Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

«Ο κοινοτισμός ως πηγή έμπνευσης μιας νέας οικονομίας»(βίντεο).


Το «Κοινοτικόν» διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για το σύγχρονο κοινοτισμό – Η δεύτερη εκδήλωση Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου
Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στα τέλη του 20ου αιώνα και η ταυτόχρονη εκδίπλωση της ακραία αντικοινωνικής φύσης του υπαρκτού καπιταλισμού φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη σύγκλιση, στη δράση και στη σκέψη, των ρευμάτων του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, που διέπονται από το πνεύμα του κοινοτισμού. Ιδιαίτερα στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, με την μνημονιακή επιβολή και προώθηση των πιο αντικοινωνικών επιλογών και την αποδιάρθρωση της παραγωγής, αλλά και με μια ιστορία που έχει να επιδείξει χιλιάδες υποδείγματα κοινοτικής οργάνωσης του βίου, η συζήτηση αυτή γίνεται ιδιαίτερα σύγχρονη και ίσως αναγκαία.
Το «Κοινοτικόν» έχει πάρει την πρωτοβουλία να διοργανώσει έναν κύκλο εκδηλώσεων με θέμα τον Σύγχρονο Κοινοτισμό. Στις εκδηλώσεις αυτές καλούνται να μιλήσουν διανοητές, μελετητές και άνθρωποι της πράξης που το έργο τους αναφέρεται στον Κοινοτισμό, επικαιροποιεί τα προτάγματά του και καταλήγει σε συμπεράσματα και προτάσεις για το σήμερα, πιθανόν και αντιτιθέμενα μεταξύ τους, ώστε να αναδειχθεί ο πλούτος και οι διαφορετικές οπτικές του ζητήματος. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου, με ομιλητή το Γιώργο Κολέμπα και θέμα: «Σύγχρονος Κοινοτισμός και Τοπικοποίηση».
Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «Το Δόντι», στη Στοά Πραπόπουλου, Φιλοποίμενος 36-42, στην Πάτρα. Ομιλητής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος και θέμα της εκδήλωσης «Ο κοινοτισμός ως πηγή έμπνευσης μιας νέας οικονομίας».
Ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι Καθηγητής της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζεται σε ζητήματα κοινωνικών μετασχηματισμών των παραδοσιακών δομών, συγκρότησης και χρήσης του ‘παραδοσιακού’ πολιτισμού, διαλόγου της λαογραφίας με άλλες επιστήμες, καταγραφής και μελέτης του μουσικού πολιτισμού, καθώς και σε θέματα μετανάστευσης, ταυτοτήτων και εθνογραφίας συνοριακών περιοχών στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα.Έχει γράψει αρκετά βιβλία και μελέτες. Τα πιο πρόσφατα είναι:
• Παραδοσιακές κοινωνικές δομές, Εκδόσεις ΙΣΝΑΦΙ, Αθήνα, 2016
• Πεκλάρι. Κοινωνική Οικονομία μικρής κλίμακας, ΙΣΝΑΦΙ, Γιάννινα, 2015. «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ»
realis94
πηγη:https://tokoinonikoodofragma.wordpress.com/
Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.