Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

MI CHATI I MAGNA GLOSSA ( Mη χαθεί η μεγάλη γλώσσα)!


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ μεγαλη ελλαδα


   

της Αντιγόνης Ιωαννίδου





 Η MARINELA RODA τραγουδάει εκεί στην μεστή από μνήμες ελληνικότητας Καλαβρία το τραγούδι "GLOSSA DIKIMU"! 


Σύμφωνα με μετάφραση του τραγουδιού που παραθέτει ο φίλος Γιάννης Αμοργιανός το τραγούδι λέει: 

 I GLOSSA DIKIMU 

Mi chati i magna glossa  -  Μη χαθεί η μεγάλη γλώσσα 
     Ene i glossa ti jenia   -  Είναι η γλώσσα του γένους
   Echi chronu ce chronu tossu  -  Εχει χρόνους και χρόνους τόσους 
              T’ irte ode sta choria   -  Που ήρθε εδώ σε αυτά τα χωριά                  
To prozzimi emi’ to echome   -  Το προζύμι εμείς το έχουμε 
    arte meni essa’ pedia   -   αυτό μένει σε εσας παιδιά 
T’echite to alevri   -  που έχετε το αλεύρι 
                 ce larga ene i jerusia   -  και είναι μακρυά τα γηρατειά!.... 


Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΓΚΝΑ ΓΚΡΕΤΣΙΑΔιαβάζοντας την ελληνική διάλεκτο της Καλαβρίας, υποβοηθούμενοι και από το κείμενο εύκολα καταλαβαίνουμε τι λέει ο στιχουργός. Είναι οι δικές τους υποθήκες, οι δικές τους προτροπές στα παιδιά του γένους να φυλάξουν τη σπουδαία ιστορική τους, πατρώα γλώσσα! Είναι ένα προσκλητήριο ευθύνης σε όλο τον Ελληνισμό για την υπεράσπισή της! Είναι η δική τους ματιά που αντιλαμβάνεται πως η ιστορικότητα του ανθρώπινου όντος εκφράζεται μόνο μέσα από μια διαδικασία παράδοσης και παραλαβής από τις γενιές που φεύγουν στις γενιές που έρχονται! 

Μα από όλο το τραγούδι πιο πολύ με άγγιξε εκείνο το :

" Τ' irte ode sta choria.." Ήρθε ώδε....Ώδε....; "Ουκ έστιν ώδε" , είπε ο άγγελος στις Μυροφόρες καθισμένος πάνω στον άδειο τάφο του αναστάντος Ιησού! "Δεν είναι εδώ"! 

Πού θα συναντήσουν πλέον αυτή τη λέξη τα Ελληνόπουλα; Μια λέξη που επιβίωσε μέσα από τόσες χιλιετίες , όπως και τόσες άλλες, κι αποδεικνύεται πως είναι ακόμα ζωντανή" γιατί θα υποστεί τη γλωσσική ευθανασία; 

Ούτε μέσα από το γλωσσικό μάθημα πια, ούτε μέσα από το μάθημα των Θρησκευτικών και τα εκκλησιαστικά κείμενα, την διαχρονική κιβωτό της γλώσσας και της πίστης των Ελλήνων, θα έχουν την ευκαιρία να βαπτισθούν τα παιδιά μας στα νάματα αυτής της magnia glossa που φέρνει στο κορμί της τα αποτυπώματα της ιστορικής μας διαδρομής! Δεν θα βυθιστούν μαζί της στις διάφορες ιστορικές περιόδους από όπου περάσαμε μαζί, αφού το βάθος της δεν αφορά πια τα προγράμματα της εκπαίδευσης των Ελλήνων. Ίσως μάλιστα η πρόθεσή τους είναι να αναφωνήσουν μια μέρα πως " ουκ έστιν ώδε" του λοιπού κάθε τι που αναγνωρίζαμε ως αναπόσπαστο συστατικό της ταυτότητάς μας, ο ίδιος ο Ελληνισμός πιθανότατα! 

Όμως πλανώνται! Όλα αυτά είναι τόσο ζυμωμένα με την ουσία μας που δεν γίνεται να τα εξαφανίσουν ! Ο Ελληνισμός έχει άπειρο βάθος στο χρόνο κι αειθαλή κλωνιά στο μέλλον! Δεν είναι αυτό το ξερό μηδενικού βάθους τσόφλι του αυγού που θέλουν να τον καταστήσουν! Από τον Εύξεινο ως τη Μεσόγειο και όλα τα πλάτη και μήκη της γης οι Έλληνες συσπειρώνονται και υπερασπίζονται σαν Ένας τη λαλιά και την ψυχή τους κι έχουν παντού συνοδοιπότρους και συμμαχητές! Μόνο ανθρωπάκια τολμούν να μετράνε το μπόι τους μ' αυτό το δυσθεώρητο ύψος!

Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.