Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ "ΟΧΙ", ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ! ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ...


Αποτέλεσμα εικόνας για φυλακισμενα μνηματα
Στην Ελλάδα ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και το ΟΧΙ στην Κύπρο τα Φυλακισμένα Μνήματα!!!

Σε ανακοίνωσή της, 25/10/2016, η Επίτροπος της Κύπρου απαντούσε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αλήθεια» στις 18 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Παιδιά στα φυλακισμένα μνήματα». Η απάντησή της δημιούργησε έκπληξη στους Ελληνοκυπρίους αφού ο ιερός χώρος είναι προσκύνημα γι' αυτούς.

Αναδημοσιεύουμε από κυπριακά ιστολόγια:

Επανεξέταση τής πρακτικής 


Σημειώνεται ότι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, έχει υποστηρίξει ότι η επίσκεψη των παιδιών νηπιακής και δημοτικής ηλικίας στο χώρο των Φυλακισμένων Μνημάτων και της αγχόνης, δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου το σχολείο να επιτύχει στο στόχο του, να καλλιεργήσει το σεβασμό στις εθνικές αξίες, την Ιστορία και την παράδοσή μας. Η κα Κουρσουμπά εισηγείται όπως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία επανεξετάσουν την πρακτική των επισκέψεων. Σε απάντησή της σε άρθρο με τίτλο «Παιδιά στα Φυλακισμένα Μνήματα», το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αλήθεια στις 18/09/2012 και υπογράφει ο Ιωάννης Δ. Ντόου, η κα Κουρσουμπά αναφέρει ότι «το σχολείο έχει ποικιλία άλλων εργαλείων για να πετύχει το στόχο αυτό. Από την άλλη, αντλώντας και από τις ίδιες τις αντιδράσεις των παιδιών (αισθήματα δυσφορίας απέναντι στη σκληρότητα με την οποία έρχονται σε επαφή), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενεί εικόνες και ενδεχομένως δημιουργεί παραστάσεις τις οποίες, ανεξάρτητα από το νόημα με το οποίο τις επενδύει η ευρύτερη κοινωνία, θα ήταν προς το συμφέρον των παιδιών να αποφύγουν». Ως εκ τούτου, σημειώνει, έχω την άποψη ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να επανεξετάσουν την πρακτική των επισκέψεων των παιδιών στα Φυλακισμένα Μνήματα. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά του γυμνασίου και λυκείου, αναφέρει η Λήδα Κουρσουμπά, οι επισκέψεις αυτές θα μπορούσαν να γίνονται, αφού προηγηθεί διάλογος μαζί τους, όπως θα πρέπει να γίνεται σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικής ή/και ψυχαγωγικής επίσκεψης.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/diafonia-ip-pedias-me-koursoumpa-gia-filakismena-mnimata-ichitiko

Υπενθυμίζεται πως με χθεσινή ανακοίνωση (25.10.2016) η Επίτροπος απαντούσε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αλήθεια» στις 18 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Παιδιά στα φυλακισμένα μνήματα». Η κ. Κουρσουμπά γραφεί στην απάντηση της πως το σχολείο έχει ποικιλία άλλων εργαλείων για να πετύχει το στόχο αυτό. Από την άλλη, αντλώντας και από τις ίδιες τις αντιδράσεις των παιδιών (αισθήματα δυσφορίας απέναντι στη σκληρότητα με την οποία έρχονται σε επαφή), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενεί εικόνες και ενδεχομένως δημιουργεί παραστάσεις τις οποίες, ανεξάρτητα από το νόημα με το οποίο τις επενδύει η ευρύτερη κοινωνία, θα ήταν προς το συμφέρον των παιδιών να αποφύγουν”.
Ως εκ τούτου, σημειώνει, έχω την άποψη ότι τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία θα πρέπει να επανεξετάσουν την πρακτική των επισκέψεων των παιδιών στα Φυλακισμένα Μνήματα. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου, αναφέρει, οι επισκέψεις αυτές θα μπορούσαν να γίνονται, αφού προηγηθεί διάλογος μαζί τους, όπως θα πρέπει να γίνεται σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικής ή/και ψυχαγωγικής επίσκεψης.


Προσκύνημα η επίσκεψη στα φυλακισμένα μνήματα

Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ επικοινώνησε με τον κ. Βρυωνίδη, σύζυγο της αδερφής του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη και φιλόλογο, που εκτελεί χρέη ξεναγού στο χώρο των φυλακισμένων μνημάτων εκ μέρους των αγωνιστών. Ο κ. Βρυωνίδης υπογράμμισε πως υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία τα σχολεία μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο εάν το επιθυμούν.
Επιπρόσθετα ο κ. Βρυωνίδης επεσήμανε πως οι επισκέψεις στον χώρο των φυλακισμένων μνημάτων δεν είναι μια συνηθισμένη εκδρομή αλλά προσκύνημα, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιστορία του τόπου. «Τα παιδιά που έρχονται εδώ δεν καταλαβαίνουν και πολλά αναφορικά με τα βασανιστήρια και τις κακουχίες που πέρασαν οι αγωνιστές.
Ωστόσο είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να τα βλέπεις να κρατάνε λουλούδια και να τα τοποθετούν στα μνήματα των ηρώων μας, τόνισε ο κ. Βρυωνίδης.


«Ο χώρος των φυλακισμένων μνημάτων είναι μια κολυμβήθρα στην οποία βαπτίζονται τα παιδιά μας», κατέληξε ο σύζυγος της αδερφής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
πηγη:http://www.reporter.com.cy/local-news/article/128847/-proskynima-i-episkepsi-sta-fylakismena-mnimata-antidraseis-stin-apantisi-koyrsoympa

Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.