Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Σταύρος Ζουμπουλάκης: Πώς και γιατί να διαβάσουμε Παπαδιαμάντη σήμερα

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2016 22:50 |
ΕΔΩ:http://www.tanea.gr/instanea/instavideo/article/5383290/stayros-zoympoylakhs-pws-kai-giati-na-diabasoyme-papadiamanth-shmera/#.WBzol1bicKR.blogger

Ο φιλόλογος, συγγραφέας και δοκιμιογράφος Σταύρος Ζουμπουλάκης στο πρόσφατο βιβλίο του με τον τίτλο «Ο στεναγμός των πενήτων» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016), περιλαμβάνει 16 δοκίμια για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το 2001 ως το 2015. Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν «να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τον Παπαδιαμάντη», όπως εξηγεί ο ίδιος φλεγματικά συμπληρώνοντας: «ας πάψουμε να τον προσεγγίζουμε ιδεολογικά, είτε θετικά είτε αρνητικά και ας δούμε τον συγγραφέα».

Στο βίντεο, ο Ζουμπουλάκης φωτίζει τις πολλαπλές όψεις του Σκιαθίτη, τον χριστιανισμό του, την ιδιότυπη γλώσσα, καθώς και την αρνητική και θετική πρόσληψή του. Στη συνέχεια, ο γνωστός δοκιμιογράφος διαβάζει ένα απόσπασμα από το διήγημα «Ὤχ! Βασανάκια» (1894), το οποίο θεωρεί ως το καλύτερο κείμενο που έχει γραφτεί για παιδιά του σχολείου.

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης διατελεί πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και πρόεδρος του Δ.Σ. του Βιβλικού Ιδρύματος «Αρτος Ζωής», ενώ το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο παρελθόν είχε ξεχωρίσει ως διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία».

Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.