Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκινά ο Συνήγορος του Πολίτη για τις ομαδικές απελάσεις προς την Τουρκία

Αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκινά ο Συνήγορος του Πολίτη για τις ομαδικές απελάσεις προς την Τουρκία

Σε διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας για το ζήτημα των μαζικών απελάσεων Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, αποφάσισε να προχωρήσει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά τη μαζική κατακραυγή από διεθνείς θεσμικούς φορείς τις προηγούμενες ημέρες για το ζήτημα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο στόχος της έρευνας θα κινηθεί σε πέντε άξονες:
  1. Την εξακρίβωση εάν πράγματι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές, Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην Ελλάδα αναζητώντας διεθνή προστασία, όπως αναφέρουν οι δημόσιες παρεμβάσεις φορέων τις τελευταίες μέρες
  2. Την ενδεχόμενη εμπλοκή, με ενέργειες ή παραλείψεις, στο υπό αναφερόμενο περιστατικό, των αρμόδιων ελληνικών αρχών, όπως η Ελληνική Αστυνομία, η υπηρεσία Υποδοχής, η υπηρεσία Ασύλου κλπ.
  3. Τις διαδικασίες που τυχόν ακολουθήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές
  4. Τις διαδικασίες διερεύνησης που ενεργοποιήθηκαν για τα ανωτέρω μετά τις καταγγελίες που είδαν στο φως της δημοσιότητας.
  5. Την ανάθεση, στη συνέχεια της διενέργειας της αυτεπάγγελτης έρευνας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Τις προηγούμενες μέρες, η Κομισιόν, μέσω δηλώσεων του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muiznieks, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και άλλοι θεσμικοί φορείς, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το ζήτημα, και με δηλώσεις τους κάλεσαν τις ελληνικές αρχές «να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης» και να τηρήσουν «τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Σημειώνεται τέλος, πως ερωτώμενος για το θέμα σε πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, περιορίστηκε να πει ότι "η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις".
Φωτογραφία: SOOC

ΠΗΓΗ: Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.