Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Απλησίαστο το κέντρο λόγω Airbnb

Αθήνα αφιλόξενη πόλη για τους κατοίκους της

του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη φ. 155

Η τουριστικοποίηση στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι πια πρόβλημα μόνο για κάποιες περιοχές όπως το Κουκάκι (που είναι πια πιο ακριβό από την Εκάλη). Στο Ζάππειο μόλις το 8% των διαμερισμάτων διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση και το 92% σε βραχύβια. Το Σύνταγμα, η Πλάκα ή το Μετς και το Κολωνάκι ακολουθούν, αλλά το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε μεγαλοαστικές ή μεσοαστικές περιοχές, αλλά επεκτείνεται ραγδαίως σε όλη την Αθήνα. Το δεύτερο κύμα της επέκτασης του Airbnb έπιασε περιοχές όπως η Κυψέλη, το Μεταξουργείο, τα Εξάρχεια κ.λπ. και το τρίτο και πιο πρόσφατο περιοχές όπως η πλατεία Αμερικής, η πλατεία Αττικής κ.λπ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, τα στοιχεία από τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής στο κέντρο της Αθήνας η αύξηση των ενοικίων κατά έτος κυμαίνεται μεταξύ 10-15%. Μια σειρά από λόγους όπως:
1) Το άναρχο πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που απορροφούν χιλιάδες διαμερίσματα.
2) Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» έχουν καταστήσει ελκυστική την ελληνική αγορά ακινήτων για χιλιάδες Κινέζους, Τούρκους, Ρώσους, Ισραηλινούς κ.ά. Αγοράζουν μέσω πλειστηριασμών σε πολύ χαμηλή τιμή ολόκληρες πολυκατοικίες, τις ανακαινίζουν και τοποθετούν τα διαμερίσματα σε πλατφόρμες βραχύβιας ενοικίασης
3) Το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία τα διαθέσιμα διαμερίσματα δεν έχουν αυξηθεί λόγω της καθίζησης της οικοδομής, αλλά μάλλον έχουν λιγοστέψει εξαιτίας των εκατοντάδων κτηρίων που εγκαταλείφθηκαν.
4) Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας, που ελάχιστα έχει αναδειχθεί, είναι η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Αττική και ιδιαιτέρως στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και σε ακόμα μερικούς δήμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του ESTIA σε διαμερίσματα διαμένουν 21.523 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων πάνω από το 50% στην περιφέρεια της Αττικής. Εκατοντάδες λοιπόν διαμερίσματα ενοικιάζονται στο κέντρο της Αθήνας για διαμονή προσφύγων, συμβάλλοντας και αυτό με τη σειρά στην αύξηση της τιμής των ενοικίων.
Η αύξηση των ενοικίων σε συνδυασμό με το ότι οι μισθοί τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν δημιουργεί μια κατάσταση όπου σε ένα νεαρό ζευγάρι (αλλά όχι μόνο νεαρών) χαμηλόμισθων (ή ακόμα και μεσαίων εισοδημάτων) ο ένας μισθός προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για την πληρωμή του ενοικίου.
airbnb γραφημα
Στην πλατεία Αμερικής και στην πλατεία Αττικής τα ενοικιαστήρια έχουν αρχίσει να τσιμπάνε. Ξεκινούν από τα 4 ευρώ το τετραγωνικό, για να φτάσουν έως και τα 7 ευρώ το τετραγωνικό. Ψηλότερα κινούνται τα ενοίκια σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο, φθάνοντας ακόμα και τα 10 έως 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Η αύξηση δεν περιορίζεται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά επεκτείνεται και σε περιοχές που δεν το περιμένει κανείς, όπως π.χ., στα δυτικά προάστια, που η αύξηση στις τιμές έχει φτάσει το εντυπωσιακό 23,89%! Για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. το μέσο ενοίκιο φθάνει τα 619 ευρώ, όταν πριν από έναν χρόνο το ίδιο διαμέρισμα ενοικιαζόταν 500 ευρώ τον μήνα. Σε περιοχές όπως ο Βύρωνας, του Ζωγράφου, η Καισαριανή, το Παγκράτι και το Αιγάλεω τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καταγράφουν αύξηση πάνω από 18% σε σχέση με την αντίστοιχη το 2018.
Τα έσοδα της πλατφόρμας Airbnb μόνο στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν λίγο κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, αλλά το Airbnb δεν είναι η μόνη πλατφόρμα βραχύβιας ενοικίασης. Το φαινόμενο παίρνει πειρατικές διαστάσεις, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αρνείται να συζητήσει και τα ελάχιστα μέτρα από πλευράς Πολιτείας που θα χαλιναγωγούσαν μερικώς το φαινόμενο.
Το Airbnb δεν απασχολεί μόνο την Αθήνα ή τα νησιά του Αιγαίου, είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί τις περισσότερες μεγάλες δυτικές πόλεις και σχεδόν παντού λαμβάνονται μέτρα περιορισμού για να αναστείλουν τις αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών. Μόνο στην Ελλάδα το Airbnb είναι ζήτημα ταμπού. Αρνούμαστε να δούμε ότι, με αφορμή αυτό, γίνεται μαζική μεταφορά τίτλων ιδιοκτησίας σε αλλοδαπούς, χωρίς να γίνονται έλεγχοι για το ποιοι είναι αυτοί και τι επενδυτικό πλάνο έχουν, αν έχουν. Με το πρόσχημα ότι η ακίνητη ιδιοκτησία τα προηγούμενα χρόνια υπέφερε από τον ΕΝΦΙΑ, οι ενώσεις ιδιοκτητών ζητούν το ελεύθερο από την Πολιτεία να φοροδιαφεύγουν και να μην υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη βραχύβια ενοικίαση.
Ο Δήμος Αθηναίων, κατά τους τέσσερις μήνες που ο Γιώργος Μπρόλιας αντικατέστησε τον Καμίνη μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, συντάχθηκε με δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Βερολίνο, το Παρίσι, η Βιέννη, οι Βρυξέλλες που ζητούν να ληφθεί ευρωπαϊκή ρύθμιση για το Airbnb και τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ήταν ένα καλό βήμα, αλλά φοβούμαστε ότι θα αποδειχθεί μια φωτοβολίδα μεταξύ της καταστροφικής θητείας του Καμίνη και της νέας αρχής που κλείνει τα μάτια μπρος στις καταστροφικές συνέπειες του Airbnb.

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.