Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Γιατί ο EastMed ήταν ημιθανής πριν το non paper των ΗΠΑ


 

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, το non paper, με το οποίο οι Αμερικανοί τορπίλισαν τον αγωγό EastMed, ήταν η χαριστική βολή σ’ ένα ημιθανές σχέδιο. Μπορεί σε μία προηγούμενη φάση οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ να είχαν δεσμευθεί, μπορεί η Ιταλία να είδε θετικά το σχέδιο, μπορεί η ΕΕ να χρηματοδότησε σχετική μελέτη, αλλά το τελευταίο διάστημα η εικόνα είχε αλλάξει.

Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν έκανε επισήμως πίσω, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι σταδιακά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Είναι σκέτη υποκρισία οι ΗΠΑ να επικαλούνται περιβαλλοντικούς λόγους, όταν είναι πρωταθλητές στην καταστροφική για το περιβάλλον εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου. Έχει, όμως, έρεισμα το επιχείρημά τους για την (με δεδομένες τις τεχνικές δυσκολίες και το υψηλό κόστος κατασκευής) σκοπιμότητα-βιωσιμότητα του EastMed.

Επειδή, όμως, οι Αμερικανοί δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος, ο πραγματικός λόγος που τορπίλισαν το σχέδιο είναι ο τρίτος λόγος που επικαλέστηκαν: Με το πρόσχημα ότι ο εν λόγω αγωγός δημιουργεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσφεραν ένα “δώρο” στην Τουρκία, με την οποία –ας σημειωθεί– βρίσκονται σε παρασκηνιακές συνομιλίες για μία συνολική γεφύρωση του χάσματος που έχει ανοίξει στις σχέσεις τους. Σ’ αυτόν τον ισχυρό παράγοντα ας προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν σχιστολιθικό αέριο στην ΕΕ και άρα υφίσταται και μια πινελιά εμπορικού ανταγωνισμού με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.


Γιατί ο EastMed ήταν ημιθανής πριν το non paper των ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.