Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Πελοποννησιακός «εμφύλιος» για τα σκουπίδια

του Βασίλη Στοϊλόπουλου 
Διαμαρτύρονται εντόνως πέντε Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, καταγγέλλοντας «υπάρχοντα και επερχόμενα» σκάνδαλα αναφορικά με τα προβλεπόμενα έργα διαχείρισης αστικών αποβλήτων της περιφέρειάς τους. Για να δεχτούν, με τη σειρά τους, σφοδρή επίθεση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, που τους κατηγορεί για τις «ανεύθυνες πρακτικές τους να κρύβουν το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί» (www.aftodioikisi.gr).
Για πολλοστή φορά καταδεικνύεται ότι η «αέναη» διαμάχη των αυτοδιοικητικών για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Πελοποννήσου, και ιδιαίτερα για τη μορφή χρηματοδότησης των σχεδιαζόμενων έργων (ΣΔΙΤ), έχει μεταμορφωθεί σε «πιασάρικο» πολιτικό ζήτημα υψηλής εντάσεως, αλλά και ιδεολογικό «όπλο». Με αποτέλεσμα βεβαίως την αδράνεια, τις αλληλοκατηγορίες, τα μπλοκαρίσματα … και τις «νέες» χωματερές, παρότι έχουν δαπανηθεί ήδη αρκετά εκατομμύρια για την αποκατάσταση δεκάδων χωματερών της Πελοποννήσου.
Αυτό όμως που έχει σημασία για κάθε πολίτη της Ελλάδας δεν είναι ο ιδιότυπος Πελοποννησιακός «Εμφύλιος» αλλά το γεγονός ότι μέχρι τώρα το επιβληθέν πρόστιμο για τις 82 χωματερές των Δήμων της εν λόγω περιφέρειας πλησιάζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ (περισσότερο από το 1/3 που αναλογούν σε όλη τη χώρα). Το γεγονός ότι αυτή η «αιμορραγία» για το ελληνικό δημόσιο θα συνεχιστεί και τα επόμενα εξάμηνα, μια και τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Πελοπόννησο καθυστερούν απελπιστικά με ευθύνες πολλών και διάφορων, προφανώς ελάχιστα ενδιαφέρει τους άμεσα εμπλεκόμενους στην αντιπαράθεση των αυτοδιοικητικών της Πελοποννήσου. Και είναι σαφές ότι υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων, όχι μόνο στην Πελοπόννησο, με διαχρονική άρνηση για το οτιδήποτε, αρκεί οι δημότες τους να μη πληρώνουν τα αναλογούντα τέλη μιας ορθής κι αποτελεσματικής διαχείρισης. Προτιμούν «φθηνές» λύσεις, χωματερές της «πρώτης» και – τελευταία – της «δεύτερης» γενιάς, μια και οι εισαγγελείς δεν φαίνεται μέχρι τώρα να δείχνουν τον αναγκαίο ζήλο.
Ένα από τα «ιλαροτραγικά» της υπόθεσης είναι πως οι τέσσερις από τους πέντε δήμους που διαμαρτύρονται μετά παρισσείας στέκονται πολύ ψηλά στη λίστα με τα «γενναία» πρόστιμα. Πρόστιμα, που ακόμα κανείς σε κεντρικό επίπεδο δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να μετακυλήσει στους πραγματικά υπεύθυνους, παρά τη σχετική νομοθεσία. Αν και οι πρώτες προσπάθειες έγιναν.
Έτσι, το μόνο σίγουρο είναι ότι το πελοποννησιακό «θέατρο του παραλόγου», που έφτασε ήδη και στη Βουλή, θα συνεχιστεί, όπως και τα πρόστιμα από την Ε.Ε.

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.