Η Ελλάς των μεσαζόντων....
-----------------------------------------------
Στις μελλοντικές ιστορίες για την Πιερία θα καταγράφεται ότι ο αγρότης πουλούσε στον έμπορο την καλύτερη ποιότητα ακτινιδίων με 1.20 ευρώ, τα οποία λίγο αργότερα στην αγορά των Αθηνών θα πουλιούνται με 4.20 ευρώ...
(η φωτογραφία χθεσινή)
-----------------------------------------------------------------
-Γιατι κατέρρευσαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα;;;
(Η ΑΙ μας βοηθά να καταλάβουμε)
-Η κατάρρευση πολλών αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε έναν μόνο λόγο, αλλά σε έναν συνδυασμό πολιτικών, οικονομικών, θεσμικών και κοινωνικών παραγόντων που σωρεύτηκαν από τη δεκαετία του 1980 και κορυφώθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Τα πιο σημαντικά αίτια συνοψίζονται ως εξής:
---
1. Πολιτικοποίηση και κομματικός έλεγχος
Πολλοί συνεταιρισμοί λειτούργησαν ως πελατειακοί μηχανισμοί.
Συχνά οι διοικήσεις εκλέγονταν με κομματικά κριτήρια, όχι με βάση την ικανότητα ή το επιχειρηματικό πλάνο.
---
2. Ελλιπής επαγγελματική διοίκηση
Πολλοί συνεταιρισμοί δεν λειτούργησαν ως επιχειρήσεις αλλά ως «γραφεία εξυπηρετήσεων».
Απουσίαζαν επαγγελματίες μάνατζερς, σύγχρονες μέθοδοι λογιστικής, κοστολόγησης, marketing και εμπορίας.
Δεν υπήρχαν μακροχρόνια επιχειρηματικά σχέδια.
---
3. Υπερδανεισμός και χρέη
Η περίφημη ΑΤΕ (Αγροτική Τράπεζα) για δεκαετίες έδινε δάνεια χωρίς αυστηρά κριτήρια.
Πολλοί συνεταιρισμοί σωρεύτηκαν με μεγάλα χρέη που αργότερα «πάγωσαν» ή διαγράφηκαν.
Όταν σταμάτησαν οι εύκολες χρηματοδοτήσεις, το σύστημα δεν μπορούσε να σταθεί μόνο του.
---
4. Κακή χρήση των επιδοτήσεων της ΕΟΚ/ΕΕ
Αντί οι κοινοτικές ενισχύσεις να κατευθυνθούν σε εκσυγχρονισμό, εξωστρέφεια, υποδομές, συχνά κατέληγαν σε:
λειτουργικά έξοδα,
ρουσφετολογικές πρακτικές,
γραφειοκρατικά προγράμματα χωρίς αντίκρισμα.
Αυτό δημιούργησε μια κουλτούρα εξάρτησης, όχι ανάπτυξης.
---
5. Υπερβολικός κατακερματισμός
Η Ελλάδα είχε χιλιάδες μικρούς συνεταιρισμούς, συχνά σε χωριά 200 κατοίκων.
Χωρίς κλίμακα, δεν μπορούσαν να έχουν ανταγωνιστικότητα, ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη ή αποτελεσματική εμπορία.
---
6. Έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών
Οι συνεταιρισμοί για να επιβιώσουν χρειάζονται ενεργή συμμετοχή, διαφάνεια και εμπιστοσύνη.
Σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη δεν παρέδιδαν τα προϊόντα τους στον συνεταιρισμό αλλά σε ιδιώτες εμπόρους, υπονομεύοντας τον ίδιο τον φορέα τους.
---
7. Οικονομικές και θεσμικές δυσλειτουργίες
Νομοθεσία που συχνά άλλαζε.
Περιορισμένοι έλεγχοι.
Περίπλοκο κανονιστικό πλαίσιο.
Ανεπαρκείς μηχανισμοί εποπτείας.
---
8. Παγκοσμιοποίηση & αλλαγές στην αγορά
Η είσοδος μεγάλων ιδιωτικών παικτών στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων με:
καλύτερη οργάνωση,
δυνατές εξαγωγές,
επενδύσεις σε συσκευασία–branding,
εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι συνεταιρισμοί δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν.
---
9. Αποκοπή από την παραγωγή
Πολλοί συνεταιρισμοί έγιναν περισσότερο διοικητικές δομές παρά οργανισμοί που πραγματικά στήριζαν την παραγωγή.
Η σύνδεση παραγωγού–συνεταιρισμού κινδύνευσε και συχνά χάθηκε.
---
Συμπέρασμα
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα κατέρρευσαν κυρίως επειδή δεν λειτουργούσαν ως επαγγελματικές επιχειρήσεις αλλά ως πολιτικο-γραφειοκρατικοί οργανισμοί, με συνέπεια να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στον σύγχρονο ανταγωνισμό.
---
Υπάρχουν σημερινά παραδείγματα επιτυχίας;
Ναι: Κρι Κρι, Μαστίχα Χίου, Στέβια Τρικάλων, Β.Ε.Α. Λαμίας, ΘΕΣγη, ΘΕΣγάλα κ.ά. δείχνουν ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να είναι πανίσχυρες επιχειρηματικές μονάδες όταν:
έχουν επαγγελματική διοίκηση,
εφαρμόζουν διαφάνεια,
συσπειρώνουν τους παραγωγούς,
επενδύουν στην ποιότητα και την εξωστρέφεια.
---
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.