Από Βασίλη Ασημακόπουλο:
Το κυπριακό κράτος επέλεξε για Πρόεδρο της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τονίζοντας στο συμβολικό επίπεδο τη σημασία της γλώσσας στη συνέχεια του ελληνικού έθνους στο χώρο και τον χρόνο μέσα από την ιστορικότητά του.
Το ελλαδικό κράτος επέλεξε για Πρόεδρο της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση την Γιάννα Αγγελοπούλου, τονίζοντας στο συμβολικό και οργανωτικό επίπεδο τη σημασία που έχει για την πολιτικο-κρατική ελίτ της χώρας, η ελληνική κεφαλαιοκρατία και η συγκεκριμένη μερίδα της που η κ. Αγγελοπούλου εκπροσωπεί.
"Είναι κι αυτή μία στάσις. Νιώθεται".
Εμείς τη Γιάννα, οι Κύπριοι τον Μπαμπινιώτη: Ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής που θα οριστεί για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η δημιουργία της οποίας έλαβε πριν από μερικές μέρες το πράσινο φως από το Κυπριακό υπουργικό συμβούλιο.
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, την ανακοίνωση για την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής από τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, ο οποίος έχει ταυτίσει το όνομά του με την ελληνική γλώσσα, έκανε ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Μεγαλονήσου, Πρόδρομος Προδρόμου.
Στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παγκύπριο Γυμνάσιο με ομιλητή τον κ. Μπαμπινιώτη αναδείχθηκε η ανεκτίμητη αξία της ελληνικής γλώσσας, με τους μαθητές να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον καθηγητή.
Η εκδήλωση άνοιξε με το ποίημα «Τη Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική», απόσπασμα από το έργο «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο απαγγέλθηκε από τη μαθήτρια της Γ41, Ελένη Αραβή, καθώς και με το τραγούδι «Γλωσσολαλιά», από το Μουσικό Σύνολο του Σχολείου, σε στίχους Σοφίας Αθανασιάδου και μουσική Παντελή Θαλασσινού.
Ο διευθυντής του Παγκύπριου Γυμνασίου, Λοΐζος Σέπος, απευθυνόμενος προς τον κ. Μπαμπινιώτη είπε πως «η παρουσία σας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για το σχολείο μας, όπως και οι συχνές επισκέψεις σας στην Κύπρο μας».
Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι τιμή του και χαρά του που βρίσκεται, σε ένα ιστορικό σχολείο, όπως το Παγκύπριο Γυμνάσιο και ακολούθως, συζήτησε για θέματα γλώσσας με τα παιδιά και τους καθηγητές.
Όπως σημείωσε, «η γλώσσα είναι ταυτότητα, είναι ιστορία, είναι πολιτισμός, είναι σκέψη πάνω απ' όλα, είναι η προέλευσή μας, είναι ο ψυχισμός μας. Η γλώσσα είναι αξία». Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι «η γλώσσα είναι η σκέψη σου και με τις σκέψεις σου είναι ο κόσμος σου.
Κάθε ποιότητα γλώσσας, είναι ποιότητα σκέψης και ποιότητα βίωσης του κόσμου. Κάθε ποιότητα το να προσέξω αυτό που λέω ή που γράφω, σημαίνει να προσέξω τη σκέψη μου να τη διατυπώσω όσο γίνεται πιο καλά.
Και αν μπορώ αυτό να το κάνω, τότε μπορώ να ζήσω καλύτερα και τον κόσμο μου να τον βιώσω και τη ζωή μου. Δηλαδή, αυτά που λέμε έχουν σχέση με την καλλιέργεια της γλώσσας που παίρνετε μέσα στη δωδεκάχρονη δουλειά σας στο σχολείο». Ο κ. Μπαμπινιώτης πρόσφερε στη βιβλιοθήκη του σχολείου τα βιβλία του «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους» και «Το Ελληνικό Αλφάβητο», καλώντας τα παιδιά να «τους ρίξουν μια ματιά».
Η γλώσσα μας είναι ζωντανή
Από πλευράς του ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στους φετινούς εορτασμούς των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία και την επανάσταση των Ελλήνων που θα είναι του χρόνου, ανακοινώνοντας τον κ. Μπαμπινιώτη ως πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής.
Ο υπουργός σημείωσε πως οι εορτασμοί αυτοί είναι η ευκαιρία να δώσουμε από τη δική μας σκοπιά τα όσα συνέβησαν εδώ και το πώς ήταν συνδεδεμένη ήδη η Κύπρος με τον ξεσηκωμό του γένους, τα όσα συνέβησαν τον Ιούλιο του 1821, αλλά και την πνευματική διάσταση της αναγέννησης του ελληνισμού.
«Και αυτή η πνευματική διάσταση μάς ενδιαφέρει, ιδιαίτερα, γιατί και στην Κύπρο για να γίνει ο ξεσηκωμός, ο αντιαποικιακός ξεσηκωμός και το '31 και το '55 με τον αγώνα τον ένοπλο της ΕΟΚΑ, προηγήθηκε μια μορφωτική επανάσταση», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.
Όσον αφορά στη γλώσσα μας, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως στην αρχή του προηγούμενου αιώνα, οι Κύπριοι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν αναλφάβητοι.
«Μέχρι τα μέσα του αιώνα τι άλλαξε; Φτιάχτηκαν σχολεία σε όλη την Κύπρο. Πρέπει να ξέρουμε και να συνειδητοποιούμε πόσο τα γράμματα έχουν βοηθήσει να κρατηθεί ζωντανός αυτός ο τόπος και φυσικά η γλώσσα μας, δεν θα έλεγα ότι είναι η κιβωτός για αυτά τα γράμματα, η κιβωτός είναι μια και έξω.
Η γλώσσα μας είναι ζωντανή και εξελίσσεται. Για να καταλάβουμε και να νιώσουμε την εξέλιξη και να προχωράμε σωστά μαζί με τη γλώσσα και να κατακτάμε τα πολιτιστικά αγαθά που μας επιτρέπει να τα κατακτήσουμε η γνώση της, εξυπακούεται αυτή η γνώση. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι η γλώσσα δεν είναι απλώς ένας κώδικας επικοινωνίας. Η γλώσσα, όμως, είναι ένας ολόκληρος κόσμος», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Μπαμπινιώτης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.