Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Η ΓΛΩΣΣΑ της ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ - La Lengua de Mariposa. 1999


Μια ποιητική ταινία ενηλικίωσης ενός οκτάχρονου αγοριού στις παραμονές του ισπανικού εμφυλίου. 
Βασισμένη σε τρία διηγήματα (1996) του Μανουέλ Ρίβας. 
Η ταινία ήταν υποψήφια για 13 βραβεία Γκόγια, βραβείο Γκόγια για καλύτερη διασκευή σεναρίου. 

Για τον Μόντσο, είναιι μια ειδυλλιακή χρονιά: αρχίζει το σχολείο (τέλη του '36), έχει έναν υπέροχο δάσκαλο, κάνει φίλο του τον Ρόκε, ξεκινά να εξιχνιάζει μερικά απ τα μυστήρια του έρωτα και, με το μεγάλο του αδελφό, έναν εκκολαπτόμενο σαξοφωνίστα, πάει ταξίδι με την μπάντα τους από το χωριό τους στην Γαλικία. 
Ωστόσο, είναι και η χρονιά που η ισπανική δημοκρατία παίρνει φωτιά από φασίστες επαναστάτες. 
Ο πατέρας του Μόντσο είναι δημοκρατικός, όπως και ηλικιωμένος δάσκαλός του, Δον Γρεγόριο. Η μητέρα του είναι χλιαρή ως προς τη δημοκρατία, με προεξάρχον το ενδιαφέρον της για τη θρησκεία και μια πίστη στο Θεό... 
Καθώς χαράζονται γραμμές κι ο καθένας καλείται να διαλέξει πλευρά, ενώ η ισχύς δείχνει να κλίνει προς τη μια πλευρά... οι δυνάμεις του φόβου, της βίας και της προδοσίας των ιδανικών και των ανθρώπων αλλοιώνουν βαθειά και δηλητηριάζουν αυτό που θα ήταν η ευτυχία της ενηλικίωσης... 
Όλες οι αξίες και οι αρχές που εμπνευσμένος δάσκαλος έχει εμφυσήσει στα παιδιά... ανατρέπονται! 

- ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: 
Δεν μου ανήκει, ούτε διεκδικώ δικαιώματα από το βίντεο της ταινίας. Απλώς, επιμελήθηκα, τροποποίησα και μετέφρασα εξ'αρχής μέρος των υποτίτλων στα Ελληνικά και τους ενσωμάτωσα στο βιντεο-αρχείο. 

(Το youtube απέκλεισε αυτομάτως την αναπαραγωγή του βίντεο από 13 χώρες - λόγω προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων της Miramax : Αμερικανική Σαμόα, Ανδόρα, Βερμούδες, Γκουάμ, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Καναδάς, Μικρονησία, Ομόσπονδες Πολιτείες, Νήσοι Βόρειες Μαριάνες, Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου, Παρθένες Νήσοι Ηνωμένων Πολιτειών, Πουέρτο Ρίκο ).




ΠΗΓΗ: Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.