Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

H Ορθοδοξία στην Κούβα-«Θέλω η Κούβα να γίνει το προπύργιο της Ορθοδοξίας στην Λατινική Αμερική»

…τάδε έφη Φιντέλ Κάστρο, κομμουνιστής ηγέτης της Κούβας (2004).

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη θεολογία, η Εκκλησία δεν επιζητεί την εύνοια της εκάστοτε πολιτικής αρχής. Αντιθέτως, στην ιστορία πολύ συχνά οι Ορθόδοξοι χριστιανοί υπέστησαν σκληρούς διωγμούς λόγω ανυπακοής στην εξουσία, στάση την οποία υπαγόρευε η πίστη τους και η αγάπη προς τον Χριστό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία διασώζει ατόφια την αλήθεια του Ευαγγελίου και προσφέρει ελεύθερα το μεταμορφωτικό, ζωντανό βίωμα του Χριστού που θεραπεύει ψυχικά και λυτρώνει υπαρξιακά τον κάθε άνθρωπο.


Η κυβέρνηση της Κούβας όχι μόνο οικοδόμησε και δώρησε το 2004 ναό βυζαντινής τεχνοτροπίας στο κέντρο της πρωτεύουσας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά συμβάλλει ενεργά στην δημιουργία Ορθοδόξου σεμιναρίου, δηλαδή ιερατικής και θεολογικής σχολής, για όλη την Λατινική Αμερική. Τα γεγονότα αυτά κομίζουν ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες. Ας ακούσουμε την σχετική μαρτυρία του Μητροπολίτη Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής κ. Αθηναγόρα από την ραδιοφωνική εκπομπή Αφιερώματα.

Ακούστε ΕΔΩ

«ESTA CATEDRAL ES UN REGALO DEL PUEBLO CUBANO PARA LA IGLESIA ORTODOXA GRIEGA Y AL PATRIARCA ECUMENICO BARTOLOMEO» FIDEL CASTRO RUZ NOVIEMBRE 2003″
Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΤΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ» ΦΙΔΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΥΖ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2003
«THIS CATHEDRAL IS A GIFT BY THE PEOPLE OF CUBA TO THE GREEK ORTHODOX CHURCH AND TO ECUMENICAL PATRIARCH BARTHLOMEW» FIDEL CASTRO RUZ NOVEMBER 2003
Διαβάστε επίσης:
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Τον Ιανουάριο του 2004 ό Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Κούβα και τέλεσε τα εγκαίνια του Ί. Ναού Αγίου Νικολάου.
Μετά από ενάμισι χρόνο τι αντίκτυπο είχε ή επίσκεψη αύτη στην Κεντρική Αμερική

Σεβ.: Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για την ευκαιρία να με φιλοξενήσετε και πάλι στο περιοδικό του Συνδέσμου σας. Ό Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ό Αιτωλός» προσφέρει ανεκτίμητες και ουσιαστικές υπηρεσίες στο έργο της Ιεραποστολής σε όλο τον κόσμο. Τα μέλη του Συνδέσμου και όλοι οι φίλοι και ευεργέτες του έργου τούτου είσθε οί άγγελοι μας. Εμείς με τα δικά σας φτερά πετούμε και μπορούμε και απλώνουμε το σωτήριο μήνυμα της Ορθοδοξίας.
Ή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Κούβα ήταν Ιστορική. Αποτέλεσε σταθμό για την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα για τον χώρο της Μητροπόλεως μας. Ήταν ή πρώτη φορά πού Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Κεντρική και Λατινική Αμερική. Και εκείνο πού έκαμε εντύπωση, πέρα από την πρόσκληση και τίς τιμές πού του απέδωσε ό Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο, ήταν ή τιμή και ή αγάπη πού εκδήλωσε ό απλός λαός της χώρας στο πρόσωπο του. Ήταν σαν να περίμεναν χρόνια τον ερχομό του Πατριάρχου, πού σήμαινε και τον ερχομό της Ορθοδοξίας σ` αυτόν τον τόπο.
Σημειώστε ότι, όταν έγιναν τα εγκαινια του Ί. Ναού Αγίου Νικολάου, εκτός από τους 30-40 Έλληνες δεν υπήρχαν άλλοι Ορθόδοξοι στο νησί. Και σήμερα, μετά από ενάμισι χρόνο, έχουν βαπτισθεί πάνω από 300 Κουβανοί, κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, και κατηχούνται στην πίστη ολοένα και περισσότεροι, ώστε γίνονται συνεχώς νέες Βαπτίσεις γηγενών. 

Πώς εξηγείται, Σεβασμιότατε, αυτή ή ευαισθητοποίηση του λαού της Κούβας για την Ορθοδοξία;

Σεβ.: Είναι πολλοί οι λόγοι. Γενικά, οι λαοί της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής έχουν μελετήσει την Ιστορία και γνωρίζουν τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην εξέλιξη και στην διάδοση του Χριστιανισμού δια μέσου των αιώνων. Έχουν απέραντο σεβασμό στην Εκκλησία μας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Δείγμα αυτού του σεβασμού ήταν τα λόγια του Προέδρου Φιντέλ Κάστρο προς τον Παναγιότατο Πατριάρχη μας στην πρώτη τους συνάντηση. Είπε χαρακτηριστικά ό Πρόεδρος Κάστρο: «Στο πρόσωπο σας, Παναγιότατε,,, με δέος συναντώ την Ιστορία».
Οί Λατινοαμερικάνοι σέβονται και εκτιμούν ό,τι έχει σχέση με την. Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Αγαπούν την Ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την γλώσσα μας και αναγνωρίζουν την προσφορά μας στις πολιτισμικές αξίες πού σήμερα αγκαλιάζει ή Δύση.

Δεύτερον, παρότι οι λαοί αυτοί γνώρισαν τον Χριστιανισμό από τους ρωμαιοκαθολικούς πριν πεντακόσια χρόνια, για πολλούς και ποικίλους λόγους σήμερα προβληματίζονται και αναζητούν νέες απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των καιρών. Είναι ανήσυχοι και δεν βρίσκουν ανάπαυση στον Χριστιανισμό της Δύσεως. Αυτός είναι εξάλλου ό λόγος πού κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τον Καθολικισμό. Για αυτό, όταν συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Κάστρο για να παραλάβω την επιστολή-πρόσκληση του προς Αβάνα να μας συναντήσει, παρ’ ότι το ήθελε. Και σημείωνε: «Είδα στην τηλεόραση τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρ’ ότι τον ευχαριστούσα για την πρόσκληση, ό ίδιος μου απάντησε: «Όχι, Σεβασμιότατε. Εγώ και ό λαός της Κούβας ευχαριστούμε εσάς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη πού μας φέρνετε την Ορθοδοξία». Μέσα στον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους Κουβανοί βρίσκουν ανάπαυση σωτήριο και ελπιδοφόρο μήνυμα Ορθοδοξίας. 

Κάνει ή Εκκλησία μας κάποια συγκεκριμένη προσπάθεια, έχει κάποιο πρόγραμμα για τον προσηλυτίσει των Κουβανών στην Ορθοδοξία;

Σεβ.: Ή Εκκλησία μας δέ πιστεύει στον προσηλυτισμό. Δεν προσηλυτίζει. Δεν βγαίνουμε στον δρόμο να πούμε στους ανθρώπους ότι αυτό πού έχουν είναι λάθος. Δεν χρειάζεται να τους το πούμε. Ή αλήθεια φωτίζει μόνη της τον δρόμο εκείνων πού ειλικρινά αναζητούν την αληθινή πίστη. Βέβαια, τούτο δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται από μέρους μας να προβάλουμε το σωτήριο μήνυμα της Ορθοδοξίας με έργα και με λόγια, και ακόμη πιο πολύ με το παράδειγμα μας. Συγκινητικό είναι ότι εμείς δεν ψάχνουμε να τους βρούμε• εκείνοι μας ψάχνουν. πριν μερικούς μήνες έλαβα ένα γράμμα από την άλλη άκρη του νησιού, από μία κυρία ηλικιωμένη. Μου έγραφε ότι λόγω ηλικίας και αρρώστιας δεν μπορούσε να έλθει στην τον Πατριάρχη και χάρηκα πού ήλθε ή Ορθοδοξία στο νησί μας. Σάς χρειαζόμαστε». 

Πείτε μας Σεβασμιότατε μερικά παραδείγματα επιστροφής στην Ορθοδοξία;

Σεβ.: Για ποιόν να πρωτομιλήσω! Όλοι όσοι προσέρχονται έχουν μία ξεχωριστή Ιστορία. Να σας πω για τον Ραφαήλ; Ένα μικρό παιδάκι οκτώ ετών πού μόνο του πέρασε από τον Ί. Ναό μας και από περιέργεια μπήκε μέσα. Παρατήρησε πώς κάνουμε τον σταυρό μας και ασπαζόμαστε τίς εικόνες κι άρχισε κι εκείνος να κάνει το ίδιο. Από εκείνη την πρώτη στιγμή δεν έφυγε από κοντά μας. Ζήτησε να βαπτισθεί και με την άδεια της θείας του, στην οποία μένει, σήμερα ό μικρός Ραφαήλ υπηρετεί στο Ιερό, λέγει πώς θέλει να γίνει Ιερέας όταν μεγαλώσει, και, το αξιοπερίεργο, έμαθε και ψάλλει την Θεία Λειτουργία στα Ελληνικά. 
Να σας μιλήσω για έναν νευρολόγο πού μένει δύο ώρες μακριά από την Αβάνα; Περνώντας μια μέρα από τον Ί. Ναό του Αγίου Νικολάου άνοιξε συζήτηση με τον Πρωτοσύγκελο της Ί. Μητροπόλεως π. Τιμόθεο. Στην συνέχεια ζήτησε βιβλία να τα πάρει μαζί του στην πόλη του, για να διαβάσει για την Ορθοδοξία. Σήμερα, ό επιστήμων εκείνος έχει βαπτισθεί, έλαβε το όνομα Αλέξανδρος και με Ιεραποστολικό ζήλο διδάσκει την Ορθοδοξία στους συγγενείς και γνωστούς στην πόλη του, οι όποιοι ζητούν τώρα να χτίσουμε και εκεί Ί. Ναό. 

Συγκινητική είναι και ή πορεία του νεαρού Τιμόθεου προς την Ορθοδοξίας. Είναι φοιτητής Πανεπιστημίου και μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας της χώρας. Πέρασε μια μέρα από τον Ί. Ναό. Γνωρίστηκε με τον π. Τιμόθεο, εξέφρασε την αναζήτηση του και συζήτησε τίς απορίες του. Στην αρχή είχε πολλές αμφιβολίες, αλλά όσο μάθαινε, τόσο ένιωθε ότι ήθελε να γίνει Ορθόδοξος. Ό αδελφός του τον μάλωνε: «Τι Δ θέλεις με την Εκκλησία; Δεν βλέπεις πώς είναι ή κατάσταση της Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο; Εμείς πού είμαστε στο κόμμα δεν ασχολούμαστε με αυτά». Άλλα ό Τιμόθεος επέμενε: 

«Εγώ, αδελφέ μου, ξέρω ότι υπάρχει ό Θεός και ότι ή Εκκλησία του Αγίου Νικολάου διδάσκει τον αληθινό Θεό. Ό στόχος μου είναι ή σωτηρία της ψυχής μου, και, αν ό Θεός το επιτρέψει, θέλω στο μέλλον να γίνω Ιεραπόστολος». 

Έτσι, μέρα με την ήμερα προσέρχονται όλο και περισσότεροι να γνωρίσουν την Ορθοδοξία. Εντύπωση προκαλούν τα λόγια κάποιου Μεξικανού: «Εσείς, Σεβασμιότατε, έχετε έναν θησαυρό πού εμείς στην Λατινική Αμερική λαχταρούμε να γνωρίσουμε. Ή Ορθοδοξία είναι ένα παπούτσι πού ταιριάζει σε μας τους Λατινοαμερικάνους. Αρκεί να ξέρετε πώς να μας το φορέσετε»! 
Μέχρι τώρα αδελφοί και συνεργάτες το Ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας εκτυλισσόταν κατά κύριο λόγο σε χώρες μη χριστιανικές, κυρίως στην Αφρική και στην Ασία. Ή Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ή Εκκλησία των επτά Οικουμενικών Συνόδων και συνεχίζει αδιάκοπα και χωρίς παρέκκλιση την διδασκαλία των Πατέρων και Ομολογητών της πίστεως μας. Γι’ αυτό είναι ή μόνη πού μπορεί και στην Λατινική Αμερική να δροσίσει και να απαλύνει τον πόνο και τον προβληματισμό χιλιάδων πού ζητούν το σωτήριο μήνυμα του μόνου αληθινού Θεού και Σωτήρος Χριστού. 
Δοξολογώ τον εν Τριάδι Θεό για τα όσα ήδη επιτελούνται με την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος στον χώρο της Κεντρικής Αμερικής και των νησιών της Καραϊβικής. Και να φαντασθείτε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του έργου μας. Μόλις πριν λίγα χρόνια Ιδρύθηκε ή Ιερά Μητρόπολη. Με την βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ό Αιτωλός» τα θαύματα θα συνεχίζονται και ψυχές θα σώζονται. Ό δρόμος μας είναι μακρύς. Μόλις αρχίσαμε να τον βαδίζουμε.
Αλλά δεν καμπτόμεθα. Έχουμε συνοδοιπόρο τον ίδιο τον Χριστό. Βαδίζουμε κάτω από την προστασία της Παναγίας.
Συμψάλλουν μαζί μας οί Αρχάγγελοι και οι Άγγελοι. Πρεσβεύουν προς Κύριον μυριάδες Άγιοι και Μάρτυρες της πίστεως. Και είσθε εσείς πού με τον άβολο σας και πιο πολύ με την προσευχή σας μας στηρίζετε και μας ενισχύετε στον βαρύ αλλά θεοχάρακτο δρόμο μας. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΆΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

* H Εκκλησία της Κούβας θα εξελιχθεί σε βασικό ιεραποστολικό σταθμό που θα βοηθήσει όλη τη Λατινική Αμερική

Ολοι γνωρίζουν την ιεραποστολική ακτινοβολία της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. H Εκκλησία των «του Χριστού πενήτων» έπασχε πάντοτε διά την διάδοση του Ευαγγελίου προς τους έξω. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η περίοδος της προσπάθειας του I. Χρυσόστομου προς την Φοινίκη και του M. Φωτίου προς τα σλαβικά φύλα. Γενικώς ήταν πάντοτε η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως πορευόμενη και σχεδόν ποτέ καλοθρονιασμένη.
Ομως σήμερα λίγοι γνωρίζουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει κορυφαίο ρόλο και στο χώρο της Ιεραποστολής. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ενίσχυε τον πρώτο Ελληνα ιεραπόστολο αρχιμ. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο στο ξεκίνημα της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής στα μέσα του περασμένου αιώνα. Και όπου πήγε αυτός, Ουγκάντα, Κένυα, Ζαΐρ, η ιεραποστολή επέτυχε και συνεχίζεται με θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Μετά τον Αθηναγόρα, ο διάδοχός του Δημήτριος βοήθησε την Εξωτερική Ιεραποστολή στην Ασία και κυρίως στη N. Κορέα. Ναοί, μοναστήρια, ιδρύματα, σχολεία κλπ., γεμάτα ζωντάνια, λειτουργούν σήμερα σε Σεούλ, Πουσάν κ.ά.
Τώρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αυξήθηκε ουσιαστικά η Ιεραποστολή στην Καλκούτα και έγινε και το μεγάλο βήμα για την Κίνα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Με μέριμνα του δραστήριου Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ χειροτονήθηκε ο αρχιμ. Ιωνάς, ένας μορφωμένος αγιορείτης πτυχιούχος του E. M. Πολυτεχνείου, έμαθε κινέζικα στην Ταϊβάν και αγόρασε με τη βοήθεια του ιεραποστολικού συλλόγου «Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» της Θεσσαλονίκης ακίνητο στην Ταϊπέι. Κι εδώ τώρα λειτουργεί ιεραποστολικός σταθμός που το φως του φθάνει μέχρι και τη Σανγκάη.
Αλλά δεν είναι μόνο η πορεία προς τα έξω. Εγινε και μέσα στο σώμα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως μια βασική αλλαγή. Αυτές οι ιερές πορείες στις διάφορες πόλεις της Τουρκίας έχουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όχι μόνο συναισθηματικά που ανασταίνουν μνήμες και προγονικές εστίες, αλλά υπάρχουν και πρακτικά αποτελέσματα, που είναι δύσκολο να γραφούν στις λίγες γραμμές ενός άρθρου.
Εάν μάλιστα αναφερθεί και η ταχύτης με την οποία αιφνιδιάζουν τα φυτέματα μερικών αγιορείτικων μοναστηριών στη Γαλλία, π.χ. του π. Πλακίδα κτλ., ή στην Ιταλία (Αγ. Ιωάννη του Θεριστή), ή της καθοδηγούμενης Σεβαστιανής έξω από τη Βενετία, τότε θα εκπλαγούν πολλοί.
Ακόμη βλέπουμε σήμερα και πολλούς καρπούς της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, όπως τον σοφό καθηγητή της Oxford, τον επίσκοπο Κάλλιστο Ουάρε, που είναι μοναχός της I. Μονής Πάτμου, και τον βοηθό επίσκοπο της I. Μητροπόλεως Βελγίου τον Αθηναγόρα, που είναι Φλαμανδός, και τόσους άλλους... Και το φαινόμενο τούτο είναι σύνηθες στην Ευρώπη και στην Αμερική και όχι μόνο. Αρκεί να αναφερθεί ότι η μικρότερη Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει εκδώσει τρία βιβλία, το Ιερό Ευαγγέλιο διά τους I. Ναούς Δυτικών Ινδιών στη γλώσσα της Βεγγάλης, το βιβλίο «Βίος, πίστις, λατρεία» του αειμνήστου π. Αντ. Αλεβιζόπουλου στα κινέζικα, και το συναξάρι της Εκκλησίας της Γεωργίας, περισσότερο από 300 σελίδες, αφιερωμένο στο Ιωβηλαίο του Πατριάρχου Γεωργίας Ηλίου B'. Τρία πολύ χρήσιμα βιβλία στον καλό και ωραίο αγώνα της Ιεραποστολής.
Ομως για πρώτη φορά ήρθε η Ορθοδοξία στη Λατινική Αμερική. Από το αεροδρόμιο είδαμε την προετοιμασία της Κούβας να δεχθεί το μήνυμα της Ορθοδοξίας. Ο μεγάλος στοχαστής της επαναστάσεως Ziossi Marti, στον οποίο είναι αφιερωμένο το αεροδρόμιο και το στάδιο της Αβάνας, είχε διακηρύξει τον μεγάλο λόγο «πατρίδα μου είναι η ανθρωπότητα». Περίπου αυτό που αποφάσισε η Πανορθόδοξος Σύνοδος Κωνσταντινουπόλεως του 1878, που καταδίκασε τον εθνικισμό και φυλετισμό και κάθε μορφή φονταμενταλισμού. Από τότε θεωρείται αίρεση αυτό που έλεγαν και μερικοί αρχιερείς «όταν διψά η αυλή σου μη χύνεις νερό έξω». Σήμερα η αυλή του ορθόδοξου επισκόπου είναι η οικουμένη και η Λειτουργία του έχει συμπαντική διάσταση, αξία και σημασία.
Αυτό που κηρύττει η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι «η πατρίδα μας δεν είναι οικουμένη, αλλά είναι στην υπηρεσία της οικουμένης». Διά τούτο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε στην Κούβα. Διότι εδώ φαίνεται πιο εντυπωσιακά αυτό που λέγεται σήμερα «η δύση της Δύσης». Βέβαια εδώ ήρθε ο Οικουμενικός Πατριάρχης διά τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Νικολάου, που δώρισε ο πανέξυπνος Φιντέλ Κάστρο στην Ορθοδοξία και τον διακόσμησε ο ορθόδοξος ιεραποστολικός σύνδεσμος Θεσσαλονίκης «Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Στην Κούβα τα βασικά χαρακτηριστικά της Ορθοδοξίας, η ταπείνωση, η αγάπη, η θυσία, η απλότητα δεν έχουν εκφραστεί ακόμα από τις άλλες χριστιανικές ομολογίες. Χρειαζόταν λοιπόν μια πνευματική επανάσταση. Βέβαια ήρθε και ο μητροπολίτης Κύριλλος Σμολένσκι στην Κούβα και θύμισε στον Κάστρο πολλά τα κοινά με τους Ρώσους και ζήτησε φυσικά τη βοήθειά του. Ομως ο διορατικός πρόεδρος προτίμησε το ταπεινό Φανάρι. Διά τούτο η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Αν γίνουν πραγματικότητα και οι ελπιδοφόρες υποσχέσεις του προέδρου, τότε άνοιξε μια μεγάλη θύρα για την Ορθοδοξία. Τότε η Εκκλησία αυτή θα εξελιχθεί σε βασικό ιεραποστολικό σταθμό που θα βοηθήσει όλη τη Λατινική Αμερική. Αρκεί να υπάρξουν καλοί ελαιοδότες και ευθυνοφόροι ιεραπόστολοι. Ο ευγενικός λαός της Κούβας περιμένει.
ΠΗΓΗ: http://exodoskafkara.blogspot.gr/

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου