Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Τα πάντα είναι πολιτική




Του Σάββα Σαββίδη

ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΕΝΙΑ ΑΛΩΝΙΑ

Η μέρα ήταν 19 Μαΐου 2017, ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου από τους Νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας εκείνης, σερφάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιληφθήκαμε ότι στο νυχτερινό επεισόδιο του τηλεπαιχνιδιού «Survivor» που θα προβαλλόταν την ίδια νύχτα θα γινόταν ένας αγώνας μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής «ομάδας», οι οποίες αμφότερες βρίσκονται στο ίδιο νησί.

Όταν αντιληφθήκαμε τι θα παιζόταν εκείνην την ημέρα, με πολλή περιέργεια, καθίσαμε να παρακολουθήσουμε την περιβόητη ελληνοτουρκική αναμέτρηση. Ο κύριος λόγος που το κάναμε είναι διότι ήμασταν σίγουροι πως θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση με χαζοχαρούμενα λόγια – και όντως αυτό έγινε. Καλό είναι να ενημερώσουμε, διότι πολλοί μπορεί να μην το ξέρουν, πως το ελληνικό Survivor είναι τουρκικής παραγωγής και ο παραγωγός είναι ο ίδιος που παρουσιάζει και διευθύνει το τουρκικό Survivor. Ξεκινώντας λοιπόν το παιχνίδι, υπήρχε ένας μεγάλος πρόλογος από τους δύο παρουσιαστές, που λίγο ως πολύ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ο αγώνας γίνεται για να προαγάγει και να καταδείξει τη φιλία μεταξύ των δύο γειτονικών λαών! Παρεμπιπτόντως, κάνει και την εμφάνισή του ένας τραγουδιστής με το όνομα Φαίδων, που ισχυρίζεται ότι κατάγεται από Έλληνα πατέρα και Τουρκάλα μητέρα, και τραγουδά ελληνικά τραγούδια υποστηρίζοντας τη φιλία μεταξύ των δύο λαών. Αυτός ο τύπος δηλώνει παράλληλα και φανατικός κεμαλιστής, έχοντας και τατουάζ στο σώμα του τον Ατατούρκ! Χωρίς να ξαφνιαστούμε από τη λέξη «φιλία», επειδή ήμασταν σίγουροι ότι ο ρόλος και ο σκοπός της παραγωγής ήταν αυτός, μείναμε συντονισμένοι να ακούσουμε και τα υπόλοιπα. Η διαδικασία της ανάδειξης της φιλίας των δύο λαών συνεχιζόταν από όλους, ξεχνώντας εντελώς τη σημαδιακή ημέρα μνήμης για τον απανταχού Ελληνισμό. Είδαμε σχεδόν όλο το επεισόδιο, το οποίο δεν ξέφυγε ούτε λεπτό από τους λόγους για τους οποίους γυρίστηκε. Τα συμπεράσματά μας τα βγάλαμε.

Το βασικό είναι η απόδειξη της συνολικής παρακμής την οποία βιώνει ο Ελληνισμός σε όλα τα επίπεδα. Αποδέχεται ό,τι του πλασάρουν και τα αφομοιώνει και γίνεται δέκτης μιας ανελέητης επίθεσης που αφορά τη γενοκτονία της μνήμης. Ειδικά από τα πανίσχυρα ΜΜΕ. Κατά την άποψή μας, αποτελεί μεγάλη πρόκληση να διεξάγεται οτιδήποτε ελληνοτουρκικό στα πλαίσια και καλά της «φιλίας» την ίδια μέρα που εμείς οι Έλληνες θρηνούμε τη γενοκτονία ενός μαχητικού και αρχαίου κομματιού του λαού μας από το κεμαλικό καθεστώς.

Τώρα, όσον αφορά τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν δημιουργηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Η Τουρκία, κατέχοντας τη μισή Κύπρο, εισβάλλοντας στη Συρία με συμμάχους το ΙΣΙΣ, απειλώντας συνεχώς το Αιγαίο και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου χωρίς κανένα απολύτως νομικό, ηθικό, πολιτικό και ιστορικό δικαίωμα, αλωνίζοντας στη Θράκη με τη φασιστική της προπαγάνδα, αφανίζοντας τον κουρδικό πληθυσμό στο εσωτερικό της και φυλακίζοντας κάθε δημοκρατική και αντίθετη φωνή υπάρχει εντός της, δεν μπορεί να αποτελεί ούτε συμμαχική ούτε φίλια χώρα. Αντιθέτως αποτελεί ξεκάθαρο πρόβλημα για την ειρήνη στη γύρω περιοχή και μέχρι στιγμής δείχνει αδιάλλακτη και ανυποχώρητη σε όλα τα πιο πάνω. Και όταν λέμε ανυποχώρητη, εννοούμε ανυποχώρητη εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και απολογούμαστε αν χαλούμε τα όνειρα και το καλό κλίμα που υπάρχει στις φαντασιώσεις ορισμένων.




ΠΗΓΗ: 




Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.