Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Οργουελ 1984


Τι υπάρχει στο μυαλό του Γαβρόγλου και του Φίλη; Μια κοινωνία σαν αυτή που περιγράφει ο Οργουελ στο 1984. 


Φωτογραφία του Spyros Koutroulis.Φωτογραφία του Spyros Koutroulis.του Σπύρου Κουτρούλη

Πρέπει να είμαστε όλοι ομοιόμορφοι και ταυτόσημοι, μα κάποιοι πρέπει να είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Η διαφορά και η διάκριση θα πρέπει να εξοβελιστεί. Αν κάποιο κεφάλι ξεχωρίζει πρέπει να κόβεται. Η αριστεία θα πρέπει να εκδιωχθεί, όπως και αυτοί που καταβάλλουν μεγαλύτερο κόπο και προσπάθεια, ο φθόνος θα πρέπει να γίνει το κυρίαρχο αίσθημα,

Αλλά και τα ριζώματα που εξασφαλίζουν την συλλογική ταυτότητα του ελληνικού λαού, την αξιοπρέπεια, την αυτοτέλεια του θα πρέπει να ξεριζωθούν, Όμως το δημόσιο σχολείο όταν λειτουργούσε σωστά εξασφάλιζε την κοινωνική κινητικότητα. Οι διάφορες μπούρδες με τις οποίες προσπαθούν να συνθέσουν μια ιδεολογία στην πραγματικότητα καλύπτουν τον διακαή τους πόθο να έχουν κοινωνική αναγνώριση χωρίς όμως κόπο και προσπάθεια. 

Καθηγητές με ελάχιστο έργο, που τους έχει γυρίσει την πλάτη η διεθνή κοινότητα, ανατράφηκαν μέσα στο κομματικό και πελατειακό κράτος και δεν μπορούν να ζήσουν έξω από αυτό. Ποιος ασχολείται στο εξωτερικό με το έργο του Μπαλτά ή του Γαβρόγλου ή του Μηλιού; Βεβαίως όπου κυριάρχησαν λειτούργησαν με τρόπο ολοκληρωτικό. Η διαφορετική άποψη δεν είχε καμιά θέση στην αυλή τους. 

Στις εφημερίδες που έχουν υπό τον έλεγχό τους για παράδειγμα τις στήλες βιβλίου, δεν περνά κείμενο όσο σημαντικό και να είναι αν δεν συμφωνεί με αυτό που συμμερίζονται. Σε διδακτορικά ή εργασίες που επιβλέπουν, ονόματα όπως του Π. Κονδύλη είναι απαγορευμένα. Διότι η αριστερά που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στην μεταπολίτευση τον ρόλο της παραγωγής ιδεολογίας και αυτόν εξακολουθεί να παίζει. 

Βεβαίως ο παραγωγός ιδεολογίας η ιδεοληψίας δεν σημαίνει οτι πιστεύει αυτά που σερβίρει στους άλλους. Κάθε άλλο.  Έτσι ο Μηλιός από τότε που διορίσθηκε πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών λησμόνησε την παλαιότερη αδιάλλακτη αντιμνημονιακή ρητορική του όπως ο Τσίπρας μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ.  Έτσι μια κυβέρνηση που στην αρχή θύμιζε το δίδυμο Μιλόσεβιτς - Σέσελι, αφού οδηγούσε την χώρα στην πανωλεθρία και στην απομόνωση στην συνέχεια εγκατέλειψε κάθε ιδεολογική αφετηρία εκτός από το μεταμοντέρνο εθνομηδενισμό. Εκεί που εξακολουθεί να βρίσκει ένα πρόθυμο εξ αριστερών ακροατήριο.  Διότι πάντα οι ιδιοτελείς χρησιμοποιούν τους αφελείς αποτελώντας με αυτούς σιαμαία αδελφάκια.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/spyros.koutroulis.5?hc_ref=ARQNIDLKNtuk9wOpB1wtcd9wlfT0vcvmniN0YfQYJLdPUSaCMUV9BYJf1cdZMp5YFm8&pnref=story

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.