Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Koύρδος ηγέτης του ΡΚΚ μιλάει στην ”JPost” για την δυσκολία εύρεσης ειρηνικής λύσης με τηνΤουρκία

HADEEL OUEISJONATHAN SPYER

Ο Murat Karayilan, 56 ετών, είναι ένας από τους ανώτερους ηγέτες του PKK ή του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος. Ένας βετεράνος μαχητής του μακροχρόνιου αγώνα αυτού του οργανισμού ενάντια στην Τουρκία για μεγαλύτερη αυτονομία και δικαιώματα για τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας, είναι ένας αξιοσημείωτος άνθρωπος στα μάτια της Άγκυρας, που επέζησε μιας τουρκικής απόπειρας δολοφονίας το 2017.

Ο πόλεμος μεταξύ της Άγκυρας και του PKK συνεχίζεται σήμερα στο απομακρυσμένο, ορεινό έδαφος μεταξύ της νότιας Τουρκίας και του βόρειου Ιράκ. Λίγα που αναφέρθηκαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών του ΡΚΚ και των εξειδικευμένων μονάδων τουρκικού στρατού που επιδιώκουν να τους ξεφορτωθούν από τις ορεινές τους εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχουν βραχυχρόνια σημάδια επίλυσης των διαφορών.

Τα τουρκικά ένοπλα drone έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα μέλη του PKK. Αρκετοί από τους στενούς συντρόφους του Karayilan έχουν σκοτωθεί. Παλαιότερα ο de facto αρχηγός της οργάνωσης, ο Murat Karayilan διοικεί σήμερα τη στρατιωτική δύναμη της ομάδας, την HPG – τις Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις – και είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, του ανώτερου σώματος του PKK.

Ως διοικητής μιας συνεχιζόμενης εξέγερσης, σπάνια μιλά με δημοσιογράφους. Ωστόσο, σε συνομιλία με το περιοδικό, αυτός ο βετεράνος μαχητής δηλώνει την προτίμησή του για ειρηνική δραστηριότητα να αποκτηθούν κουρδικά δικαιώματα στους πολίτες κουρδικής καταγωγής.

Σχέσεις ΗΠΑ-ΡΚΚ

-Το κόμμα σας περιλαμβάνεται στη λίστα τρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ , οι οποίες έχουν εκδώσει μια ανταμοιβή για πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία σας. Ποια είναι η αιτία εχθρότητας ανάμεσα σε εσάς και τους Αμερικανούς; Ψάχνετε τρόπους για να το επιλύσετε;

Ο κουρδικός εθνικισμός είναι από τους παλαιότερους της περιοχής. Παρά τις δεκαετίες άρνησης και δίωξης, καταφέραμε να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας μέχρι σήμερα. Είμαστε το κόμμα των καταπιεσμένων και εκπροσωπούμε τα δικαιώματά τους. Δεν έχουμε εχθρότητα έναντι οποιουδήποτε κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και δεν τις έχουμε στοχοποιήσει ποτέ. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Λωζάνης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον αναγνώρισε τα κουρδικά δικαιώματα, αλλά οι άλλες δυνάμεις δούλεψαν κατά των συστάσεων του Γουίλσον. Η συμφωνία της Λωζάνης ήταν καταστροφική για το κουρδικό έθνος.

Η Τουρκία εφαρμόζει μια πολιτική άρνησης όσον αφορά τους Κούρδους. Εργάζονται για την φυσική εξάλειψη των Κούρδων ακόμα και μέσω πολιτιστικής αφομοίωσης. Η Αμερική δεν αρνείται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων, αλλά επίσης δεν έχει μια σαφή πολιτική που να αναγνωρίζει τους Κούρδους ως έθνος. Το PKK εμφανίστηκε στο Κουρδιστάν ως ένα πνευματικό κίνημα, όπου φοιτητές και νέοι αντιτέθηκαν στην εξουσία των αρχηγών των φυλών, καθώς υποστηρίζαμε δημοκρατικές αξίες αντί για ιεραρχίες φυλών. Γι ‘αυτό οι αρχηγοί εργάζονται εναντίον μας και ενθαρρύνουν τον δυτικό κόσμο να μας απαριθμήσει ως τρομοκράτες.

Μέχρι τώρα, η Αμερική δεν έχει συνεργαστεί μαζί μας. Οι ΗΠΑ μαθαίνουν για εμάς από τρίτους που είναι εναντίον μας – όπως το τουρκικό κράτος. Νομίζω ότι η Αμερική έχει τροφοδοτηθεί με παραπλανητικές και δόλιες πληροφορίες για εμάς. Η μόνη λύση είναι η Αμερική να συνεργαστεί μαζί μας, να διαμορφώσει μια σαφή πολιτική απέναντι στους Κούρδους και να συμβάλει στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Η εγγραφή μου και των συναδέλφων μου στη λίστα τρομοκρατών ήταν απλώς υπολογιζόμενος ελιγμός από πολιτικούς των ΗΠΑ για να καθησυχάσουν το τουρκικό κράτος.

-Όταν βρεθήκατε ως συνιδρυτής του PKK, είχατε διαφορετικούς στόχους σε σχέση με τώρα. Δεν αναζητάτε πλέον ένα ενωμένο μαρξιστικό-λενινιστικό Κουρδιστάν. Η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πλέον. Οι Σύριοι Κούρδοι που μοιράζονται μια ιδεολογία μαζί σας είναι ο μόνος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία. Βλέπετε ακόμα τις ΗΠΑ ως ιμπεριαλιστικό κράτος που αντιτίθεται στις φιλοδοξίες σας;

Όταν ιδρύσαμε το PKK, ο μαρξιστικός-λενινισμός ήταν μια τάση η οποία επηρέασε τις ιδέες μας. Ωστόσο, επικρίναμε τη σοβιετική ιδεολογία. Αυτός είναι ο λόγος που όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, δεν επηρεαστήκαμε αρνητικά, γιατί κρατούσαμε πάντα μια απόσταση από αυτούς.

Ο αρχηγός μας, [Αμπντουλάχ]  Öcalan, έφυγε από τη Συρία στις 9 Νοεμβρίου 1998 και στη συνέχεια απήχθη στις 15 Φεβρουαρίου 1999, σε μια επιχείρηση που διεξήχθη από πολλές χώρες. Ο  Öcalan προσπαθούσε να λύσει το κουρδικό ζήτημα με διπλωματία, αλλά αυτό απέτυχε με τη σύλληψή του. Αυτή ήταν μια άλλη δήλωση πολέμου εναντίον του λαού μας. Εάν ο  Öcalan δεν είχε συλληφθεί, το κουρδικό ζήτημα θα μπορούσε να είχε επιλυθεί.

Παρ ‘όλα αυτά, επιμένουμε στην επίλυση των προβλημάτων μας με ειρηνικές μεθόδους. Δεν ήμασταν ποτέ εχθρικοί προς τις ΗΠΑ. Ο  Öcalan αναθεώρησε πολλές από τις ιδέες του κόμματος ενώ φυλακίστηκε. Τόνισε τη δημοκρατία, τον περιβαλλοντισμό και τα δικαιώματα των γυναικών.

Είμαστε πάντα έτοιμοι για μια πολιτική λύση. Ενθαρρύνουμε τους Κούρδους της Rojava [Συριακό Κουρδιστάν] και τους Κούρδους του Rojhelat [Ιράν] να έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο  Öcalan είπε κάποτε «Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε επειδή δεν είχε δημοκρατία, αλλά η Αμερική παρέμεινε λόγω αυτής». Δεν είμαστε κατά της σχέσης με τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, υποστηρίζουμε πλήρως τις μεγάλες σχέσεις μεταξύ των Κούρδων από κάθε μέρος του Κουρδιστάν με τις ΗΠΑ.

Δυστυχώς, παρά την υποστήριξή μας για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να υποστηρίζουν το τουρκικό κράτος και τη στρατιωτική του εκστρατεία εναντίον μας. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την πολιτική τους και θα είναι πιο θετικές απέναντι στον κουρδικό λαό. Καλούμε τις ΗΠΑ να μας καταργήσουν από τη λίστα τρομοκρατών. Το PKK διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να εμποδίσει την επέκταση του ISIS στην περιοχή και ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν τις απόψεις τους απέναντι στο κίνημά μας. Μια τέτοια διπλωματική προσέγγιση θα ωφελήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή.

-Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολάβησης μεταξύ εσάς και του τουρκικού κράτους, αλλά μπορεί να σας ζητήσουν να αφοπλιστείτε. Τι θα σας έκανε να αφοπλιστείτε;

Ναι, η Αμερική θα μπορούσε να το κάνει εάν έβαζε το βάρος της σε αυτό. Όταν ιδρύθηκε η τουρκική δημοκρατία, ο κουρδικός φεντεραλισμός εγκρίθηκε από τους ιδρυτές το 1919. Οι Κούρδοι υποσχέθηκαν μια αυτόνομη περιοχή, αλλά το 1923 το Κουρδιστάν διαιρέθηκε από τέσσερις χώρες. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι μπορούν να βοηθήσουν στη μεσολάβηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως συνέβαλαν στην επίλυση των προβλημάτων στην Ιρλανδία.

Το 66ο άρθρο του τουρκικού συντάγματος αναφέρει ότι όποιος ζει στα τουρκικά σύνορα είναι Τούρκος και η Τουρκία διαπράττει εγκλήματα εναντίον του λαού μας βάσει αυτού του άρθρου. Περίπου 20 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν εντός της Τουρκίας και το σύνταγμά της πρέπει να τροποποιηθεί. Χωρίς να αναγνωρίσουμε τους Κούρδους στην Τουρκία και χωρίς να ελευθερώσουμε όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένου του Abdullah Öcalan, δεν μπορούμε να αφοπλίστουμε.

-Αλλά το 2013, ο Öcalan δεν οδήγησε τον λαό να αφήσει τα όπλα στην άκρη και να στραφεί σε διάλογο παρά ένοπλη αντίσταση;

Ναι είναι αλήθεια. Εκείνη την εποχή, το τουρκικό κράτος ανταποκρίθηκε στην έκκλησή του στην αρχή και στη συνέχεια κατέφυγε στην παλιά πολιτική βίας κατά μας. Αναγκαστήκαμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας.

Οι επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν και του Ιράν έναντι του Ισραήλ

-Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν υιοθετεί αυτό που ονομάζεται νεο-οθωμανική προσέγγιση έναντι των πρώην χωρών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έχει επίσης εκμεταλλευτεί την Αραβική Άνοιξη. Το κόμμα AKP είναι ένα κόμμα Atatürkian που αντιτίθεται στον νεο-οθωμανικό. Πώς καταλαβαίνουμε αυτήν την υποκρισία;

Επίσης, είστε τώρα πιο κοντά σε κόμματα που είναι πιο ευθυγραμμισμένα με το όραμα του [πρώην Τούρκου προέδρου Μουσταφά Κεμάλ] Ατατούρκ, όπως το CHP, παρά τη διαφωνία σας με τα ιδανικά του Ατατούρκ;

Το AKP ακολουθεί το δόγμα της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου (CPU) και όχι το δόγμα του Atatürk. Η CPU ξεκίνησε το 1908 και συνεχίστηκε μέχρι την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η CPU ήθελε να διατηρήσει τον Οθωμανισμό. Γι ‘αυτό αγωνίστηκαν για αυτή την ιδεολογία και διέπραξαν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Σύρων, των Ασσυρίων και όλων των χριστιανών.

Ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα σε συνασπισμό με το υπερ-εθνικιστικό Κόμμα MHP που είναι αντι-αμερικανικό, αντι-δυτικό και αντι-κοσμικό. Και οι δύο εργάζονται για τον εξισλαμισμό της Τουρκίας υιοθετώντας μια νεο-οθωμανική προσέγγιση, η οποία αποτελεί πραγματική απειλή κατά των κουρδικών, ελληνικών, συριακών και ασσυρίων λαών. Δείτε πώς παρενέβησαν στο Λίβανο, τη Συρία, την Ελλάδα, την Αρμενία και στο νότιο Κουρδιστάν. Κοιτάξτε πώς βασίζονται σε στοιχεία της Αλ Κάιντα και άλλων ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων.

Κοιτάξτε πώς αντέδρασε ο Ερντογάν επειδή υπερασπιστήκαμε τους Γιαζίντες στο Σιντζάρ και ενθαρρύναμε τον πόλεμο ενάντια στο ISIS σε όλα τα μέρη του Κουρδιστάν. Η CHP συμφωνεί με το AKP όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα, αλλά συμφωνούμε μαζί τους σε άλλα θέματα επειδή αντιτίθενται στη συμμαχία μεταξύ του AKP και του MHP. Ωστόσο, δεν διαφέρουν από αυτούς όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα.

Θέλω να σας ρωτήσω για το Ιράν: Γιατί εστιάζετε μόνο στην Τουρκία ενώ οι Κούρδοι διώκονται στο Ιράν; Έχετε καλύτερες σχέσεις με την Τεχεράνη και διαφωνείτε με τον Ιρανικό επεκτατισμό στη Μέση Ανατολή;

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που ενεργεί ως εχθρικός κατακτητής του Κουρδιστάν. Η Συρία και το Ιράν έχουν το ίδιο πρόγραμμα και όραμα για τους Κούρδους. Η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία δούλευαν πάντα εναντίον μας. Δεν είναι όπως ισχυρίζεται η τουρκική προπαγάνδα. Είμαστε πολύ δραστήριοι εναντίον του Ιράν, και οι Ιρανοί μας επιτίθενται πολλές φορές. Το PJAK [Κουρδικό Κόμμα Δωρεάν Ζωής] και πολλές άλλες κουρδικές ομάδες που δραστηριοποιούνται ενάντια στην καταπίεση από το Ιράν. Ευνοούμε πάντα τον ειρηνικό αγώνα, είτε εναντίον της Τουρκίας είτε του Ιράν, αλλά αυτές οι χώρες μας επιτίθενται με θανατηφόρα δύναμη.

-Πώς βλέπετε τις ειρηνευτικές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή; Η Τουρκία έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά αντιτάχθηκε στις Συμφωνίες του Αβραάμ. Ως κουρδικό κόμμα, πώς κοιτάζετε προς το Ισραήλ;

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπάρχει και οι Εβραίοι να έχουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος, όπως και οι Παλαιστίνιοι. Υποστηρίζουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με λύση δύο κρατών. Γι ‘αυτό συμφωνούμε με αυτήν την ειρηνευτική συνθήκη. Είναι θετικό να υπάρχει ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών.

Πιστεύουμε στον ομοσπονδιακό μοντέλο για την επίλυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής. Η Μέση Ανατολή έχει έναν πολύ διαφορετικό πληθυσμό και έχουμε μια μεγάλη ιστορία, ενώ προσπαθούμε να ζήσουμε με ειρήνη και αρμονία μεταξύ μας.

Προϋποθέσεις εκεχειρίας

-Το HDP, που είναι πολιτικά κοντά σας, έχει 56 εκπροσώπους στο τουρκικό κοινοβούλιο. Όταν ιδρύθηκε το PKK, ο κουρδικός λαός στην Τουρκία ζούσε κάτω από σκληρές συνθήκες που ήταν πολύ χειρότερες από ό, τι σήμερα. Γιατί επιμένετε στον ένοπλο αγώνα ενάντια σε μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη όπως η Τουρκία – δεν μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας με μη βίαιο αγώνα;

Όταν ξεκινήσαμε την ένοπλη αντίσταση το 1984, ήταν κάτι που αναγκαστήκαμε να κάνουμε. Δεν το επιλέξαμε. Η Τουρκία ήταν μια στρατιωτική δικτατορία που καταπιέζει τον λαό μας. Δεν μας επιτρεπόταν η πρόσβαση στην πολιτική αρένα, δεν επιτρέπεται στους λαούς μας να μιλούν κουρδικά ακόμη και στα σπίτια τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, είχαμε μόνο μία επιλογή – την αυτοάμυνα.

Συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε μέχρι το 1993. Στη συνέχεια, ο αρχηγός μας, ο Öcalan και ο ηγέτης του PUK, Jalal Talabani, συναντήθηκαν στον Λίβανο και κήρυξαν εκεχειρία. Η ένοπλη αντίσταση έβαλε το κουρδικό ζήτημα στο τραπέζι, και δηλώσαμε ότι η ώρα του ένοπλου αγώνα είχε τελειώσει. Το όραμά μας ήταν πάντα για μη βίαιο αγώνα. Ο Turgut Ozal προσπάθησε να λύσει το κουρδικό ζήτημα με διάλογο, αλλά το «βαθύ κράτος» στην Τουρκία τον σταμάτησε.

Πολλοί από τους βοηθούς του, όπως ο Adnan Kahveci και ο Esref Bitlis, δολοφονήθηκαν. Οι ιδέες του Ozal απορρίφθηκαν και το τουρκικό κράτος ξεκίνησε έναν πλήρη πόλεμο εναντίον μας. Ξεκινώντας από αυτήν την ημερομηνία έως τώρα έχουμε δηλώσει εννέα πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν αποτύχει λόγω του τουρκικού κράτους. Καμία από τις διαπραγματεύσεις με το τουρκικό κράτος δεν έγινε συμφωνία.

Σταματήσαμε τις στρατιωτικές εκστρατείες για πέντε χρόνια. Το 2005, συναντηθήκαμε με μια αντιπροσωπεία πρώην αξιωματούχων του ΟΗΕ που συνεργάστηκαν απευθείας μαζί μου. Μέσω των Ηνωμένων Εθνών, συναντήσαμε εμμέσως με την Τουρκία για τρία χρόνια στο Όσλο. Ενώ συναντιόμασταν και συζητούσαμε για την ειρήνη, η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν συμφώνησαν όλοι να συνεργαστούν εναντίον μας. Αυτή η συμφωνία τερμάτισε τον διάλογο.

Το 2012, ο ηγέτης μας Öcalan έστειλε μια επιστολή στους Τούρκους πολιτικούς ζητώντας τους να σταματήσουν και να βελτιώσουν τον διάλογο, και η Τουρκία συμφώνησε σε αυτό. Καταλήξαμε σε επίσημη συμφωνία στο Παλάτι Dolmabahce και ξεκινήσαμε τη διαδικασία αφοπλισμού. Δεκαοκτώ ημέρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας, στις 18 Μαρτίου 2015, ο Ερντογάν είπε: «Δεν υπάρχει συμφωνία, δεν έχω καμία γνώση για οποιαδήποτε συμφωνία». Με βάση αυτή τη δήλωση, τον Ιούλιο ξεκίνησαν μια άλλη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον μας που δεν έχει σταματήσει έκτοτε.

Δεν επιμένουμε σε ένοπλες συγκρούσεις, αλλά το τουρκικό κράτος θέλει πόλεμο. Θέλουμε να υπογράψουμε μια συμφωνία για αφοπλισμό. Αυτό θα είναι δύσκολο εάν το τουρκικό κράτος συνεχίσει την πολιτική του για να μας εξοντώσει. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε με τον πόλεμο. Προτιμούμε τον διάλογο για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Η επόμενη φάση στη Συρία

-Οι Κούρδοι της Συρίας ξαφνικά έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες. Έχουν διπλωματικές αντιπροσωπείες σε πολλές χώρες. Τα κουρδικά έγιναν επίσημη γλώσσα στη Rojava. και οι Σύριοι-Κούρδοι ηγέτες Mazloum Abdi και Ilham Ahmed αντιμετωπίζονται με σεβασμό και συναντιούνται με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες. Πιστεύετε ότι οι Κούρδοι της Συρίας εξακολουθούν να απειλούνται;

Οι Κούρδοι της Συρίας πολέμησαν εναντίον της Αλ Κάιντα και του ISIS και είχαν βασικό ρόλο στην ήττα αυτών των οργανώσεων. Εάν το ISIS δεν είχε ηττηθεί στο Kobane και στο Sinjar, το ISIS θα μπορούσε να είχε ελέγξει όλη τη Συρία και το Ιράκ και να πραγματοποιεί επιδρομές ενάντια στον κόσμο. Το YPG και το YPJ έπαιξαν ζωτικό ρόλο σε αυτήν την αντίσταση, αργότερα συνεργάστηκαν με Συριακές και αραβικές ομάδες. Όλοι ενώθηκαν κάτω από τις αξίες μιας δημοκρατικής ομοσπονδίας που δεν βασίζεται στην εθνικότητα, και απέδειξαν ότι είναι σε θέση να συνεργαστούν. Το SDF αργότερα ιδρύθηκε ως πολυεθνικός στρατιωτικός συνασπισμός. 

Ναι, λοιπόν, το γεγονός ότι ο Άμπντι και ο Αχμέντ είναι ευπρόσδεκτοι σε πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο είναι καλό, όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά και για ολόκληρο τον πληθυσμό της βόρειας και ανατολικής Συρίας. Οι Κούρδοι της Συρίας και αλλού πληγώθηκαν βλέποντας τις ΗΠΑ να τους εγκαταλείπουν στο Afrin, τον Ras al-Ayn και το Tell Abyad. Η εθνοκάθαρση που πραγματοποιείται είναι μοναδική στην εποχή μας, με αυτά τα εγκλήματα που διαπράττονται από μια χώρα που είναι μέλος και υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ.

Οι Κούρδοι της Rojava ζουν σε μια νέα εποχή, αλλά οι απειλές εξακολουθούν να υπάρχουν – από την Τουρκία, το ISIS και το καθεστώς Assad της Συρίας, που αρνείται οποιαδήποτε συμφιλίωση. Έχουμε 50 εκατομμύρια Κούρδους σε όλο τον κόσμο και δεν αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ ως έθνος. Οι Κούρδοι έχουν αποδειχθεί ότι είναι οι πρωταθλητές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κοσμικού, της ελευθερίας των γυναικών και έχουν πολεμήσει ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατία. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Εμπλεκόμενες Οργανώσεις 

PKK: Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (Partiya Karkerên Kurdistanê). Μια κουρδική μαχητική πολιτική οργάνωση που απαιτεί μεγαλύτερη αυτονομία και πολιτικά-πολιτιστικά δικαιώματα για τους Κούρδους της Τουρκίας. Ιδρύθηκε από τον πλέον φυλακισμένο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1978, η ομάδα εμπλέκεται σε ένοπλη εξέγερση εναντίον της Τουρκίας από το 1984.

AKP: Κόμμα δικαιοσύνης και ανάπτυξης (Adalet ve Kalkınma Partisi). Ένα συντηρητικό ισλαμικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2001 και υποστηρίζει τις τουρκικές παραδόσεις της Τουρκίας και την ισλαμική του ταυτότητα. Το κόμμα κυβερνά στην Τουρκία χωρίς διάλειμμα από το 2002, κερδίζοντας πολυφωνίες στις τελευταίες έξι εκλογές. Διευθύνεται από τον σημερινό Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

CHP: Κόμμα Δημοκρατικών Λαών (Cumhuriyet Halk Partisi). Ένα κεμαλικό (κοσμικό τουρκικό εθνικιστικό) σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Τουρκία. Είναι το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της χώρας και σήμερα αποτελεί την κύρια κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στο AKP. Ως κεμαλικό κόμμα, είναι επίσης παραδοσιακά εχθρικό προς τις κουρδικές αυτονομιστικές φιλοδοξίες του ΡΚΚ.

HDP: Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (Halkların Demokratik Partisi). Ένα αριστερό, πολιτικό κόμμα υπέρ των μειονοτήτων στην Τουρκία, υποστηρίζει τον φεμινισμό, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Το κόμμα θέλει να αλλάξει ριζικά το τουρκο-κουρδικό χάσμα. Κατηγορείται από το AKP για συνδέσμους και υποστήριξη για το PKK.

MHP: Εθνικιστικό Κόμμα Δράσης (Milliyetçi Hareket Partisi). Ένα ακροδεξιό, τουρκικό εθνικιστικό κόμμα. Το κόμμα τονίζει τον ενιαίο χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και υποστηρίζει μια εκδοχή του τουρκικού εθνικισμού με ισλαμική απόχρωση.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: jpost.com



ΠΗΓΗ:https://infognomonpolitics.gr/2020/11/koyrdos-igetis-tou-rkk-milaei-stin-jpost-gia-tin-dyskolia-evresis-eirinikis-lysis-me-tintourkia/?utm_source=onesignal&utm_medium=push&utm_campaign=2020-11-26-Ko------JPost--
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.