Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Η 3η Αυγούστου να κηρυχθεί ημέρα του αγώνα ενάντια στη γυναικοκτονία


Η 3η Αύγουστου 2017 είναι η τρίτη επέτειος της επίθεσης γενοκτονίας από το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS) εναντίον της κοινότητας των Γιεζίντι Κούρδων, στη πόλη Sinjar, στο βόρειο ΙΡΑΚ . 

Ξεκινώντας την 3η Αύγουστου του 2014, οι επιθέσεις και οι σφαγές προκάλεσαν μία ανθρωπιστική καταστροφή, ωστόσο το πιο σημαντικό ήταν ο σκοπός αυτής της επίθεσης, που ήταν η γενοκτονία και το ξερίζωμα ολόκληρης της πόλης και της κοινότητας των Γιεζίντι.

Οι γυναίκες υπήρξαν συστηματικά στόχος σ'αυτήν την επίθεση, ώστε να μιλάμε πλέον για γυναικοκτονία .

Την 3η Αύγουστου του 2014, η ανθρωπότητας έγινε μάρτυρας μίας επίθεση γενοκτονίας από την ISIS, με βασικό σκοπό την εξαφάνιση μιας από τις πιο παλιές θρησκευτικές κοινότητες στο κόσμο.

Μένοντας χωρίς βοήθεια και άμυνα, όταν τα στρατεύματα των Κούρδων Peshmergha του KDP αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους στην Sinjar χωρίς καν προηγούμενη προειδοποίηση, η κοινότητα των Γιεζίντι υπέστη συστηματικές σφαγές, βιασμούς, βασανισμούς, εκτοπισμούς, δουλεμπόριο των κοριτσιών και των γυναικών, ακόμη και την υποχρεωτική στρατολόγηση των αγοριών, ώστε να γίνουν παιδιά στρατιώτες.

Ανεπίσημες εκθέσεις δείχνουν ότι περισσότερες από πέντε χιλιάδες γυναίκες και παιδιά απήχθησαν και πουλήθηκαν σα σκλάβοι κατά την επίθεση. 

Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν πουλήθηκαν μόνο στο βόρειο Ιρακ άλλα και στη Συρία, ή ακόμη και σε άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία όπου και συνεχίζουν να τις κρατάνε και να τις εκμεταλλεύονται σαν σκλάβες του σεξ.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσημα χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη επίθεση της ISIS στην κοινότητα των Γιεζίντι ως γενοκτονία.

Για την θρησκευτική κοινότητα των Γιεζίντι, αυτή η γενοκτονία είναι μόνο μία από τις γενοκτονίες που γνώρισε στην ιστορία της. Μ'αυτήν την γενοκτονία στο 21ο αιώνα, πρέπει να αναγνωριστεί μία πικρή πραγματικότητα: ότι η ύπαρξη τους, τα πιστεύω τους και η ελευθερία τους, όλα αυτά θα μπορούν να είναι ασφαλή μόνο και μόνο χάρη στην δική τους αποφασιστικότητα, στην δική τους οργάνωση και στην δική τους αυτοπροστασία.

Ειδικά οι γυναίκες έχουν βασικότατο ρόλο στην αυτο-οργάνωσή τους, ως απάντηση στην γυναικοκτονία. Έχουν αποποιηθεί το ρόλο του θύματος και τώρα πια είναι έτοιμες να αποφασίζουν και να πάρουν τον έλεγχο, οργανωμένες μέσα στο Κίνημα των Ελεύθερων Γυναικών Γιέζιντι (TAJÊ) στο Sinjar και στην Ευρώπη.

Η θρησκευτική κοινότητα των Γιεζίντι αντιμετωπίζει μία ισχυρή πρόκληση ώστε να διατηρήσει αυτό το επίπεδο αυτο-οργάνωσης, καθώς είναι ακόμη αμέτρητοι οι άνθρωποι (γυναίκες και παιδιά) που παραμένουν αιχμάλωτοι του Ισλαμικού Κράτους. Ουσιαστικά, η γυναικοκτονία εναντίον των γυναικών Γιεζίντι ακόμη συνεχίζεται.

Η Διεθνής Διάσκεψη των Γυναικών Γιεζίντι αποφάσισε στις 11 και 12 Μαρτίου 2017 στο Bielefeld της Γερμανίας ότι, με σκοπό την απελευθέρωση των γυναίκων που παραμένουν ακόμη στα χέρια της ISIS, πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός αγώνας σε διεθνές επίπεδο και κήρυξε την 3η Αύγουστου ως Διεθνή Ημέρα Κινητοποίησης Ενάντια στη Γυναικοκτονία.

Η γυναικοκτονία μας επηρεάζει όλους. Ο συστηματικός φόνος των γυναικών εξ'αιτίας του φύλου τους αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο γιατί περιλαμβάνει φυσική, ψυχική και οικονομική βία. Η έμφυλη βία ειδικά απειλεί τις ζωές δισεκατομμυρίων γυναικών σ'όλο το κόσμο, εφόσον οι δράστες δεν περνάνε από δικαστήριο και παραμένουν ατιμώρητοι, ακριβώς όπως στην περίπτωση της γυναικοκτονίας από το ISIS.

Ο λόγος αυτής της κατάστασης είναι ότι σε αντίθεση με την γενοκτονία, η γυναικοκτονία δεν αντιμετωπίζεται σαν μία ξεχωριστή κατηγορία αδικημάτων από εθνικούς και διεθνείς νόμους. Κι όμως, μια γενοκτονία διαπράττεται, πολλές φορές, μέσω γυναικοκτονίων , όπως και έγινε στην περίπτωση του Sinjar.

Για αυτό το λόγο, καλούμε τις γυναίκες του κόσμου να διακηρύξουν την 3η Αυγούστου ως Διεθνή Μέρα Ενάντια στη Γυναικοκτονία και να γνωστοποιήσουν παντού την κατάσταση των γυναικών του Sinjar, που έχουν απαχθεί, που ζουν ακόμη ως σκλάβες και που δολοφονήθηκαν

Το Κίνημα Γυναικών του Κουρδιστάν θα οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκείνη τη μέρα και θα δυναμώσει τη φωνή του, για την απελευθέρωση των γυναικών Γιεζίντι.

Ελάτε μαζί μας, επικοινωνήστε μαζί μας για να σχεδιάσουμε δραστηριότητες και να κάνουμε γνωστό το θέμα. Οργανώστε τις δίκες σας στις χώρες σας και στις πόλεις σας. Δημοσιεύστε και στείλτε μας φωτογραφίες, ώστε να τις κοινοποιήσουμε στα social media. 'Ετσι, θα δείξουμε στις γυναίκες Γιεζίντι ότι όλες οι γυναίκες του κόσμου είναι δίπλα τους.

Κίνημα των Ελεύθερων Γυναικών Γιέζιντι (TAJÊ)

Facebook: Ezidi Jin


ΠΗΓΗ: http://rojavakurdistan.gr

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.