Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ANDREI TARKOVSKY ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ


ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ EΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΤΟ YOUTUBE ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ MOSFILM («Киноконцерн Мосфильм»)

Ο κατά πολλούς σημαντικότερος σκηνοθέτης τουμεταπολεμικού Σοβιετικού κινηματογράφου, ο Andrei Tarkovsky, χαιρετίζεται όχι μόνο από τους κινηματογραφόφιλους ανά τον κόσμο, αλλά και από τους ανθρώπους του χώρου, όπως οι Bergman καιKurosawa που του είχαν ιδιαίτερη αδυναμία, για την πνευματικότητα του έργου του, σε συνδυασμό με την ολόδική του σινεματική γλώσσα. Από το ξεκίνημά του, το 1958, μέχρι και τη «Θυσία» του 1986, που ήταν και η χρονιά του θανάτου του, έχουμε επτά αριστουργηματικές ταινίες, μια προς μια, σε συνδυασμό με μερικές μικρού μήκους.


…» Οι ρυθμοί είναι ιδιαίτερα αργοί. Οι διάλογοι γεμάτοι συμπυκνωμένη σοφία. Οι σκηνές τεμαχισμένες με χειρουργική ακρίβεια και καδραρισμένες με τελειομανία. Και όμως, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες αντοχές από το θεατή για να αντέξει αυτό το παλιρροιακό κύμα θεατρικά στημένων σκηνών και ασύλληπτης μινιμαλιστικής ομορφιάς πλάνων. Δεν απαιτούνται γιατί ο σκηνοθέτης έχει φροντίσει από το πρώτο λεπτό να μας καθοδηγήσει αυτός όπως θέλει, εκεί που θέλει, σε όσο χρόνο θέλει. Χρησιμοποιεί τα δικά του όπλα, δηλαδή τον φωτογράφο του, τον οπερατέρ του, τους ηθοποιούς του με ανυπέρβλητη μαεστρία και πετυχαίνει τον αρχικό του στόχο. Να μας "σημαδέψει".»

Και τώρα, η πρόσβαση στο έργο του μεγάλου δημιουργού είναι ελεύθερη και γίνεται μέσωYouTube,χάρη στο παλιότερο και ιστορικότερο κινηματογραφικό στούντιο στη Ρωσία, τη Mosfilm(«Киноконцерн Мосфильм») με υπότιτλους -αγγλικούς φευ- και εξαιρετική ποιότητα εικόνας και ήχου. Όλες πλην της Θυσίας, που ωστόσο είναι και η λιγότερο σπάνια. Σημείωση: Μην ξεχάσετε στο YouTube την επιλογή CC, για να έχετε υπότιτλους.

Κατά σειρά, έχουμε τις ταινίες:

Ivan’s Childhood (Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν, 1960) – Link

Αndrei Rublev (Αντρέι Ρουμπλιόφ, 1966) - Part 1 – Part 2

Solaris (Σόλαρις, 1972) – Part 1 – Part 2

The Mirror (Ο καθρέφτης, 1975)– Link

Stalker (Στάλκερ, 1979)– Part 1 – Part 2

Nostalghia (Νοσταλγία, 1983)– Link

Three Student Films by Tarkovsky (Οι τρεις μικρού μήκους ταινίες)
The Killers, 1956 – Link
There Will Be No Leave Today, 1958 – Link
  • The Steamroller and the Violin, 1960 – Link

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.