Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

"Γύρω –γύρω όλοι, στη μέση η Λιβύη"

Λιβύη: Νέο πλήγμα για τον Χαφτάρ από τον στρατό της Τρίπολης ...

Του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου


Πυκνά τα γεγονότα όσον αφορά τα θέματα Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την Ελλάδα και την Κυπριακή δημοκρατία, την Γεωπολιτική στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Ο Τουρκικός Αναθεωρητισμός και επεκτατισμός συνεχίζεται ακάθεκτος, φτάσαμε και στο σημείο της πιθανής μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από παγκόσμιο μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς σε ισλαμικό τζαμί.

- Όσον αφορά την Λιβύη και τις εκεί παρεμβάσεις του Ερνογάν υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης (Σάρατζ): Η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας WELT στην Κωνσταντινούπολη Marion Sendker σε άρθρο της "Η Τουρκία πληρώνει κάθε μισθοφόρο 2.000 Ευρώ το μήνα" αναφέρεται στην σύγκρουση εντός της Λιβύης των τουρκικών και ρωσικών συμφερόντων, στο πως επηρεάζονται οι τουρκογερμανικές σχέσεις από την εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη και για τις ιστορικές σχέσεις Τουρκίας Λιβύης. «Έχουμε στρατιωτική βάση στη Σομαλία και το Κατάρ. Στη Λιβύη θέλουμε να οικοδομήσουμε μια αεροπορική και ναυτική βάση και να παραμείνουμε σε μόνιμη βάση», δηλώνει ο Ercan Citlioglu, εμπειρογνώμονας ασφαλείας από το Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Baskent στην Άγκυρα. Σημειώνουμε ότι, μέσα σε λίγες εβδομάδες, συνολικά τρεις Τούρκοι Υπουργοί και ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας επισκέφθηκαν την Τρίπολη για να συνομολογήσουν συμφωνίες. Λέγεται ότι πρόκειται για με συμφωνίες για τη στάθμευση στρατευμάτων, την κατασκευή τουρκικών στρατιωτικών βάσεων και την εκπαίδευση του μελλοντικού στρατού της Λιβύης.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι: η Γερμανία θα είναι ικανοποιημένη σε περίπτωση που η Τουρκία αυξήσει την ισχύ της στην Ανατολική Λιβύη, σύμφωνα τουλάχιστον με κυβερνητικούς κύκλους στην Άγκυρα. Επισήμως η Γερμανία κρατιέται μακριά από τις συγκεκριμένες εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου. Επισήμως, ούτε η Ρωσία αποτελεί εμπόλεμο μέρος. Η σύγκρουση διεξάγεται πρωτίστως μέσω του ιδιωτικού ρωσικού ομίλου Wagner και Σύρους μισθοφόρους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας στο Λονδίνο, περισσότεροι από 15.000 μισθοφόροι πολεμούν στη Λιβύη για λογαριασμό της Τουρκίας. Κάποιοι προέρχονται απευθείας από τον Εθνικό Στρατό της Συρίας, πολλοί από τον τουρκικό ιδιωτικό πάροχο στρατιωτικών υπηρεσιών Sadat -ένα είδος τουρκικής παραλλαγής του ρωσικού μισθοφόρου στρατού Wagner. Το τουρκικό κράτος πληρώνει κάθε μισθοφόρο 2.000 Δολάρια το μήνα, επιβεβαίωσε ο Citlioglu στη WELT.

- Από την μεριά των ΗΠΑ, που πατούν με πολλά- αντικρουόμενα- ποδάρια στην περιοχή, την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πάλμερ. Όπως εξήγησε, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε συνδυασμό με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης αποτελούν «αντιπαραγωγικές» ενέργειες (!) που δεν συμβάλουν στην σταθερότητα και στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της και υπενθύμισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι νησιά όπως η Κρήτη έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές ακτές για τη χάραξη ΑΟΖ.

- από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δένδιας, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη δήλωσε την ανάγκη «άμεσου τερματισμού των έξωθεν παρεμβάσεων στη Λιβύη και της πιστής τήρησης του εμπάργκο όπλων». Στόχος είναι η ειρήνευση στη Λιβύη και η εδραίωση ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι εντάσσονται οι επαφές, όπως η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Σάλεχ την προηγούμενη εβδομάδα στη Λιβύη. Η όποια λύση, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη, θα πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας, να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινούμενη πάντα στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμπερασμάτων της Διαδικασίας του Βερολίνου, τις οποίες ενισχύει και η πρόσφατη Πρωτοβουλία του Καΐρου. Επισήμανε δε τη σημασία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά.

-Όσον αφορά ΕΜΑΣ, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, πέραν της Επαγρύπνησης- Ενότητας.: "Ανασύσταση" της εγχώριας Πολεμικής βιομηχανίας. Δημιουργία Ταμείου για την Εθνική Άμυνα, αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

ΠΗΓΗ-Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.