξαμενή του Αμπράμς. Τότε θα μπορούσαν να επιστραφούν τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη. Όλοι ακόμη και οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να ελπίζουν για κάποια ψίχουλα από το τραπέζι των κυρίων.

Αν νομίζετε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι εντελώς απατηλός, έχετε δίκιο. Η σκέψη των Ουκρανών είναι απελπιστική και ξεκαρδιστική, οι Ουκρανοί δεν μπορούν ακόμα να καταλάβουν γιατί ένα τόσο ελπιδοφόρο σχέδιο έχει αποτύχει. Εάν το έκαναν, θα το σταματούσαν. Αλλά απλώς δεν μπορούν να δεχτούν την ιδέα ότι παρόλο που η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν διαφορετικά συμφέροντα, η Αμερική όπως είναι σήμερα δεν είναι καθόλου αυτό που θα ήταν όπως με τη Χίλαρι Κλίντον.

Η Αμερική του Τραμπ ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι οι προσπάθειες του Ομπάμα να σπρώξει τη Ρωσία σε έναν αδιάκοπο πόλεμο με την Ουκρανία απέτυχαν, κάνοντας την Ουκρανία εντελώς άχρηστη σε σχέση με τα αμερικανικά συμφέροντα. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται τώρα πολύ περισσότερο για την εξαφάνιση της Ουκρανίας. Δεν είναι καν θέμα εκδίκησης, αν και το Trump είναι γνωστό ότι είναι αρκετά εκδικητικός και έχει ένα καλό τσεκούρι για να ασχοληθεί με τους Ουκρανούς. Τρεις παράγοντες είναι ακόμα πιο σημαντικοί.

Πρώτον, με την υποστήριξή τους για το αντιρωσικό καθεστώς της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον περιθώρια ελιγμών. Έχει αποδειχθεί ότι οι αντιτρομοκρατικές κυρώσεις ενισχύουν μόνο τη Ρωσία, ενώ στρατιωτικά το μόνο που είναι δυνατόν είναι να εκδηλωθεί πυρηνικός πόλεμος κατά της Ρωσίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά. Αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν απλώς να επιδεινώσουν την κατάσταση χωρίς να χάσουν το πρόσωπο σε έναν μεγάλο γεωπολιτικό διαγωνισμό.

Το πιο σημαντικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τώρα τη Ρωσία ως δευτερεύοντα στόχο στον πολύ μεγαλύτερο οικονομικό πόλεμο τους με την Κίνα. Σε αυτή την περίπτωση, μια εξαιρετικά τακτική υποχώρηση φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό θα γίνει με τρόπο που θα άρει όλες τις προηγούμενες δηλώσεις, συμφωνίες και δεσμεύσεις των ΗΠΑ, παρέχοντας έναν κενό κατάλογο για να γράψετε άλλες κενές υποσχέσεις.

Δεύτερον, οι Αμερικανοί που είχαν τα πάντα για να κερδίσουν από το απελπισμένο χρέος της Ουκρανίας το έχουν ήδη πράξει και ακόμη και η πλήρης και πλήρης καταστροφή τους δεν θα τους προκαλέσει αισθητές απώλειες. Αντίθετα, θα ήταν επιζήμιο για τα θεσμικά όργανα που η Trump έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να μεταρρυθμίσει, ιδίως το ΔΝΤ και, το σημαντικότερο, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες του Μινσκ - τα κυριότερα διεθνή έγγραφα που έχουν σχεδιαστεί για να αναγκάσουν την ουκρανική κυβέρνηση να επιδιώξει ειρηνευτικές προσπάθειες με τις αυτονομιστικές περιοχές της Ανατολής, να γίνει μια ομοσπονδία (και, δεδομένης της ασυμβίβαστης διαφοράς μεταξύ αυτών των περιοχών, να τη διαλύσει σύντομα στη συνέχεια). Ως αποτέλεσμα, η Ουάσιγκτον μπορεί τώρα να ξεπλύνει τα χέρια της από το ουκρανικό πρόβλημα, δηλώνοντας ότι είναι ένα εσωτερικό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Τρίτον, διευρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το ουκρανικό σκάνδαλο, ο Τράμπ μπορεί τώρα να επιφέρει νέο πλήγμα στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Με την επανεκλογή του σε ένα χρόνο, αυτό είναι μακράν το πιο σημαντικό θέμα γι 'αυτόν. Η διεύρυνση του σκανδάλου κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020 βελτίωσε τις πιθανότητές του και βλάψει τους Δημοκρατικούς, όχι μόνο επειδή οι πιθανότητες του Τζο Μπάιντεν περιορίστηκαν, αφήνοντας πίσω του μια πιο ηλικιωμένη, την Ελισάβετ Γουόρεν, αδύναμη, αλλά και επειδή η φήμη οποιουδήποτε συνδέεται με το Δημοκρατικό Κόμμα θα ήταν αυτομάτως καταδικασμένη, ακόμη και αν έβρισκαν έναν υποψήφιο πιο ελπιδοφόρο.

Η έρευνα του Mueller έδειξε ότι η Μόσχα δεν βοήθησε το Trump και αυτό είναι πλέον γεγονός. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι ο αντίπαλος του Trump χρησιμοποίησε ξένες παρεμβολές. Το να πω ότι είναι ενοχλητικό και ενοχλητικό για τους Δημοκρατικούς θα ήταν ένας ευφημισμός! Αλλά η Ουκρανία φέρνει τύχη σε όλους εκείνους που ασχολούνται με αυτό, και μένει να δούμε αν το Trump θα είναι η εξαίρεση που αποδεικνύει τον κανόνα.

Η Ουκρανία ήταν ιδιαίτερα κακή τύχη για τους ίδιους τους Ουκρανούς. Μετά την επίσκεψη του Mike Pompeo στο Σότσι τον περασμένο Μάιο, η κυρίαρχη ελίτ δεν έχει καταφέρει ακόμα να κατανοήσει τη σημασία των πολλαπλών προειδοποιήσεων που δέχονται σε ολόκληρο τον Ατλαντικό. το ουκρανικό σχέδιο εκκαθαρίζεται. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ουκρανίας μπορεί ακόμα να ονειρεύονται να γεμίζουν τις τσέπες τους καθώς φεύγουν, αλλά το ουκρανικό κράτος δεν έχει μέλλον, κυριολεκτικά.

Με ελεύθερη και ανοιχτή αναγνώριση της παρέμβασης της Ουκρανίας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ουκρανικές αρχές υπέγραψαν το δικό τους ένταλμα θανάτου. Κατάφεραν να κάνουν το αδύνατο: να ενώσουν το πνεύμα εκδίκησης του Τραμπ και των αντιπάλων του εναντίον του. Δεν θέλουν να βγάλουν τα άπλυτά τους στη φόρα και σίγουρα δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τα δικά τους χρήματα, όπως συμβαίνει με την εταιρεία του γιου της Νανσί Πελόσι.

Το πιο διασκεδαστικό είναι ότι κανένα από αυτά τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν πρέπει να κάνει τίποτα για να διευκολύνει την ταχεία εκκαθάριση της Ουκρανίας. Η Ουάσινγκτον δεν χρειάζεται να υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία και μπορεί να αρνηθεί να επηρεάσει το ΔΝΤ, το οποίο έχει επιφυλάξεις να συνεχίσει με άλλες δόσεις χρηματοδότησης, καθώς η κυβέρνησή τους δεν έχει σημειώσει πρόοδο στον αγώνα κατά της διαφθοράς ή στην πώληση γεωργικών εκτάσεων (βασική απαίτηση του ΔΝΤ).

Εν τω μεταξύ, όλοι οι γείτονες της Ουκρανίας θέλουν να την αναγκάσουν να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ: μια στρατιωτική κλιμάκωση, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις αποσπασμένες επαρχίες της στην Ανατολή και να γίνει ομοσπονδιακή. Αλλά είναι πολιτικά αδύνατο, διότι η ουκρανική κυρίαρχη ελίτ δεν έχει ιδέες πέρα ​​από έναν ριζοσπαστικό ουκρανικό εθνικισμό, διότι η ομοσπονδία θα τον καθιστούσε  άκυρο.

Ακόμα κι αν η ελίτ ξυπνούσε και συνειδητοποιουσε ότι δεν έχει μέλλον ούτως ή άλλως, θα εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα των ίδιων των Ουκρανών εθνικιστών. Καμία εσωτερική πολιτική δύναμη δεν μπορεί να τους ελέγξει και, αν και ο αριθμός των διαδηλωτών που μίλησαν κατά της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ ήταν μόνο περίπου 10.000, το συνολικό επίπεδο υποστήριξής τους στον πληθυσμό δεν είναι κατώτερο από 3-4 εκατομμύρια ανθρώπους, ή 8-10% του πληθυσμού, και δεν θα παραδοθούν χωρίς μάχη.

Ίσως το πιο σημαντικό, ολόκληρη η ουκρανική πολιτική τάξη και η ουκρανική ολιγαρχία να αντιταχθούν στην ειρήνη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διότι αν αποκατασταθεί η ειρήνη και αποκατασταθεί η δημόσια τάξη, θα περίμενε κανείς ότι όλοι θα φέρουν την ευθύνη - περισσότεροι από 10.000 νεκροί, μισό εκατομμύριο τραυματίες, δραματικές υλικές ζημιές, οικονομική καταστροφή ... όλα! Όλοι όμως θέλουν να ζήσουν και δεν έχουν που να πάνε.

Είχαν μια τελευταία ελπίδα: ότι ο νονός τους στο εξωτερικό θα τους έσωζε. Αυτή η ελπίδα συνεχίστηκε ακόμη και μετά το καταστροφικό ταξίδι του Προέδρου Zelensky στην Ουάσινγκτον, όταν ο Trump του είπε ότι οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν την Ουκρανία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν τίποτα. συγκεκριμένα, ότι πρέπει να μιλήσει στον Πούτιν και να επιλύσει τις διαφορές τους. Αυτή η υπολειμματική ελπίδα εκφράστηκε κυρίως από παράλογες, συναισθηματικές εκρήξεις όπως: "Αλλά πώς μπορούν να μας το κάνουν αυτό; "

Κατόπιν ήρθε η εγκατάλειψη των Συριακών Κούρδων, αποδεικνύοντας ότι η Αμερική, ειδικά όταν διακυβεύεται η πολιτική επιβίωση του προέδρου της, μπορεί να εγκαταλείψει τον οποιονδήποτε, αγνοώντας όλες τις προηγούμενες υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Και εδώ ο ψυχρός ιδρώτας άρχισε να ρέει στα πρόσωπα των Ουκρανών, όχι τόσο από εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία σήμερα (που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να βγουν από αυτό το αδιέξοδο της δημιουργίας τους) από τους προκάτοχούς τους, όπως ο πρώην Πρόεδρος Πέτρο Πόροσνενκο και ο υπουργός Εξωτερικών του, Παύλο Κλιμίν, που ήδη αναφέρθηκε. Τώρα γνωρίζουν ότι έχουν γίνει αναλώσιμοι και αισθάνονται στους πρωκτικούς σφιγκτήρες τους ότι τα κρανία τους πρόκειται να προσφερθούν για πληρωμή.

Αυτοί οι Ουκρανοί θεωρούν τον εαυτό τους τόσο έξυπνο, στέκονται στη Μόσχα, παραπέμπουν στην Ουάσινγκτον και χειραγωγούν τις αμερικανικές εκλογές. Ένιωσαν πέρα ​​από το βυζαντινό μοντέλο από την άποψη της πονηρίας και της εξαπάτησης. Αλλά τώρα θα πρέπει να πληρώσουν για την μικρόνοιά τους ... όπως και οι Κούρδοι της Συρίας.

Αλεξάντερ Ζαπόλσκι


Μεταφράστηκε από τον Hervé για το https://lesakerfrancophone.fr
στα ελληνικά από τα γαλλικά από Γερομοριά



Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.