Εφυγε στις 14 Οκτωβρίου ο Μάρτιν Ζέκεντορφ, ο πιο σημαντικός αντιφασίστας και φιλέλληνας διανοούμενος της Γερμανίας, ο πρώτος χρονικά και από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Πρόκειται για τον σπουδαιότερο, αναμφισβήτητα, μελετητή της Ιστορίας της Γερμανικής Κατοχής της Ευρώπης και της Ελλάδας. Το βιβλίο του «Η Ελλάδα κάτω από τον αγκυλωτό σταυρό. Ντοκουμέντα από τα γερμανικά αρχεία» (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 1991) αποτελεί βιβλίο-σταθμό, που τεκμηριώνει και αναδεικνύει σε όλη της την έκταση την πρωτοφανή και μεθοδικά σχεδιασμένη τρομοκρατία, λεηλασία και καταστροφή του Γ΄ Ράιχ εις βάρος του ελληνικού λαού.

Ο Δρ Μάρτιν Ζέκεντορφ ήταν καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Λ.Δ. Γερμανίας και απολύθηκε μετά την ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών (ή, ακριβέστερα, την προσάρτηση της ΛΔΓ στην ΟΔΓ). Αποτέλεσε πρότυπο σεμνού, καλόκαρδου, ανιδιοτελούς και ασυμβίβαστου αγωνιστή. Σήκωνε συχνά το σταυρό της υποστήριξης των ελληνικών αξιώσεων εντός της Γερμανίας, προκαλώντας ταραχή στο γερμανικό κατεστημένο. Ήταν πραγματικός καταπέλτης! Με λόγο αιχμηρό, πυκνό σε νόημα και επικαλούμενος αδιάσειστα στοιχεία παρουσίαζε έξοχα και περιεκτικά την ειδεχθέστατη εγκληματική δράση της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα, αλλά και την προκλητικά αδιάλλακτη στάση της στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών, καλώντας την να αναλάβει, επιτέλους, την ευθύνη της έναντι του ελληνικού λαού.

Γνωρίζοντας από την Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου την καταγωγή μου, μου επιφύλαξε θερμή υποδοχή ενεχειρίζοντάς μου το τηλεγράφημα –ιστορικό ντοκουμέντο τεράστιας αξίας– του κλιμακίου της Βέρμαχτ προς τα κεντρικά του Φρουρίου Κρήτης, τα ξημερώματα της 15ης Σεπτεμβρίου 1943, δεύτερης μέρας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει τον προμελετημένο χαρακτήρα του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας… Κρατήσαμε επαφή, τόσο απευθείας όσο και μέσω του Δαμιανού Βασιλειάδη, και μας εφοδίασε και με άλλα ντοκουμέντα αλλά και κείμενα δικά του, με τα οποία παρενέβη στην κατάπτυστη προσπάθεια του Χάιντς Ρίχτερ να παραχαράξει την Ιστορία.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και το Εθνικό Συμβούλιο τον βράβευσε για το σύνολο του έργου του και την προσήλωσή του στην υποστήριξη της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Είχα την τύχη να τον ξαναδώ στις 13/11/2019, στο συνέδριο που οργάνωσε το Die Linke για τις γερμανικές οφειλές. Μου μίλησε πολύ ζεστά, μας ευχαρίστησε για τη βράβευσή του (είχε, μόλις, παραλάβει το βραβείο του) και μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Χωρίς αμφιβολία, είμαστε πλέον φτωχότεροι. Οφείλουμε όμως στη μνήμη του και το παράδειγμά του να συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για Μνήμη, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας συναγωνιστή! Με τη δράση σου, μαζί με πολλούς ακόμη Γερμανούς Δημοκράτες, σώσατε και σώζετε την τιμή της σύγχρονης Γερμανίας. Θα σε θυμόμαστε πάντα και θα συνεχίσεις να μας εμπνέεις με το παράδειγμά σου!

Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου (αποσπάσματα από κείμενο του – ο τίτλος είναι της Σύνταξης).