Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

παιχνίδια εντυπώσεων



Ελεγχόμενο... μέχρι να ξεφύγει από τον έλεγχο, το σκηνικό της τεχνητής έντασης που τροφοδοτεί η Αγκυρα στο Αιγαίο έρχεται να δοκιμάσει τις ισορροπίες με την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά εύφλεκτη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι Τούρκοι φαίνεται σαν να απλώνουν μπροστά τους όλες τις επιλογές... και να παίζουν όλα τα χαρτιά.
Λένε ότι επιθυμούν την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα (ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ χθες), αλλά απειλούν ακόμη και με πόλεμο (ο κυβερνητικός βουλευτής Χουσεΐν Κοτζαμπιγίκ επίσης χθες). Μιλούν για φιλία και ειρήνη (ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ την περασμένη εβδομάδα), αλλά επιτίθενται παραβιάζοντας κατά συρροή τον ελληνικό εναέριο χώρο. Θέλουν τη λύση του Κυπριακού χαιρετίζοντας μάλιστα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις (το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας προχθές) αλλά και δεν τη θέλουν (ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, προ ημερών).
Νευρικοί ως γείτονες και απρόβλεπτοι ως σύμμαχοι οι Τούρκοι ανεβάζουν απειλητικά το θερμόμετρο στο Αιγαίο, προφανώς στήνοντας ένα παιχνίδι εντυπώσεων πάνω στις δεδομένες 'γκρίζες' διεκδικήσεις τους. Το εν λόγω έργο, ωστόσο, ως Ελλάδα το έχουμε ξαναδεί να παίζεται στο Αιγαίο στο παρελθόν (1976, 1987, 1996, 2003).
Στον απόηχο των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν, μιλώντας στο 'Εθνος', ότι 'η Αθήνα δεν πρόκειται να κλιμακώσει, αλλά ούτε και να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω'. Η ελληνική διπλωματία 'θωρακίζεται' απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, προβαίνοντας σε όλες τις 'δέουσες ενέργειες', στέλνοντας διαβήματα και ενημερώνοντας εταίρους και συμμάχους. 'Θα εξαρτηθεί από την ίδια την Τουρκία, εάν όντως θέλει πραγματικά να κλιμακώσει ή όχι', όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή. Πάντως παράγοντες με βαθιά γνώση των Ελληνοτουρκικών θεωρούν 'μάλλον απίθανο' τα πράγματα να ξεφύγουν

συνέχεια ΕΘΝΟΣ


ΠΗΓΗ:http://www.skitso.biz/

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.