Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Η Αλβανία απαλλοτριώνει 1.377 εκτάρια γης

Ανακοίνωση της Ομόνοιας από το himara.gr 
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, αφού προηγουμένως δια Νόμου παραχώρησε δωρεάν εκτάσεις σε «στρατηγικούς επενδυτές», στη συνέχεια υπέγραψε την από 21/11/2018 υπ΄αρ. Απόφαση 708 του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία 46 τεμάχια στα νότια παράλια της χώρας εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση. Ενώ ο Νόμος κάνει λόγο για κρατικές ιδιοκτησίες, από τους επισυναπτόμενους χάρτες καθίσταται προφανές ότι υφίσταται καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών.
Σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής εκτάσεως 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται σε Δήμο Χιμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται σε Αυλώνα και Εξαμίλια. Οι εκτάσεις που σφετερίζεται το Υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την εκχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Έλληνες, Χριστιανούς Ορθόδοξους κατοίκους του Δήμου Χιμάρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού εισέρχονται:
• 92,46 εκτάρια σε Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες)
• 78,87 εκτάρια σε Βούνο
• 62,77 εκτάρια σε Χιμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 σε Λειβάδι, 4,97 σε Ποτάμι, 2, 76 σε Φιλικούρι)
• 60,1 εκτάρια σε Παλέρμο
• 4,48 εκτάρια σε Πικέρνι
• 24,48 εκτάρια σε Λούκοβο
• 46,46 εκτάρια σε Άγιο Βασίλη
• 99,3 εκτάρια σε Νίβιτσα

Όλα τα τεμάχια που κρατικοποιούνται ανήκουν σε νόμιμους ιδιοκτήτες σύμφωνα με πιστοποιητικά από τα Αρχεία του Αλβανικού Κράτους και τίτλους που εδόθησαν τη δεκαετία του 1990, αλλά και τίτλους που εδόθησαν προς άγραν ψήφων Χιμαριωτών κατά τα τελευταία 5 χρόνια της διακυβέρνησης Ράμα.
Ενδεικτικά επισημαίνονται δύο περιπτώσεις, κατά τις οποίες η Αλβανική Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Δημαρχείο παραπλανούσε και ενέπαιζε τους κατοίκους, όπως είναι ξεκάθαρο από τους κάτωθι χάρτες:
1. Το οικόπεδο στο οποίο κατεδαφίστηκαν τέσσερα ακίνητα στην περιοχή Γυαλό του χωριού Βουνού το Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβάνεται εκτάσεις γης που εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου είχε παραχωρηθεί στην οικογένεια Μπάλα.

2. Πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2017 και με προφανή στόχευση την εξαγορά των ψήφων οκτώ οικογενειών στην Κακομέα Νίβιτσας δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας (ΑΜΤΠ) χωρίς οι τίτλοι αυτοί να εγγραφούν στο Υποθηκοφυλακείο. Το οικόπεδο αυτό καθώς και όλη η ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβάνονται στις εκτάσεις που αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς σύμφωνα με την συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση.
Ενώ σχεδιαζόταν και υλοποιούταν αυτό το σχέδιο το οποίο συνιστά κατάφωρη παραβίαση και καταπάτηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής, ο Αλβανός πρωθυπουργός βρισκόταν σε συνομιλίες προς επίλυση του περιουσιακού με την Ελληνική Κυβέρνηση, τους κατοίκους της περιοχής, τους Χιμαριώτες της Αμερικής, ενώ έδινε αίολες υποσχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία περί των στοχεύσεων της Κυβέρνησης Ράμα όσον αφορά τις περιουσίες των γηγενών κατοίκων ελληνικής καταγωγής της Χιμάρας: υφαρπαγή, ένδεια και εν τέλει απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες.
Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση σε συνδυασμό με το Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Αλβανική βουλή και θα περάσει μέχρι τις 20/12/2018 στοχεύουν να θέσουν τέλος στις όποιες διεκδικήσεις των κατοίκων για τις περιουσίες των προγόνων τους. Το εν λόγω Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γεωργικές εκτάσεις που είχαν διανεμηθεί προς χρήση σε αγρότες και για τις οποίες οι κάτοικοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά στο Υποθηκοφυλακείο, προκειμένου να τα δικαιωθούν «δεν πρέπει να υπάρχουν σε αυτά παράνομες κατασκευές» και «δεν πρέπει να ανήκουν στα οικόπεδα που με τον Νόμο υπ’ αρ. 55/2015 έχουν χαρακτηρισθεί στρατηγικές επενδύσεις». Ας σημειωθεί, ότι για τις συγκεκριμένες εκτάσεις το Αλβανικό Κράτος δεν προχώρησε ποτέ σε έκδοση αδειών οικοδομήσεως, καθιστώντας την παράτυπη ανέγερση κτισμάτων μονόδρομο για τους κατοίκους.
Σε συνέπεια όλων των ανωτέρω, ενημερώνουμε την Αλβανική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο προς υπεράσπιση των δίκαιων, των συμφερόντων και των περιουσιών μας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, στους Διεθνείς Οργανισμούς και τα Διεθνή Δικαστήρια. Θα ενημερώσουμε πάραυτα και λεπτομερώς για το σκανδαλώδες των κινήσεων Ράμα τόσο την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και τη Διεθνή Κοινότητα. Στον αγώνα μας θα πρωτοστατήσουν οι απανταχού Χιμαραίοι. Ο Εντι Ράμα μπροστά στα σχέδια του για άμεσο και παράνομο πλουτισμό του ιδίου και των “συνεργατών” του, θα βρει εμπόδιο εμάς τους ίδιους, το ένδικο αγώνα μας και τις συνεχείς και επίμονες κινητοποιήσεις μας.
ΠΗΓΗ: http://ardin-rixi.gr
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.