Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Ο κος “Εγώ Φταίω” - ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ



Η Μαζοχιστική ή αυτοηττώμενη διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ένα διάχυτο μοτίβο αυτοηττώμενης συμπεριφοράς, που ξεκινά από τα πρώτα στάδια της ενηλικίωσης και εκδηλώνεται σε διάφορα πλαίσια.
Το άτομο μπορεί συχνά να έλκεται από καταστάσεις ή σχέσεις στις οποίες θα υποφέρει και να εμποδίζει τους άλλους να τον βοηθήσουν, όπως υποδεικνύεται από τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα κριτήρια:
● Επιλέγει ανθρώπους και καταστάσεις που οδηγούν σε απογοήτευση, αποτυχία, ή κακομεταχείριση, ακόμα και όταν είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές.
● Απορρίπτει ή καθιστά αναποτελεσματικές τις προσπάθειες των άλλων να τον βοηθήσουν.
● Μετά από θετικά προσωπικά γεγονότα ανταποκρίνεται με κατάθλιψη, ενοχή ή μια συμπεριφορά που παράγει πόνο.
● Υποκινεί θυμωμένες ή απορριπτικές αντιδράσεις από τους άλλους και στη συνέχεια, αισθάνεται πληγωμένος, ηττημένος ή ταπεινωμένος.
● Απορρίπτει ευκαιρίες για ευχαρίστηση ή είναι απρόθυμος να παραδεχτεί ότι απολαμβάνει κάτι (παρά το γεγονός ότι έχει επαρκείς κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητα για ευχαρίστηση).
● Αποτυγχάνει να εκπληρώσει καθήκοντα σημαντικά για τους προσωπικούς του στόχους, παρά την αποδεδειγμένη ικανότητά του να το κάνει .
● Είναι αδιάφορος ή απορρίπτει ανθρώπους που του φέρονται σταθερά καλά. 
● Επιδίδεται σε υπερβολική αυτοθυσία που δεν έχει ζητηθεί από τους αποδέκτες για τους οποίους προορίζεται η θυσία.
Συμπερασματικά, οι σχετικές απόψεις του τύπου “όλοι μαζί τα κάψαμε”, δεν είναι πολιτικές απόψεις “υπευθυνότητας”, αλλά μάλλον εκδηλώσεις ψυχοπαθολογίας που, βέβαια, αξιοποιούνται ή και “πυροδοτούνται” από τους συστημικούς ενοχοποιητικούς μηχανισμού

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/notes/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82/%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CF%8E-%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%AF%CF%89/10155777637388174/

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.