…καὶ σµίγουν καὶ χωρίζουν οἱ ἄνθρωποικαὶ δὲν παίρνει τίποτα ὁ ἕνας ἀπ᾿ τὸν ἄλλον.Γιατί ὁ ἔρωτας εἶναι ὁ πιὸ δύσκολος δρόµοςνὰ γνωριστοῦν.Γιατί οἱ ἄνθρωποι, σύντροφε, ζοῦν ἀπὸ τὴ στιγµὴποὺ βρίσκουν µιὰ θέσηστὴ ζωὴ τῶν ἄλλων.Καὶ τότε κατάλαβες γιατί οἱ ἀπελπισµένοιγίνονται οἱ πιὸ καλοὶ ἐπαναστάτες.
Τάσος Λειβαδίτης, Συμφωνία Αρ. 1
Έρως είναι η επιθυμία ν’ αποχτήσειςκάτι ωραίο που σε συγκίνησε.
Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Ο «στίχος» που έγινε «πεζός»
Στο υπό παρουσίαση βιβλίο, Αν θες να μάθεις νέα μου, παρατηρούμε πως το φαινόμενο Έρωτας και Επανάσταση παίρνει σάρκα και οστά. Οι επιστολές του Βαγορή προς τη Λύα αναδεικνύουν τη θνητή πλευρά των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Αν και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας έχει ξεκινήσει, ο Ευαγόρας δεν παραλείπει να γράψει στην αγαπημένη του φίλη και να την ενημερώσει για τη ζωή του, όπως επίσης και δεν παραλείπει να γράφει διαρκώς ποιήματα στην αγαπημένη του Ελλάδα.
Η αλληλογραφία τους μας φέρνει πιο κοντά με τον 17χρονο νέο που ήταν ερωτευμένος με τη ζωή. Και μέσα σε αυτήν το φλερτ και ο έρωτας ήταν αναπόσπαστα στοιχεία μιας ισορροπημένης κατάστασης. Δεν αποτελούσαν κάτι πρόσθετο ούτε θεωρείτο βάρος. Αντιθέτως, ήταν ένας τρόπος ζωής, με αυτόν τον τρόπο εξ άλλου πορεύτηκε με τόσο θάρρος και τόλμη στον αγώνα για την ελευθερία και την Ένωση. Από έρωτα για τις ιδέες του και τις αξίες του. Οι αγωνιστές μας δεν διακατέχονταν από φόβο ανάληψης ευθυνών ούτε στο θέμα της αγάπης, μα ούτε και στο θέμα του αγώνος. Και ίσως, σχολιάζοντας τα της εποχής μας, εδώ να έγκειται η μεγάλη μας διαφορά. Η δυσκολία μας να προσαρμοστούμε στη ζωή των άλλων ή να σπρώξουμε στην άκρη των εγωπαθή εαυτό μας και να μοιραστούμε χωρίς φόβο συναισθήματα ίσως αποτελεί μια παράμετρο που μας εμποδίζει κι από το να εξεγερθούμε ενάντια σε οτιδήποτε συμβατικό. Όπως ο έρωτας αποτελεί μια πάλη μέσα μας που έχει να κάνει με τις πιο ενδόμυχες ανασφάλειες και τους πιο κρυφούς μας φόβους, έτσι κι η επανάσταση μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που οφείλουμε να ανατρέψουμε. Για να φτάσουμε στον τελικό στόχο: μια ζωή διαρκής εξέγερση, πραγματωμένη αγάπη και ελευθερία.
Το βιβλίο δεν σηκώνει παρουσίαση. Εξ άλλου, τι περισσότερο θα μπορούσα να παρουσιάσω για μια πραγματική αλληλογραφία δύο νέων; Ο καθείς μπορεί να έρθει πιο κοντά στον ήρωα Ευαγόρα, να τον κατανοήσει και να βιώσει τα συναισθήματά του. Να καταλάβει γιατί δεν ήθελε να ρωτήσουμε «γιατί» ήταν η πιο ωραία μέρα της ζωής του εκείνη η 13η Μαρτίου 1957.
Είναι μια ευκαιρία, λοιπόν, το βιβλίο αυτό να μας φέρει κοντά στην ανθρώπινη πλευρά των ηρώων μας και, αν μη τι άλλο, να παραδειγματιστούμε και να μετατρέψουμε τον έρωτα σε τρόπο ζωής.
Ιλιάνα Κουλαφέτη
Στο πέμπτο ράφι αριστερά
ΠΗΓΗ:https://efimeridaenosis.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.