Επί Τροχάδην (εφημερίδα ΠΑΡΟΝ 29-6-2014)
Έχουμε γράψει πολλές φορές στη στήλη αυτή, σε βάθος εικοσαετίας, τόσο για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του Κούρδικου Λαου, όσο και για τις μικρές «αυτόνομες» Επικράτειες που έχει υπό τον έλεγχο του, ιδίως το κομμάτι του Βόρειου Ιράκ, που «προέκυψε» μετά την ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιρακ των αγγλο-αμερικάνων το 2003. Τώρα, φαίνεται ότι είμαστε ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ενός ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ του ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ για ένα Μεγαλύτερο, Ενιαίο Κουρδιστάν αύριο..
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ που προέκυψαν μετά την επέλαση- επέκταση των σουνιτών, η Τουρκία φαίνεται πως εξετάζει, πλέον, όχι μόνο να αποδεχτεί την de facto διάλυση- τριχοτόμηση (;) του κράτους του Ιράκ, αλλά και να υποστηρίξει την ανάδειξη νέων, θρησκευτικά ομοιογενών κρατών που θα προκύψουν από τη διάλυση αυτή. Η απόφαση αυτή των Τούρκων συνδέεται άμεσα με τις συνεχείς προόδους των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», που εκεινόντας από την Συρία απειλούν σήμερα, ως και την κατάληψη της Βαγδάτης.
Η τουρκική απόφαση αποτελεί ριζοσπαστική στροφή της τουρκικής πολιτικής, η οποία, συν τοις άλλοις, αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχο των ΗΠΑ. Η Τουρκία είχε λόγους να επιθυμεί την εδαφική ακεραιότητα και την κρατική συνοχή του Ιράκ, το οποίο αποτελούσε φραγμό στην ανακήρυξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, εξ ορισμού θα δημιουργούσε προβλήματα στην Τουρκία, λόγω της ευάριθμης κουρδικής της μειονότητας.
Ωστόσο, η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ, και η ενίσχυση του ρόλου των Κούρδων εντός της Ιρακινής επικράτειας την ίδια στιγμή, υποχρεώνει τον Ερντογάν, να μεταβάλει άποψη, αφού το μόρφωμα του ομοσπονδιακού Ιράκ που πρόκριναν οι ΗΠΑ δεν λειτούργησε ως μοχλός σταθερότητας στην περιοχή. Έτσι, αυτό που απομένει μετά τις πρόσφατες εξελίξεις,-κατά τους Τούρκους-, είναι είτε η δημιουργία μιας συνομοσπονδίας κρατών, είτε η δημιουργία δύο ή τριών ανεξάρτητων κρατών, στον εδαφικό χώρο που κάποτε προσδιορίζονταν ως Ιράκ.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, άλλωστε, μίλησε για θρησκευτικό πόλεμο στο Ιράκ, όπου καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. «Είναι ξεκάθαρο για μας πως το Ιράκ έχει πρακτικά τριχοτομηθεί, σε σουνιτικό, σιιτικό και κουρδικό τμήμα», είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Χουσεΐν Τσελίκ, μιλώντας σε κουρδικό μέσο. Ο ίδιος πάντως επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στον Ιρακινό πρωθυπουργό αλ Μαλίκι, αλλά και ξεκαθάρισε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν που θα ζήσουν και υπό ποίο καθεστώς. «Δεν θα αποφασίσει η Τουρκία για αυτούς», είπε.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με τον Μάλικι ήταν άθλιες, με την πρώτη να τον κατηγορεί για την αντισουντική του πολιτική και τον δεύτερο να κατηγορεί την Τουρκία για επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας του. Αντίθετα, η Τουρκία διατηρεί ιδιαίτερα αγαθές σχέσεις με την κουρδική αυτόνομη περιοχή του Ιράκ.
Οι Κούρδοι του Ιράκ απορροφούν μεγάλο μέρος των τουρκικών εξαγωγών, ενώ αποτελούν, επίσης, έναν από τους βασικούς τροφοδότες πετρελαίου της Τουρκίας. Όταν οι κουρδικές δυνάμεις κατάλαβαν τα Κιρκούκ, πριν λίγες μέρες, η Άγκυρα δεν διαμαρτυρήθηκε. Το πετρέλαιο του Κιρκούκ, άλλωστε, θα προσδώσει την απαραίτητη οικονομική ευρωστία στο κουρδικό κράτος.
Οι Κούρδοι του Ιράκ θεωρούν, επίσης, δεδομένη, τη διάλυση της πάλαι ποτέ χώρας τους:
«Δεν μπορούμε να μείνουμε, πια, μαζί», είπε ο πρωθυπουργός τους Μπαρζανί, στο BBC.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: gpapagian@in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.