Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης;

 
Δύο λεπτά πρίν τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδας χτες, το Στέητ Ντηπάρτμεντ προχώρησε σε μια εξαιρετικά αρνητική έως και επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα δήλωση όταν ρωτήθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο «ποια είναι η θέση της Ουάσινγκτον στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης» από τον Έρντογαν.
Η αμερικανική δήλωση έχει θαφτεί στα δευτερεύοντα των ειδήσεων και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αντιδράσει μια μέρα μετά!
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης απάντησε επί λέξει στο ερώτημα του δημοσιογράφου:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν από μακρόν εγκαταστήσει κανάλια μέσω της διπλωματικής οδού για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου.Ενθαρρύνουμε την Τουρκία και την Ελλάδα, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Ένα σταθερό Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής». 
Με απλά λόγια, η επίσημη αμερικανική διπλωματία παρακάμπτει τη Συνθήκη ως μη υπάρχουσα και παραπέμπει την Ελλάδα να τα βρει με τους Τούρκους για τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας επί των ελληνικών συνόρων μέσω της διπλωματικής οδού!
Γνωρίζοντας πώς λειτουργούν τα κρατικά όργανα θα πρέπει να αποδώσουμε την αμερικανική στάση σε δύο πιθανούς παράγοντες:
Το καλό σενάριο είναι, όπως έγραφα και σε παλαιότερη δημοσίευση, η επάνδρωση των διεθνών επίσημων υπηρεσιών εδώ και 7-8 χρόνια με άπειρους και ανίδεους περί τα νομικά και διπλωματικά πράγματα νεαρούς υπαλλήλους. Τέτοια στελέχη προβαίνουν συχνά σε επίσημες δηλώσεις, που οι παλιές καραβάνες των υπηρεσιών αναγκάζονται να ανασκευάσουν σύντομα για να αποφευχθούν διακρατικά επεισόδια.
Σ αυτή την περίπτωση εντάσσεται και η προχτεσινή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, που ήταν αντίστοιχη με την παρούσα αμερικανική και η οποία δεν αναγνώριζε εμφανώς τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η γερμανική κυβέρνηση είχε τα αντανακλαστικά να διορθώσει πολύ γρήγορα τη γκάφα του υπαλλήλου της, αφού πρώτα δημιουργήθηκε σάλος στα ελληνικά ΜΜΕ.
Από χτες τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν καταπιεί αμάσητη την αμερικανική αστοιχείωτη ή ηθελημένη αντίδραση. Κυβέρνηση, ωστόσο, υπάρχει;
Το κακό σενάριο είναι να επιθυμεί με την τωρινή δήλωση η Ουάσινγκτον:
 
α. να παίξει πιο έντονα το ρόλο του «ρυθμιστή» στο Αιγαίο, όπως έκανε στην περίπτωση των Ιμίων. Τα οποία εξ αιτίας της αμερικανικής παρέμβασης και της εγκληματικής απειρίας και ενδοτικότητας του Κ Σημίτη η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει από αναμφισβήτητο ελληνικό έδαφος και έχει αναγνωρίσει εμπράκτως (de facto) ως γκρίζα ζώνη!
β. να μη δυσαρεστήσει αυτή τη στιγμή τον Έρντογαν, που κρατάει στα χέρια του μια χώρα στρατηγικό κόμβο στην περιοχή της φλεγόμενης Μ. Ανατολής και κρέμεται από μια κλωστή με τη συσσώρευση χιλιάδων εχθρών του μετά το πραξικόπημα και τις γενικές εκκαθαρίσεις που κάνει.
Ο,τιδήποτε από τα δύο και αν συμβαίνει, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την ανασκευή των αμερικανικών δηλώσεων και τη ρητή επανάληψη της αναγνώρισης της Συνθήκης της Λωζάνης. Γιατί σ αυτό ρωτήθηκε η Ουάσινγκτον.
Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει τη στήριξη της αμερικανικής όσο λίγες τα τελευταία χρόνια (γιατί άραγε τόση αγάπη των Αμερικάνων σε μια κατά δήλωσή της αριστερή κυβέρνηση!), αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει ότι στη διεθνή πολιτική η στήριξη παρέχεται έναντι ανταλλαγμάτων. Φιλίες δεν υπάρχουν.
Και η κυριαρχία των συνόρων μιας χώρας δεν περιλαμβάνεται στα ανταλλάγματα.
 

Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.