Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Από που εν(ξ)ημερώνεσαι βρε φίλε;

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


27 April - 21 June 2017

Embajada de la Republica Bolivariana de Venezuela  
Charitos 6, 10675, Kolonaki (Athens, Greece) 
Phone: 210-6729169

 Πληροφορίες, φωτογραφίες & κείμενα από την έκθεσή μας, η οποία συνεχίζεται μέχρι 21 Ιουνίου Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00.
http://67.225.209.93/~nouvakis/venezuela.html


Από που εν(ξ)ημερώνεσαι βρε φίλε; 

του Γιάννη ΓΙΓΑ*

Ο είκαστικός ΓΙΓΑΣ συμετέχει με το έργο του στην Εικαστική Έκθεση "MUDIA" στον ΠολιτιστικόΧώρο "Φρανσίσκο ντε Μιράντα"


Την 30η Απριλίου του 2011 ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ξεκινά ένα φιλόδοξο σχέδιο που ονομάζεται “Gran Misión Vivienda” (Μεγάλη Αποστολή Κατοικία). 
Συγκεκριμένα σχεδιάζει να χτίσει και να αποδώσει στον άστεγο ή στεγασμένο σε καλύβες λαό 2.000.000 σπίτια σε 7 χρόνια. Το σχέδιο δεν εγκαταλείφθηκε από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο που τον διαδέχτηκε. Και όχι μόνο αυτό. Επεκτείνοντας το σχέδιο βάζει το στόχο των 3.000.000 σπιτιών μέχρι το 2019.
Τι γίνεται άραγε με αυτό το σχέδιο;
Σήμερα έξι χρόνια μετά, με τα πλήγματα που έχει υποστεί η οικονομία της χώρας (λόγω των τιμών πετρελαίου), η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κατασκευάσει και παραδώσει 1.510.299 κατοικίες. 
Και όχι μόνο αυτό. Στην Βενεζουέλα που κάποτε κυριαρχούσαν (όπως συνήθως στην Λατ. Αμερική) τα μεγάλα τσιφλίκια Άγγλων "ευγενών", αμερικανικών πολυεθνικών κλπ καθαρμάτων, η αναδόμηση της γης, που πάλι ξεκίνησε από τον Κομαντάντε Τσάβες και συνεχίζεται ακόμα, έχει ως αποτέλεσμα την παραχώρηση 789.126 τίτλων ιδιοκτησίας γης στον μη προνομιούχο λαό.
Αυτά από το "αποτυχημένο" σοσιαλιστικό μοντέλο της Βενεζουέλας. 
Στο δικό μας αποτυχημένο μοντέλο καπιταλιστικής οικονομίας πόσα εκατομμύρια σπίτια χάνει ο λαός από τις τράπεζες; Πόση γη θα περάσει στα χέρια των ιμπεριαλιστών; (που πήγα και θυμήθηκα αυτή τη λέξη έ;)
Η σύγκριση όλη δική σου φίλε μου.

*Τα γράφουν αυτά οι ξεφτιλοφυλλάδες της διαπλοκής;
Την επόμενη φορά που θα θελήσεις ενημέρωση για την Βενεζουέλα ψάξε το καλύτερα.


Από που εν(ξ)ημερώνεσαι βρε φίλε; Μέρος Β'.

Σε "ενημερώνουν": "Το αποτυχημένο σοσιαλιστικό μοντέλο της Βενεζουέλας έφερε έλλειψη προϊόντων και ο κόσμος πεινάει". Άσε εκείνες τις γραφικές φωτογραφίες με το λαθρεμπόριο κωλόχαρτου στα σύνορα με Κολομβία που σε βομβαρδίζουν συχνά παίζοντας με τις "ευαισθησίες" σου.

Η κυβέρνηση όμως της Βενεζουέλας απαντά απλά με το πρόγραμμα Μερκάλ (Mission Mercal). Το ξεκίνησε το 2003 η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικών παντοπωλείων που η Μπολιβαριανή επανάσταση από την αρχή της οραματίστηκε για να αποτρέψει τον εκβιασμό του λαού από τις μαυραγορίτικες και γκανγκστερικές ομάδες και τις πρακτικές τους που ένα χρόνο μόλις πριν τον είχαν ανατρέψει με το πρώτο τηλεοπτικό (αιματηρό επίσης, μην το ξεχνάμε) πραξικόπημα στον κόσμο.

Το εγχείρημα έχει σκοπό την διατήρηση των τιμών στα βασικά είδη ανεπηρέαστες από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων. Σήμερα αριθμεί περί τα 17.000 σημεία πώλησης και αποθήκες στη χώρα. Η αποστολή Μερκάλ έχει επιτύχει να κρατά τις τιμές 40% χαμηλότερες από αυτές της ιδιωτικής αγοράς.

Το πρόβλημα για την Βενεζουελάνικη οικονομία είναι η εξάρτησή της από εισαγωγές (άρα συναλλάγματος) από την στιγμή που η τιμή του κύριου εξαγώγιμου προϊόντος της (πετρελαίου) κατρακύλησε σημαντικά.

Σε αυτό η κυβέρνηση απαντά με πώληση χρυσού (σε μια πολύ καλή εποχή γι' αυτό) για να ενισχύσει τις αναγκαίες εισαγωγές και να πετύχει επάρκεια αγαθών στα κοινωνικά σούπερ-μάρκετ. Ήδη εδώ και ένα χρόνο έκανε μια δοκιμαστική και αρκετά επιτυχημένη πώληση χρυσού με καλά αποτελέσματα που συνδυασμένη με τις κατασχέσεις κρυφών αποθηκών της μαύρης αγοράς των κερδοσκόπων ανακούφισαν για λίγο την κατάσταση και ενίσχυσαν το πρόγραμμα Μερκάλ.

Άλλωστε ο εκβιασμός με την έλλειψη αγαθών είναι ο κύριος λόγος που μεγάλο τμήμα του λαού μετακινήθηκε, υποκύπτοντας, προς την "λάσπη" της ενωμένης αντιπολίτευσης (MUD).

Τώρα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να πουλήσει χρυσό αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές για να ενισχύσει την επάρκεια προϊόντων (από τον Απρίλιο). 
Και τι κάνουν οι δεξιοί εθνοπατέρες, τα μέλη της βουλής που ο λαός τους εμπιστεύθηκε το νομοθετικό έργο της χώρας;

ΠΗΡΑΝ ΑΜΠΑΡΙΖΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΓΟΥΩΛ ΣΤΡΗΤ ΙΚΕΤΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΟΥΡΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΗ. ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ "ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ" ΜΑΔΟΥΡΟ.

Οι προδότες αυτοί προτιμούν να πεινάσει ο λαός της Βενεζουέλας για να εκβιαστεί σε πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης. Δεν το έβγαλα από το νου μου, δεν το καταγγέλει ο Μαδούρο αλλά τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις θυσίες των δικών της συμφερόντων από την αγορά χρυσού για χάρη του αυριανού "Πινοσέτ" της Βενεζουέλας.

ΤΕΤΟΙΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΧΘΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. 
Τα είδες γραμμένα πουθενά αυτά στις κ…λοφυλλάδες της διαπλοκής;

Click to Enlarge
 Πληροφορίες, φωτογραφίες & κείμενα από την έκθεσή μας, η οποία συνεχίζεται μέχρι 21 Ιουνίου Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00.
http://67.225.209.93/~nouvakis/venezuela.html


ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/gigas.icones?fref=nf&pnref=story

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.