Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ-ΒΙΝΤΕΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΔΑ ΠΟΤΑΜΟΣΑποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΔΑ ΠΟΤΑΜΟΣ

Η Νέδα είναι ποτάμι της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως. Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα. Χαρακτηριστικό της είναι πως πρόκειται για το ένα από τα δύο ποτάμια στην Ελλάδα, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα.

Το ποτάμι πήρε την ονομασία του από την νύμφη Νέδα. Ο ποταμός από την αρχαιότητα όριζε τα σύνορα της Ηλείας από την Μεσσηνία, όπως αναφέρει ο Παυσανίας.[1] Κοντά στις όχθες του ποταμού βρισκόταν η αρχαία Φιγάλεια και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες.

Ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση. Κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, Ελλάδος περιήγησις/Μεσσηνιακά "εἰσὶ δὲ αἱ πηγαὶ τῆς Νέδας ἐν ὄρει τῷ Λυκαίῳ: προελθὼν δὲ ὁ ποταμὸς διὰ τῆς Ἀρκάδων καὶ ἐπιστρέψας αὖθις ἐς τὴν Μεσσηνίαν ὁρίζει τὰ ἐπὶ θαλάσσῃ Μεσσηνίοις καὶ Ἠλείοις τὴν γῆν"


Ποταμός Νέδα '' Περιήγηση στο χώρο και στο χρόνο ''.ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΝΕΔΑ ( ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ)
ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ


Από το χωριό Κακαλέτρι, το βράδυ διανυκτερεύσαμε στο πετρογέφυρο κάτω απο το Μαυρομάτι και την κυριακή καταλήξαμε στο Στόμιο και στους άνω καταρράκτες.

Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου