Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Ποιος είναι «εθνίκι»- ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΘΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Την υπενθύμιση την  αλιεύσαμε από το φατσοβιβλίο του καλού φίλου, δημοσιογράφου, Γ.  Γκόντζου, το αναδημοσιεύουμε μαζί με το σχόλιό του:

Ως ευρισκόμενος "σε ιδεολογική σύγχυση"- και με επίσημη σφραγίδα μάλιστα, εδώ και τριάντα χρόνια περίπου -, το μυαλό μου κάνει περίεργους συνειρμούς.  Διαβάζοντας πως ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιλέχτηκε από τον ΔΟΛ στον οποίο διετέλεσε επί δυο δεκαετίες διευθυντής της εφημερίδας "Το Βήμα", "να συμβάλλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ", θυμήθηκα τα εξής, με πολλές - πολλές επίκαιρες διαστάσεις.  Το 2009 επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του τότε Συνασπισμού είχε επιλεγεί αρχικά ο σκιτσογράφος Στάθης (Σταυρόπουλος).  Τελικά μετά από πιέσεις από το εσωτερικό του Συνασπισμού - δεν τα λέω εγώ άλλος τα έγραψε όπως θα δείτε παρακάτω - ο Στάθης κόπηκε και στην θέση του επικεφαλής τέθηκε ο κ.Βασίλης Μουλόπουλος.  Τότε στις 19/Σεπτεμβρίου/2009, ο σημερινός υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ξυδάκης δημοσιεύει ένα άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο "Ποιος είναι "εθνίκι", όπου μεταξύ άλλων σημειώνει:{..}Είναι απλό: αν καταλαβαίνουμε καλά τη χροιά και το ειδικό βάρος του όρου «εθνικιστής», όπως το εννoούν ένιοι της αντιεθνικιστικής Αριστεράς, ο Στάθης είναι «εθνίκι», πατριώτης, Ελληναράς· μάλιστα, ως βουλευτής, μπορεί να υπερψήφιζε θέσεις των εθνικιστικών ΚΚΕ και ΛΑΟΣ...{..}
{..}..η Αριστερά εγκαταλείπει την ακόμη επίκαιρη κληρονομιά του δημοκρατικού πατριωτισμού του ΕΑΜ και του ριζοσπαστικού εθνικισμού, την εγκαταλείπει βορά στην άκρα δεξιά.{..} .

Το άρθρο του σημερινού υπουργού έχει και άλλα,  άκρως επίκαιρα, μιλά για σχέδιο ΑΝΑΝ, για "αφηρημενο κοσμοπολιτισμό"...Τι θυμάμαι και εγώ !!!

Γ. Γκόντζος

Ποιος είναι «εθνίκι»


Αποτέλεσμα εικόνας για ΞΥΔΑΚΗΣΤου Νικου Γ. Ξυδακη*

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στον γνωστό δημοσιογράφο Στάθη Σταυρόπουλο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η εν συνεχεία αποπομπή του, προκαλούν τη σκέψη μας. Ας δούμε το λόγο για τον οποίο απεπέμφθη εντέλει ο Στ. Σταυρόπουλος από την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου. Οπως ο ίδιος έγραψε δημοσίως, και όπως από προχθές ήδη εφημολογείτο στις αίθουσες Τύπου, ο δημοσιογράφος εξαιρέθηκε διότι μερίδα του ΣΥΝ τού προσήψε τη ρετσινιά του εθνικιστή. Δηλαδή; Τι δηλαδή; Είναι απλό: αν καταλαβαίνουμε καλά τη χροιά και το ειδικό βάρος του όρου «εθνικιστής», όπως το εννoούν ένιοι της αντιεθνικιστικής Αριστεράς, ο Στάθης είναι «εθνίκι», πατριώτης, Ελληναράς· μάλιστα, ως βουλευτής, μπορεί να υπερψήφιζε θέσεις των εθνικιστικών ΚΚΕ και ΛΑΟΣ...


Απορία: Είναι σαφές πώς αντιλαμβάνεται ενιαία ο ΣΥΡΙΖΑ τον εθνικισμό, τον πατριωτισμό, την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία; Κι αν ναι, αυτή η ενιαία και αρραγής εννοιολόγηση βρέθηκε κατάφωρα αντίθετη με την ιδεολογία τού παρ' ολίγον επικεφαλής του ψηφοδελτίου; Αμφιβάλλω αν έχει ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά ζητήματα· με ιδεοληψίες μάλλον και ρητορικές ασάφειες πολιτεύεται. Και με παλινωδίες: όπως λ.χ. στην αντιμετώπιση του Σχεδίου Ανάν· όταν με οριακή πλειοψηφία το κεντρικό όργανο του Συνασπισμού ετέθη υπέρ του Σχεδίου, ενώ ο τότε ευρωβουλευτής και μετέπειτα πρόεδρος Αλ. Αλαβάνος αρθρογραφούσε εναντίον.

Η ιδεοληπτική και ορθοτομούσα Αριστερά, που απέκλεισε τον «εθνίκι» Σταυρόπουλο, προσλαμβάνει επιλεκτικά τον Διαφωτισμό· αφαιρεί τον ριζοσπαστικό εθνικισμό, τον προοδευτικό πατριωτισμό, κρατάει το διεθνισμό της σοβιετοκίνητης Κομιντέρν, συγκερασμένο με έναν αφηρημένο κοσμοπολιτισμό, περιέργως τον ίδιο με του υπερεθνικού καπιταλισμού που καταγγέλλει.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, με αβαρίες και απλουστεύσεις, με υποκλίσεις στο κυρίαρχο αποστειρωμένο λαϊφστάιλ των γκόλντεν μπόις και της φυλής των αεροδρομίων, η Αριστερά εγκαταλείπει την ακόμη επίκαιρη κληρονομιά του δημοκρατικού πατριωτισμού του ΕΑΜ και του ριζοσπαστικού εθνικισμού, την εγκαταλείπει βορά στην άκρα δεξιά. Και εις επίρρωσιν, κανιβαλίζει αυτάρεσκα έναν δικό της άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/

Ο κ. Ξυδάκης στη συνέχεια έγινε βουλευτής και Υπουργός, είμαστε σίγουροι ότι επιμένει στις απόψεις του!!!

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

ΠΗΓΗ:

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου