05 Οκτωβρίου 2026

👩‍🏫👨‍🏫Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου.




Γιώργος Τασιόπουλος 

Κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών θα ακουστούν λογύδρια που θα μας υπενθυμίζουν το πολύτιμο έργο τους, τη σημαντική τους αξία των δασκάλων.
 Πολλοί θα μιλούν για λειτούργημα καθώς θα αναφέρονται στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού.
 
✔️Στην Ελλάδα όμως δεν δικαιούμαστε σε ανάλογη μνεία.

🥀Γιατί στην Ελλάδα αφήσαμε τα χωριά μας χωρίς δασκάλους και οι σχολικές μονάδες της πόλης όλο και συρρικνώνονται.

🥀Γιατί οι αίθουσες διδασκαλίας όλο και λιγότερο θυμίζουν ιερά τεμένη της γνώσης,
 οι μαθητές έχουν την αίσθηση ότι φοιτούν σε ένα διασκεδαστήριο όπου συνεχώς προετοιμάζονται οι μαθητές για να ζήσουν στην εποχή του Τεχνοπωλίου (Νιλ Πόστμαν) -ενός αυτορρυθμιζόμενου συστήματος στο οποίο η τεχνολογία, με όλες τις μορφές της, τείνει να επιβληθεί στους κοινωνικούς θεσμούς και στις κοινότητες των ανθρώπων.

🥀Γιατί οι πενιχρά αμειβόμενοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, περιμένουν πάνω από τη συσκευή τους καρτερικά για να λάβουν το πολυπόθητο μήνυμα της πρόσληψης και
«οργώνουν» την Ελλάδα για να ζήσουν ως σκηνίτες ή στα αυτοκίνητά τους.

🥀Γιατί τα σχολεία παραμένουν υποστελεχωμένα (και) για το 2026 και τα κενά που έχει διασταυρώσει πλήρως η ΔΟΕ ξεπερνούν τα 8.400.

🥀Γιατί ο μεγάλος χαμένος της φετινής χρονιάς είναι η παράλληλη στήριξη και η ειδική αγωγή. 

🥀Γιατί όπως αναφέρει δηκτικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ν. Βουρδουμπάς, φέρνοντας το πάντα επίκαιρο παράδειγμα της Ύδρας, που έχει καταστεί ακριτική για έναν εκπαιδευτικό. 
«Είναι πρόκληση σε μια χώρα που μπορεί να στεγάζει πάνω από 40.000.000 τουρίστες να μην μπορεί να στεγάσει κάποιες λίγες χιλιάδες εκπαιδευτικούς».
Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί υπάρχουν ιδιοκτήτες που προσφέρουν ενοίκια από 550 έως και 880 ευρώ∙δηλαδή 60 ευρώ παραπάνω από ολόκληρο τον μισθό ενός νεοδιόριστου.

🥀Και κυρίως γιατί οι εκπαιδευτικοί στο Νέο Σχολείο της Αμάθειας και της Πολιτικής Ορθότητας πρέπει να συμβιβαστούν με το Νεοφιλελεύθερο Σωφρονισμό των μαθητών όπου πρέπει να διδάξουν από βιβλία με ανάλογες αναφορές:

«Η ανεπάρκεια των συντελεστών παραγωγής και κατ’ επέκταση των αγαθών και υπηρεσιών λέγεται Στενότητα. Τόσο οι φτωχοί όσο και οι πλούσιοι αντιμετωπίζουν στενότητα. 

Οικογένειες και με τους δύο γονείς άνεργους για μεγάλο χρονικό διάστημα, στερούνται βασικών αγαθών όπως τροφής, ρουχισμού, συνεχούς παροχής ηλεκρικού ρεύματος κ.λπ. διότι οι γονείς δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να τα εξασφαλίσουν.
 Ακόμα, όμως και πολυεκατομμυριούχοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τους τις ανάγκες. Ο πολυεκατομμυριούχος ποδοσφαιριστής θέλει να περάσει το Σαββατοκύριακό του παίζοντας ποδόσφαιρο και γυρίζοντας διαφημιστικό φιλμάκι, αλλά δεν μπορεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα»

Βιβλίο "Οικονομικών Γ' Γυμνασίου" (νέα γνώση "αρίστων") σ. 12-13 του νέου βιβλίου!!!

*Άλλα κείμενα για την κρίση του ελληνικού σχολείου 


ΠΗΓΗ - Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.