Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Νόαμ Τσόμσκι: Ο Ερντογάν είναι δολοφόνος


Συντάκτης | enallaktikos.gr

Ο παγκοσμίου φήμης γλωσσολόγος και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "δολοφόνο" σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.
Σε βίντεο που προδημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ειδησεογραφικού δικτύου, ο Τσόμσκι ερωτάται σχετικά με τα πρόσφατα σχόλια του Ερντογάν με τα οποία κάλεσε τους "αποκαλούμενους" διανοούμενους να επιλέξουν πλευρά. «Είστε με την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, ή με την πλευρά των τρομοκρατών", είχε πει ο Ερντογάν. 

Απαντώντας ο Τσόμσκι ανέφερε: "Ο Ερντογάν, χωρίς αμφιβολία, έχει προβεί σε βίαιες και κατασταλτικές ενέργειες εναντίον του Κουρδικού πληθυσμού". Ερωτώμενος πώς θα αποκαλούσε τον Ερντογάν για αυτές τις ενέργειες, ο Τσόμσκι απαντά: "Θα τον αποκαλούσα δολοφόνο".
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο φιλόσοφος σχολιάζει πως "το καθεστώς Ερντογάν είναι βαθιά αυταρχικό". 

Ο Τσόμσκι είναι ένας από τους χίλιους ακαδημαϊκούς που πρόσφατα υπέγραψαν κοινό κείμενο με τον οποίο επικρίνουν την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία. Το κείμενο έκανε λόγο για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.
Οι ακαδημαϊκοί κατηγόρησαν το τουρκικό κράτος για «εκ προθέσεως σφαγή και απέλαση" των Κούρδων και άλλων κατοίκων της περιοχής, ενώ ζήτησαν να δοθεί πρόσβαση στην περιοχή σε ανεξάρτητους παρατηρητές.
Ο Ερντογάν επιτέθηκε στους υπογράφοντες, των οποίων ο αριθμός έχει ξεπεράσει πλέον τις 4.000, κατηγορώντας τους για «νοοτροπία αποικιοκρατίας» και πως ενεργούν ως «πέμπτη φάλαγγα».
"Εσείς οι αποκαλούμενοι διανοούμενοι δεν είστε φωτισμένα πρόσωπα, βρίσκεστε στο σκοτάδι. Εσείς δεν είστε διανοούμενοι", δήλωσε ο Ερντογάν.


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.