Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Αποχαιρετισμός στην Κούρδισσα Εσμέ Εράτ

Αποχαιρετισμός στην Κούρδισσα Εσμέ Εράτ

Του Αλέκου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο 

«Αν το τίμημα της λύσης είναι εμείς οι Ε/κ να αντιληφθούμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τον πόνο, τον φόβο και τα στερεότυπα του παρελθόντος και να οικοδομήσουμε μια υγιή συμμαχική και αδελφική σχέση με την Τουρκία, όπως αυτήν που έχουμε αυτήν τη στιγμή με την Ελλάδα, τότε, ναι, ας το κάνουμε. Το έκανε για αιώνες η Ελβετία, το κάνει η Σιγκαπούρη με πιο επικίνδυνες χώρες στον περίγυρό της».
 
Το παραπάνω έγραφε στις 29 Δεκεμβρίου 2019, ο διευθυντής της εφημερίδας «Πολίτης», Διονύσης Διονυσίου. Τέσσερις μέρες μετά, η «μεγάλη τουρκική εθνοσυνέλευση» λάμβανε την απόφαση να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, δηλαδή την εμπλοκή της Τουρκίας σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο μιας τρίτης χώρας. Και δέκα μόλις μέρες μετά, η εφημερίδα «Hurriyet» γνωστοποιούσε μέσω διθυράμβων ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ, σε κοινή επιχείρηση με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, εκτέλεσε την αρχηγό του γυναικείου βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) Εσμέ Εράτ. Η Εράτ δολοφονήθηκε στο Όρος Καντίλ του βορείου Ιράκ, μια περιοχή που διοικείται από το ιρακινό Κουρδιστάν και η οποία αποτελεί καταφύγιο και προπύργιο πολλών μαχητών του επαναστατικού PKK. Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την «εξουδετέρωσή» της και με αλαλαγμούς μετέδιδαν ότι η ΜΙΤ σκότωσε μια «τρομοκράτη». Σαν σκηνές από ιστορίες του μεσοπολέμου, η Σαμπάχ, η Γενί Σαφάκ, η Χουριέτ, πανηγύριζαν αδιακρίτως γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν εκτέλεσε μια γυναίκα, μια αντάρτισσα, την αρχηγό των γυναικών του PKK, μαζί με τον οδηγό της.
Την πράξη του τουρκικού φασιστικού καθεστώτος –θύμισε κιόλας την εκτέλεση του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί– δεν καταδίκασε καμία κυβέρνηση και ελάχιστοι έγραψαν για τη δολοφονία της Εσμέ Εράτ. Σαν να αποδέχτηκαν όλοι τον όρο «τρομοκράτης» που αποδίδεται στους Κούρδους που αντιστέκονται στην εθνοκάθαρση της φυλής τους. Σαν να απορρίπτουν την αλήθεια, που επιμένει ότι η Τουρκία δεν είναι απλώς μια δημοκρατία που λοξοδρομεί, μα ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, που κόβει και ράβει εντός και εκτός συνόρων με την ανοχή και τις ευλογίες των «πολιτισμένων» κρατών της δύσης. Ότι ο Ερντογάν είναι ένας δικτάτορας, που δεν θα ησυχάσει αν δεν αποκτήσει τη δική του γενοκτονία, τη γενοκτονία του κουρδικού λαού.
 
Ποιο τελικά ήταν το έγκλημα της Εσμέ Εράτ και έπρεπε να εκτελεστεί; Η Εσμέ, κατά κόσμον Ντελάλ Νουρχάτ, εντάχθηκε στο PKK τo 1989 στην επαρχία του ηρωικού Ντιγιάρμπακιρ. Εκπαιδεύτηκε πολιτικά και στρατιωτικά, στη Συρία πλάι στον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και από το 2014 είναι η επικεφαλής του γυναικείου τμήματος της οργάνωσης. Η Εσμέ Εράτ, εντάχθηκε στο PKK, όχι για να εξοντώσει τον τουρκικό πληθυσμό, αλλά γιατί το Κουρδιστάν δικαιούται να ζήσει ελεύθερο. Επαναστάτησε, αντιστάθηκε στην εθνοκάθαρση του κουρδικού λαού και εκτελέστηκε σαν ο μεγαλύτερος εγκληματίας της υφηλίου. Η Εσμέ Εράτ είναι μια ηρωίδα της κουρδικής επανάστασης, που περνά και από την τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Και όμως, δεν βρέθηκαν γυναίκες ανά την υφήλιο να φωνάξουν για την αδικία που υπέστη, για τη δικαιοσύνη που θα αναπαύσει την ψυχή της. Ας είναι. Οι πολεμικές ιαχές των Κούρδων και των Κούρδισσων θα ’ναι η δικαίωση της θυσίας της. Και το γέλιο των παιδιών του Κουρδιστάν, η εκδίκησή της. Στο καλό, Εσμέ Εράτ. Biji PKK. Biji Kurdistan. Biji Κύπρος.
alekos@phileleftheros.com



ΠΗΓΗ:http://ardin-rixi.gr/archives/214718
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.