Σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου 1979,  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο περιστύλιο του Ζαππείου τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.).
Με αφορμή αυτή την επέτειο και αφού έχουν περάσει 38 χρόνια έκτοτε, δημοσιεύουμε σήμερα την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, μια μέρα πριν την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης, 27/5/1979.
Ένα κείμενο (προφιτικό) που δεν έχει χάσει την επικαιρότητα του.
***

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αύριο, στις 28 Μάη, θα υπογραφεί με πανηγυρισμούς η συμφωνία ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ.

Η συμφωνία αυτή, αν τελικά εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των 9 χωρών – μελών της ΕΟΚ, θα σημάνει την είσοδο της  χώρας μας σε μια νέα φάση της ιστορίας μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κύριου σήμερα εκφραστή της ντόπιας μονοπωλιακής ολιγαρχίας, ισχυρίζεται ότι με την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ θα επιταχυνθεί η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, θα κατοχυρωθεί η δημοκρατία και θα ενισχυθεί η εθνική ανεξαρτησία. Η αλήθεια είναι ότι με την ένταξη, η ελληνική μονοπωλιακή ολιγαρχία δένει ακόμη περισσότερο και επίσημα τη χώρα στα διεθνή μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Σκοπός της είναι νβα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά της και να εξασφαλίσει ι άλλα εξωτερικά στηρίγματα στην προσπάθειά της να διαιωνίσει την εξουσία της.
Η ένταξη στην ΕΟΚ, όπως έδειξε και η πείρα άλλων χωρών – μελών της, δεν συνεπάγεται αυτόματα κανέναν ουσιαστικό περιορισμό της αμερικανοκρατίας. Αντίθετα, πλάι σ’ αυτήν κι άλλες μορφές εξάρτησης ή το πολύ, με αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό τους, θα αναπτυχθούν νέες, πιο περίπλοκες μορφές εξάρτησης, θα επεκταθεί και θα βαθύνει η οικονομική εξάρτηση, θα παγιωθεί η τεχνολογική εξάρτηση και, πάνω απ’ όλα, θα πάρει νέες διαστάσεις η πολιτική εξάρτηση της χώρας. Η λαϊκή κυριαρχία θα περιοριστεί ακόμη πιο πολύ. Η λήψη των αποφάσεων για τα βασικά ζητήματα της χώρας θα μεταφερθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το σημερινό πολιτικό καθεστώς , θα γίνει πιο αυταρχικό και πιο σκληρό για τους εργαζόμενους. Θα δυσκολευτεί η δίκαιη λύση των εθνικών θεμάτων, θα ενταθούν οι εκβιασμοί και πιέσεις από την πλευρά των ιθυνόντων κύκλων της ΕΟΚ για να δοθούν αμερικανονατοϊκές λύσεις σ’ αυτά και για να επανέλθει η χώρα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Όλα αυτά τ είπε καθαρά ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Βαν Αγκτ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, τονίζοντας κυνικά ότι η Ελλάδα, μπαίνοντας στην ΕΟΚ, πρέπει να υποτάξει τα εθνικά της συμφέροντα σε εκείνα της «κοινότητας», δηλαδή των κοιναγορίτικων μονοπωλίων.
Η εθνική οικονομία θα προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις απαιτήσεις των μονοπωλίων της ΕΟΚ με αποτέλεσμα μια σειρά βιομηχανικοί και αγροτικοί κλάδοι να καταστραφούν και η οικονομική ανάπτυξη να γίνεται πιο μονόπλευρη και σε βάρος του εργαζόμενου λαού.
  • Για τους αγρότες η ένταξη θα σημάνει χαμηλότερες τιμές και δυσκολότερη διάθεση προϊόντων. Πολλά αγροτικά νοικοκυριά θα οδηγηθούν έτι στην καταστροφή.
  • Για τους εργάτες και τους υπαλλήλους, το πρόβλημα της ανεργίας και η ανασφάλεια για το μέλλον θα οξυνθούν. Η εντατικοποίηση της εργασίας θα μεγαλώσει, η εκμετάλλευση θα ενταθεί
  • Η ένταξη στην ΕΟΚ θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού. Οι παράγοντες της Τέχνης και του πολιτισμού θάχουν να αντιμετωπίσουν τα μονοπωλιακά κυκλώματα της ΕΕ.
  • Βαριές θα είναι οι συνέπειες της ένταξης για τους ελεύθερους επαγγελαματίες και τους βιοτέχνες, καθώς και μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Η ένταξη στην ΕΟΚ θα δημιουργήσει μια νέα, σκληρότερη από τη σημερινή, πραγματικότητα, που η υποτέλεια της άρχουσας τάξης θα την κάνει ακόμη πιο σκληρή για τους εργαζόμενους της χώρας μας.
Το κόμμα μας θεωρεί χρέος του να προειδοποιήσει, ακόμη μια φορά, τον ελληνικό λαό για τις βαριές συνέπειες που θάχει η ένταξη της χώρας μας σ’ όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της και να καλέσει την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν καλύτερα και να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην ΕΟΚ, για μια πολιτική εθνικής ανεξαρτησίας και ισότιμων οικονομικών σχέσεων με όλες τις χώρες.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα του λαού και  της χώρας. Και στον αγωνιστικό αυτό δρόμο οι εργαζόμενοι της χώρας μας θα συντονίζουν όλο και περισσότερο τη δράση τους με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών της καπιταλιστικής Ευρώπης.
Η ΚΕ του ΚΚΕ