Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Κατάκλεψαν και χρέωσαν τη ΔΕΗ για να την πουλήσουν ένα κομμάτι ψωμί





Του Νίκου Φωτόπουλου

Για πολλοστή φορά χωρίς έκπληξη μεν αλλά με ιδιαίτερη λύπη βλέπω πως η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ αλλά και των πολιτικών αποκρύπτει και αποσιωπά τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η επιχείρηση έφτασε ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση.


Για πολλοστή φορά βλέπω το ένα κόμμα να επιρρίπτει τις ευθύνες στο άλλο χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει για τα δικά του «λάθη».
Τις τελευταίες βδομάδες από την ημέρα που διέρρευσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όπως και εσείς, έχω διαβάσει και ακούσει μια σειρά «βαθυστόχαστες» αναλύσεις για το κατάντημα στο οποίο έχει περιέλθει η ΔΕΗ αλλά κατά «περίεργο» τρόπο – πλην ελαχίστων περιπτώσεων – η συντριπτική τους πλειοψηφία αποφεύγει,  όπως ο διάβολος το λιβάνι, να εντοπίσει τους πραγματικούς λόγους και αιτίες για τους οποίους η επιχείρηση έφτασε σε αυτή την πολύ δεινή θέση.
Με βάση αυτή την εικόνα, της απόκρυψης και της αποσιώπησης των πραγματικών αιτιών (ή αν θέλετε στην καλύτερη περίπτωση της απόκρυψης συγκεκριμένων αιτιών εκ των οποίων η επιχείρηση έφτασε ως εδώ), για μια φορά ακόμα επιτρέψτε μου να θυμίσω ΟΛΟΥΣ τους βασικούς λόγους που η επιχείρηση έφτασε ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση δηλώνοντας πως δεν θα κουραστώ να τους επαναλαμβάνω ξανά και ξανά.
Πριν το κάνω ΘΥΜΙΖΩ (γιατί αυτό δεν πρέπει να το προσπεράσει κανείς) ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε αυτό το κατάντημα παρότι τα τελευταία 8 χρόνια εξοικονόμησε 5,5 δις από τη μείωση των μισθών μας και τη μη αντικατάσταση των συναδέλφων μας που έφυγαν σε σύνταξη.

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΔΕΗ

Συναδέλφισσες, -φοι,
Η επιχείρηση δεν έφτασε σε αυτή τη δύσκολη θέση όπως λένε κάποιοι μόνο… γιατί δεν πληρώνουν οι καταναλωτές.
Πολύ πιο πάνω, μα πάρα πολύ πιο πάνω απ’ αυτό το λόγο, απ’ αυτή την αιτία η επιχείρηση έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο γιατί η πολιτεία της επιφύλαξε το ρόλο της φιλιππινέζας των ιδιωτών. Η επιχείρηση έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο γιατί με την ανοχή και τη συμμετοχή της πολιτείας διαχρονικά σε βάρος της αναπτύχθηκαν και εκτελέστηκαν μια σειρά απίστευτα σκάνδαλα. Σκάνδαλα δις € που συνιστούν οικονομικά εγκλήματα.

Συναδέλφισσες, -φοι,

Σταχυολόγησα τα σημαντικότερα.
Απαριθμήστε αιτίες και αθροίστε δις € για να δείτε πως η επιχείρηση έφτασε σε αυτό το σημείο και που πήγαν τα 5,5 δις που πήραν από τις τσέπες μας.
Πώς να μην φτάσει η επιχείρηση ως εδώ,

1.   Όταν μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) από το 2010 έως το 2014 προς όφελος των ιδιωτών της άρπαξαν 812 εκ. €;  
2.   Όταν μέσω των Αδειών Διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) από το 2010 έως το 2014 προς όφελος των ιδιωτών της άρπαξαν 392 εκ. €;  
3.   Όταν μέσω του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας (ΜΜΑΕ) αποκλείοντας τα 2/3 των νερών και το σύνολο των λιγνιτών προς όφελος των ιδιωτών από το Μάη του 2016 έως το Μάη του 2017 της άρπαξαν 82 εκ. € και άλλα 40 στη συνέχεια;  
4.   Όταν η πολιτεία της έκλεψε 681,7 εκ. που δαπάνησε για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011;
5.   Όταν μέσω των ΝΟΜΕ από 25/10/2016 μέχρι και σήμερα προς όφελος των ιδιωτών της άρπαξαν 310 εκ. €;  
6.   Όταν μέσω του Τέλους Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι το τέλος του 2018 προς όφελος των εκλεκτών κυρίων που κατέχουν τα αιολικά και κυρίως τα φωτοβολταϊκά της άρπαξαν 535 εκ. €;  
7.   Όταν και πάλι προς όφελος των εκλεκτών κυρίων που έχουν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά την βάζουν και πληρώνει (αυτά δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα) το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ που αντιστοιχεί στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν το λογαριασμό ζημιούμενη έτσι από το 2014-2017 με πάνω από 407,9 εκ. €;  
8.   Όταν η πολιτεία την αναγκάζει να δίνει το ρεύμα στην ΑτΕ και στη ΛΑΡΚΟ επί ζημία;

Από την επί ζημία τιμολόγηση της ΑτΕ από τον Αύγουστο του
2010 έως το Δεκέμβρη του 2013 η επιχείρηση έχασε 105,5 εκ. €. Χασούρα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων έχει και από την τελευταία συμφωνία του 2016.
Τα ίδια ισχύουν και για τη ΛΑΡΚΟ που πέρα από το ότι ηλεκτροδοτείται κάτω από το κόστος χρωστάει πάνω από 300 εκ. που απ’ αυτά η ΔΕΗ δεν πρόκειται να εισπράξει μία.
Η ζημιά από την ΑτΕ και τη ΛΑΡΚΟ (από την τιμολόγηση και τη μη πληρωμή των λογαριασμών) ανέρχεται σε 503,6 εκ. €. 
9.   Όταν κάποιοι Υπουργοί και αρμόδιοι παράγοντες μην κάνοντας καλά τη δουλειά τους (για να μην γράψω τίποτα χειρότερο) επέτρεψαν στην ENERGA και στην HELLAS POWER από το 2008 ως το 2010 να αρπάξουν από τη ΔΕΗ πάνω από 202.000 κερδοφόρους πελάτες και στη συνέχεια να της αφήσουν και φέσι 236 εκ.; Συγκεκριμένα άρπαξαν 126 εκ. € από τη ΔΕΗ και άλλα 110 εκ. από τον ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ.
10.                   Όταν η πολιτεία δείχνοντας πλήρη αδιαφορία δεν αποδίδει μέσω του αρμόδιου φορέα τα 71 εκ. € που δαπάνησε η επιχείρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το χειμώνα του 2016-2017;

Συναδέλφισσες, -φοι,

Αν αθροίσετε τα εκατομμύρια που άρπαξαν από τη ΔΕΗ μόνο από τις αιτίες που ανέφερα ήδη θα δείτε ότι το ποσό φτάνει και ξεπερνά τα 4 δις.
Αν τώρα σε αυτά προσθέσετε το ότι:
α) της άρπαξαν τον ΑΔΜΗΕ χωρίς να της δώσουν μία για το 50% του!!,
β) την πέταξαν παντελώς έξω από τη χρυσοπληρωμένη από τους καταναλωτές πίτα των ΑΠΕ (για να μείνει αποκλειστικά για τα δόντια των ιδιωτών) με αποτέλεσμα να έχει χάσει πολλά δις €,
γ) της εκτόπισαν και απαξίωσαν τη βάση κερδοφορίας της που επί δεκαετίες ήταν ο λιγνίτης χωρίς οι κυβερνήσεις να κάνουν τίποτα απολύτως να τον στηρίξουν γεγονός που της κόστισε πολλά δις και τέλος το ότι
δ) τα χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς έφτασαν τα 3 δις…
τότε δεν θα έχετε πλέον καμία απορία για το που πήγαν τα 5,5 δις που πήραν από τις τσέπες μας ούτε και θα αναρωτιέστε γιατί η επιχείρηση έφτασε σε αυτό το κατάντημα παρ’ ότι πριν ένα χρόνο (εκτός των 5,5 δις που εξοικονόμησε) πήρε 560 εκ. από την πώληση του ΑΔΜΗΕ και άλλα 360 (υποεκτιμημένα) για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που είχε παράσχει.  

Συναδέλφισσες, -φοι,

Στις παραπάνω πληγές – αρπαχτές επειδή είναι άλλης τάξης θέμα (δεν είναι αρπαχτή) δεν πρόσθεσα στα βάρη της επιχείρησης άλλα 188 εκ. κόστος (συγκριτικά με το 2017) για αγορά δικαιωμάτων CO2.
Για να καταλάβουμε με τι είναι αντιμέτωπη η επιχείρηση σας ενημερώνω ότι το κόστος για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής CO2 από 176 εκ. το 2017 έφτασε τα 263 εκ. το 2018 (!!) και φέτος αναμένεται να φτάσει τα 500!!
Σε αυτό το σημείο οφείλω να πω (το αν είναι λάθος ή όχι είναι μια άλλη κουβέντα) ότι όταν το κόστος αγοράς CO2 από 5,5 €/ton το 2017 έφτασε τα 25 €/ton το 2018 η πολιτεία δεν επέτρεψε στη ΔΕΗ (όπως ζήτησε) να βάλει ρήτρα CO2 στα τιμολόγια.
Αν το είχε κάνει σήμερα που μιλάμε δεν θα είχε πρόβλημα ρευστότητας.
Επίσης πρέπει να πω ότι όταν η κυβέρνηση για χατίρι των εκλεκτών κυρίων που κατέχουν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά της φόρτωσε το ειδικό Τέλος Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) δημιουργώντας της μια τεράστια τρύπα 535 εκατ. (!!) η ΔΕΗ ΔΕΝ έτρεξε να αυξήσει τα τιμολόγια και να μετακυλήσει το βάρος αυτό στους καταναλωτές…
Αν το είχε κάνει σήμερα που μιλάμε δεν θα είχε πρόβλημα ρευστότητας..
Τέλος πρέπει να το πούμε και αυτό… Εάν η ΔΕΗ είχε εκδώσει (και καλώς πολύ καλώς δεν το έκανε) εκατομμύρια εντολές διακοπής και πάλι δεν θα είχε πρόβλημα ρευστότητας.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Βέβαια όσοι σήμερα ψέγουν τη ΔΕΗ γιατί ήταν χαλαρή στις διακοπές ρεύματος και γιατί δεν έβαλε ρήτρα CO2 στα τιμολόγια εάν το είχε κάνει θα έγραφαν τα ακριβώς αντίθετα. Θα έγραφαν ότι η ΔΕΗ είναι κοινωνικά ανάλγητη και γδέρνει τους καταναλωτές. Μετά την προχθεσινή εξαγγελία για την αποστολή μαζικών εξώδικων σε όσους χρωστούν πάνω από 3.000 € θέλω να δω όσους τα λένε πότε έτσι και πότε αλλιώς πως θα αντιμετωπίσουν το θέμα. 

Συναδέλφισσες, -φοι,

Έτσι (με όλα αυτά και μια σειρά άλλα) το γίγαντα που λέγεται ΔΕΗ (που ακόμα και σήμερα αιμορραγώντας εξακολουθεί να επενδύει στον τόπο 700 εκ. το 2018 - 6,9 δις από το 2010 - και να δίνει δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας) 
ΤΟΝ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΧΑΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ
ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ,
 ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΤΣΕΠΑΚΙ ΤΟΥ
Συναδέλφισσες, -φοι,
Κλείνοντας αυτή την ανακοίνωση με ξεκάθαρη τη θέση μου ότι για το σημείο που έφτασε η ΔΕΗ ευθύνονται και τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν (όχι στον ίδιο βαθμό για να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί και αυτό πρέπει να ειπωθεί χωρίς να αποτελεί συγχωροχάρτι) και με δεδομένο ότι, όπως θα είδατε, αποκρύπτονται και αποσιωπούνται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΛΟΓΟΙ και ΑΙΤΙΕΣ και οι διαχρονικά υπεύθυνοι εμφανίζονται ως σωτήρες, σας καλώ ΟΛΟΙ μαζί να δώσουμε τη μάχη της ανάδειξης της αλήθειας και της αποκάλυψης ΟΛΩΝ των υπευθύνων για την κατάντια της επιχείρησης.
Εάν δεν το κάνουμε, ένα είναι σίγουρο: Αμετανόητοι πολιτικοί που κανονικά δεν θα έπρεπε καν να μιλούν γιατί έχουν τεράστιες προσωπικές ευθύνες για την κατάσταση της ΔΕΗ, πατώντας πάνω στην απόκρυψη των πραγματικών αιτιών για το κατάντημα της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση στην απόκρυψη των ευθυνών τους θα δρομολογήσουν «λύσεις» όχι στην κατεύθυνση της εξάλειψης των σκανδάλων που οι ίδιοι δημιούργησαν (και έτσι με αυτό τον τρόπο να σωθεί η επιχείρηση) αλλά σε εκείνη που δεν πρόλαβαν: της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ

Συναδέλφισσες, -φοι,
Η επιχείρηση εξαιτίας των σκανδάλων που ανέφερα έφτασε στην δεινή θέση που όλοι γνωρίζουμε με αποτέλεσμα να έχει χάσει πολλά δις € και να έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Τα χρήματα ή θα βρεθούν σταματώντας και κλείνοντας τις πληγές που τις έχουν ανοίξει αποδίδοντάς της ταυτόχρονα η πολιτεία όσα της οφείλει και παίρνοντας επίσης πίσω ένα μέρος απ’ όσα της άρπαξαν οι χρυσοπληρωμένοι κάτοχοι των ΑΠΕ,
ή θα βρεθούν ξεπουλώντας περιουσιακά στοιχεία της.
Προσωπικά δεν έχω αυταπάτες από το που θα βρεθούν.
Το σκηνικό έχει ήδη στηθεί…
«Η ΔΕΗ βουλιάζει… Η ΔΕΗ χάνεται… Η ΔΕΗ καταρρέει…»
Το γιατί δεν το λένε και γιατί πρέπει να κρυφτούν τα σκάνδαλα που οι ίδιοι δημιούργησαν (ΜΑΜΚ – ΑΔΙ – ΑΠΕ κλπ.) και για να οδηγήσουν τα πράγματα στην κατεύθυνση που θέλουν. Ποια; 
Του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης με πρώτα και καλύτερα τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια. Τη μοναδική κερδοφόρα πηγή της εταιρίας.

Συναδέλφισσες, -φοι,
Χωρίς να προσπερνώ τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα το δώρο των 535 εκ. στους κατόχους των ΑΠΕ που γονάτισε τη ΔΕΗ (και δεν είναι το μόνο), οφείλω να πω ότι ο κ. Σκρέκας ούτε κρατιέται, ούτε κρύβεται.
Με το δικαίωμα που μου δίνει το γεγονός ότι δεν χαρίστηκα σε
κανένα κόμμα ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πω ότι το σχέδιο διάσωσης της ΝΔ όχι απ’ όσα φαντάζομαι και περιμένω, όχι απ’ όσα έχω δει στο παρελθόν αλλά με βάση αυτά που διαβάζω σήμερα, τώρα μόνο διάσωση της ΔΕΗ δεν θα είναι.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΤΟΥ κ. ΣΚΡΕΚΑ
Προς επιβεβαίωση παραθέτω σχετικό απόσπασμα από προχθεσινή συνέντευξη του κ. Σκρέκα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «πρακτορείο 104,9 FM»
Ερωτηθείς ποιος είναι ο σχεδιασμός της ΝΔ για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, ο κ. Σκρέκας είπε "θα τη νοικοκυρέψουμε, θα πρέπει να βρεθούν κεφάλαια να μπουν μέσα χρήματα, ικανός αριθμός χρημάτων -κεφαλαίων για να μπορέσει να διασωθεί και να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Και βέβαια θέλει νοικοκυριό και θέλει και άλλο τρόπο διοίκησης και άλλο τρόπο λειτουργίας και νέες επενδύσεις για να προχωρήσει και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον".
"Τελείωσαν τα ψέματα. Φτάσαμε στο αμήν. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και τα ΕΛΤΑ, το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι αστικές συγκοινωνίες, αρρώστησαν, σάπισαν τα πάντα, πόσο καιρό θα καθόμαστε να τα ανεχόμαστε και θα λέμε μην μπει ιδιώτης ή να μην γίνει μία σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα; Υπάρχουν δύο λύσεις: Η μία λύση είναι να μην κάνουμε τίποτα και να βάζουμε τους φορολογούμενους να πληρώνουν συνέχεια το 'μάρμαρο' όπως γινόταν επί δεκαετίες για πολλές εταιρείες μέχρι που καταλάβαμε ότι δεν πάει άλλο, και έτσι ο ΟΤΕ πήγε σε ιδιώτη, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πήγε σε ιδιώτη και βγάζει κέρδη και όπως το λιμάνι του Πειραιά πήγε σε ιδιώτη και από 17ο λιμάνι της Μεσογείου έγινε το τρίτο της Μεσογείου έτσι όπως έγιναν αυτά, όπως τα 14 αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με ενοίκιο 1,4 δισ. ευρώ για 30 χρόνια και ξαφνικά γίνονται έργα".


Συναδέλφισσες, -φοι,
Μετά απ’ όσα δηλώνει ο κ. Σκρέκας αλλά και ο κ. Χατζηδάκης ένα είναι σίγουρο ότι θα συμβεί: και τα τελευταία ασημικά της χώρας, ότι έχτισε ο ελληνικός λαός με το υστέρημα του στο πέρασμα 69 ετών, η τελευταία μεγάλη βιομηχανία της χώρας θα βρεθεί στα χέρια των ιδιωτών. 
Πρώτο αποτέλεσμα:
Η εταιρία που ιδρύθηκε στις 7 Αυγούστου του 1950 για να υπηρετεί το λαό (Άρθρο 2 του καταστατικού της) θα απωλέσει κάθε κοινωνικό της ρόλο.
Για όποιον έχει αυταπάτες για το ρόλο και το σκοπό του ιδιώτη εκείνο που έχω να του πω είναι ότι ο θεός και το κίνητρο του ιδιώτη είναι ένα και μόνο ένα: Το κέρδος και μόνο το κέρδος. Αυτό δεν θα βγει από πουθενά αλλού παρά από τις πλάτες των καταναλωτών.
Αυτό είναι το σημαντικότερο. Τα άλλα που επίσης είναι πολλά, έπονται.
Υ.Γ. Συνάδελφοι στην παρούσα ανακοίνωση ανέφερα πολύ συνοπτικά τις βασικές αιτίες εκ των οποίων η ΔΕΗ έφτασε ως εδώ. Για όποιον δεν αρκείται σε φράσεις αλλά θέλει να γνωρίζει τα θέματα σε βάθος σας θυμίζω ότι πριν από 4 μήνες με τον τίτλο «13 εγκλήματα κατά της ΔΕΗ» σας έστειλα μια πολυσέλιδη ανακοίνωση (πάνω από 115 σελίδες) όπου αναφέρω διεξοδικά και με λεπτομέρειες ένα ένα τα σκάνδαλα που έγιναν σε βάρος της επιχείρησης.
Για την περίπτωση που κάποιος από εσάς δεν την έχει δει σας την ξαναστέλνω ως συνημμένη για 3η φορά. 

*Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων
ΠΗΓΗ: Energypress
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.