Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Pieta (2012) - Κιμ Κι Ντουκ


O Κιμ Κι Ντουκ για το «Pieta»

(Συνέντευξη στον Γιώργο Κρασσακόπουλο 
-Flix.gr, στις 17 Ιανουαρίου 2013 )

…» Για μένα το «Pieta» είναι ένα πολύ πιο σύνθετο φιλμ απ όσο έχω κάνει μέχρι σήμερα. Αγγίζει μια σειρά από θεματικές με έναν τρόπο που δεν το έχω ξανακάνει. Για παράδειγμα στο φιλμ ένας από τους βασικούς χαρακτήρες είναι δίχως αμφιβολία το χρήμα. Ή η ιδέα της οικογένειας. Υπήρχαν μια σειρά από διαφορετικές ιδέες που θα ήθελα να εξερευνήσω. Και προσπάθησα να βρω καινούριους τρόπους να το κάνω, μέσα στο ύφος της κινηματογραφικής γλώσσας που ξέρω να χρησιμοποιώ…

…» Μπορείς να δεις την ταινία σαν μια κριτική του καπιταλιστικού συστήματος. Και ναι η οικονομική κρίση που μαστίζει αυτή την στιγμή αρκετές χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα την χώρα σας την Ελλάδα, ήταν κάτι που με ώθησε να σκεφτώ πιο έντονα τους μηχανισμούς του χρήματος και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο το βλέπουμε στην Ασία και την Δύση.
Όμως αυτό που ήθελα να δείξω πρωταρχικά, είναι το πως οι ανθρώπινες ζωές μπορούν να είναι αξιοθρήνητες εξ αιτίας του χρήματος και πως το χρήμα διαβρώνει την ανθρώπινη κοινωνία. Πως η ιδέα του χρήματος αντί να αποτελεί ένα εργαλείο για μια καλύτερη ζωή, μεταμορφώνει τις ζωές των περισσότερων ανθρώπων σε κάτι βασανιστικό. Το ερώτημα για μένα είναι πως κανείς μπορεί να αποδεχτεί την ύπαρξη του χρήματος, την αγωνία να το αποκτήσεις, και τι συμβαίνει όταν το καταφέρεις; Γίνεσαι σκλάβος του χρήματος, ή έχεις την ικανότητα, την καθαρότητα του να αντιληφθείς την αληθινή αξία του χρήματος, τι σημαίνει να έχεις λεφτά; Για μένα το φιλμ ήταν ένα ερώτημα πάνω σε αυτό ακριβώς το δίλημμα: Το χρήμα σου ανήκει ή του ανήκεις εσύ;

…» Είμαι απολύτως και ολοκληρωτικά ενάντιον της βίας. Αλλά νομίζω ότι είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορείς να αποφύγεις ζώντας στην κοινωνία μας, διατηρώντας ανθρώπινες σχέσεις. Στην διάρκεια του φιλμ όταν βλέπεις όλες αυτές τις βίαιες σκηνές, τα όσα συμβαίνουν στους ανθρώπους με την βοήθεια των μηχανημάτων, θα μπορούσες να πεις πως είναι μια εικονογράφηση του μηχανισμού του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Και νομίζω ότι αυτή η απεικόνιση της βίας στο φιλμ δεν γίνεται για να σοκάρει ή να προκαλέσει, αλλά για να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις την σκληρότητα του συστήματος, το τι μπορεί να κάνει στους ανθρώπους…»




Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.